Dimitrij Rupel je pretekli teden sklical lastno novinarsko konferenco, na kateri je kritiziral delo ministrstva. Foto: Reuters
Dimitrij Rupel je pretekli teden sklical lastno novinarsko konferenco, na kateri je kritiziral delo ministrstva. Foto: Reuters

To, da imamo Žbogarja za zunanjega ministra, je morda res kazen zame, vendar pa vsaj tolikšna tudi za druge državljane naše domovine.

Dimitrij Rupel

Ministrstvo za zunanje zadeve je namreč svojega uslužbenca Dimitrija Rupla zaradi njegovih izjav v javnosti že dvakrat opozorilo. Rupel je med drugim javno kritiziral delo ministrstva za zunanje zadeve na lastni novinarski konferenci, ki jo je pripravil v prostorih SDS-a. Rupel je bil kritičen do arbitražnega sporazuma, tega, da Slovenija že dalj časa nima veleposlanikov v nekaterih ključnih državah, in do sprememb zakona o zunanjih zadevah, ki po njegovih besedah glede imenovanja veleposlanikov prinaša več pristojnosti predsedniku republike.

"Rupel najmanj pristojen za ocenjevanje"
Žbogar je na to dejal, da Ruplovo delovanje ni v skladu z internimi akti, pravilnikom o sodelovanju z mediji niti ni v skladu z zakonom o zunanjih zadevah. Zato so ga že dvakrat opozorili, razmišljajo pa tudi o drugih ukrepih, ki so na voljo. "Mislim pa, da je verjetno največja kazen zanj ravno to, da je uslužbenec na tem ministrstvu, v tem trenutku." Hkrati je Žbogar še zavrnil vse Ruplove očitke in dodal, da je Rupel najmanj pristojen za to, da ocenjuje delo tega ministrstva, razpoloženje na tem ministrstvu ali delovanje slovenske zunanje politike.

"Razumem njegovo razočaranje, da po toliko letih, ko si zunanji minister in ko tudi vodiš predsedovanje Evropski uniji, zaključuješ kariero kot uslužbenec zunanjega ministrstva. Vendar mu to ne daje nobene pravice, da ruši vse, kar je sam gradil, oziroma da deluje tako, kot je sam prepovedoval, ko je bil zunanji minister," je poudaril Žbogar in dodal, da nihče do zdaj ni imel toliko časa, toliko moči in toliko priložnosti, da uredi razmere na zunanjem ministrstvu in v zunanji politiki.


Rupel: Moje delovanje skladno z zakonodajo
Rupel na Žbogarjeve besede pravi, da je njegovo delovanje povsem skladno z državno zakonodajo in akti zunanjega ministrstva. Pojasnjuje, da v imenu MZZ-ja ne more in ne želi govoriti, a meni, da so njegove izjave v skladu z ustavo in mednarodnimi standardi, ki veljajo za izražanje strokovnih mnenj, osebnih prepričanj in političnih stališč.

"Kazen zame, vendar tudi za druge"
Rupel meni, da Žbogarjeva govorica priča o miselnosti in praksi, ki ju uvaja na zunanjem ministrstvu, izjave o kaznih in ukrepih pa so zgovorne same po sebi. Navedel je, da je predstavo o višku demokracije pokazal že s tem, koliko je prispeval k diskvalifikacijam in poskusom likvidacije svojega predhodnika. To, da je Samuel Žbogar zunanji minister, se mu morda res zdi kazen zanj, a dodaja, da je vsaj tolikšna tudi za druge državljane Slovenije.

To, da imamo Žbogarja za zunanjega ministra, je morda res kazen zame, vendar pa vsaj tolikšna tudi za druge državljane naše domovine.

Dimitrij Rupel