Žbogar zatrjuje, da Hrvaška enostranska dejanja ne bodo vplivala na potek arbitraže. Foto: EPA
Žbogar zatrjuje, da Hrvaška enostranska dejanja ne bodo vplivala na potek arbitraže. Foto: EPA
Franc Pukšič (SLS) se sprašuje, kaj vlado drži nazaj, da jasno in glasno ne pove, ali se bo nadaljevalo kršenje nekaterih členov arbitražnega sporazuma, da Slovenija na tak način ne bo sodelovala in da izpostavi možnost odstopa. Foto: MMC RTV SLO

V DZ-ju je bila prekinjena nujna seja odbora za zunanjo politiko, na kateri so na zahtevo SDS-a razpravljali o enostranskih dejanjih Hrvaške, ki prejudicirajo odločitve arbitražnega sodišča v škodo Slovenije in pomenijo kršitev in nespoštovanje arbitražnega sporazuma. Seja, ki je delno potekala celo vzporedno z redno sejo državnega zbora, je bila prekinjena zaradi nesklepčnosti, saj so poslanci SDS-a sredi glasovanja sejo protestno zapustili, ker se niso strinjali glede predlaganih sklepov, o katerih naj bi odbor v nadaljevanju glasoval.

Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je še pred sejo povedal, da hrvaški enostranski zemljevidi niso nič novega. "Obžalujemo in seveda tudi nasprotujemo vsem takim dejanjem, vključno z izdajanjem zemljevidov, ki rišejo mejo tam, kjer je ni. Vedno znova protestiramo, da se naša neaktivnost ne bi interpretirala kot strinjanje, sicer pa zemljevidi nimajo vpliva na odločanje v arbitraži, saj je sporazum napisan tako, da enostranska dejanja ne morejo vplivati. Opozicija je pač zaskrbljena. Jaz sam mislim, da smo lahko samo veseli, da imamo tak sporazum, še posebej v napetih časih, tako doma kot na Hrvaškem," je pojasnil.

"Očitno obstaja tajni aneks k sporazumu"
Jože Jerovšek (SDS) je pojasnil, da nedavno sprejeti pravilnik o hrvaškem ribolovnem morju riše mejo po sredini Piranskega zaliva in Sloveniji zapira pot v mednarodno morje. Po takšnih in podobnih dejanjih naj bi bilo razvidno, da hrvaška ne jemlje resno niti dogovorov med premierjema niti podpisa Stockholmskega sporazuma. Prepričan je, da dogovor spoštuje samo slovenska stran, Hrvaška pa ga krši.

"Če Hrvaška ne bo umaknila dokumentov, je treba to reševati v okviru njihovega vstopa v EU oz. razveljaviti arbitražni sporazum," poudarja. Predvideva, da očitno obstaja tajni aneks k sporazumu, po katerem Slovenija ne bo nasprotovala enostranskim dejanjem Hrvaške.

"Raje sem naiven kot pa tako paranoičen, kot so nekateri v tej dvorani. Ne vem, ali spite s pištolo ob glavi," se je na besede opozicijskih poslancev odzval Matevž Frangež (SD). Arbitražni sporazum je ob tem označil za najboljši mehanizem, ki ščiti interese Slovenije.

"Želimo, da postane Hrvaška članica EU-ja, vendar ne na naš račun"
Franc Pukšič
(SLS) se sprašuje, kaj vlado drži nazaj, da jasno in glasno ne pove, če se bo nadaljevalo kršenje nekaterih členov arbitražnega sporazuma, da Slovenija na tak način ne bo sodelovala in da izpostavi možnost odstopa. Pojasnil je še, da si tudi v SLS-u želijo, da postane Hrvaška enakopravna članica EU-ja, vendar ne na naš račun.

"Kaj pa naj naredimo? A naj ponovno blokiramo pogajanja Hrvaške za vstop v EU? Ali naj mogoče napovemo vojno Hrvaški," je opozicijske poslance spraševala Janja Klasinc (SD) in s tem stopila v bran ministrstvu za zunanje zadeve, ki se na hrvaška enostranska dejanja odziva predvsem z diplomatskimi notami. Branko Grims (SDS) se je na njene besede odzval s trditvijo, da na odboru nastopa, kot da bi bila advokat ministrstva za zunanje zadeve.