Minister Žbogar je z opravljenim delom v zadnjih dveh letih zadovoljen. Foto: Bobo
Minister Žbogar je z opravljenim delom v zadnjih dveh letih zadovoljen. Foto: Bobo

Fizično majhna država ni nujno mala država. Slovenija igra veliko vlogo v mednarodni skupnosti in jo želi igrati še naprej.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar
Minister je v zvezi z zunanjo politiko EU-ja že pisal tudi Catherine Ashton. Foto: MZZ
Piranski zaliv
Arbitražni sporazum je odnose med Slovenijo in Hrvaško dvignil na novo raven, meni Žbogar. Foto: MMC RTV SLO

Zunanji minister Samuel Žbogar je ob pregledu opravljenega dela poudaril še, da v kadrovanju na ministrstvu vlada transparentnost, prav tako pa jim je uspelo racionalizirati slovensko diplomatsko mrežo, saj so eno redkih ministrstev, ki po dveh letih deluje z zmanjšanim proračunom.

Kljub temu jim je 15 odstotkov sredstev uspelo prerazporediti na postavke razvojne pomoči, na odprtje novih veleposlaništev in na gospodarsko diplomacijo, je poudaril.

SDS: Bezljanje med preteklostjo in prihodnostjo
"Ministrstvo za zunanje zadeve živi od dosežkov prejšnje vlade in prejšnje ekipe na MZZ-ju (npr. OECD), med preteklostjo, ki so jo ustvarili drugi, in prihodnostjo, ki se bo izkazala kot neprijetna (arbitražni sporazum), ko bo aktualna ekipa že v drugih službah," so v odzivu na predstavljene dosežke MZZ-ja sporočili iz odbora za zunanje zadeve pri strokovnem svetu SDS-a. Prepričani so, da je največja težava MZZ-ja v tem, da mu ne uspe prodreti v zunanjo službo Evropske unije, in da ne nadgrajuje dosežkov prejšnje vlade, ki je uspešno predsedovala EU-ju.
.
"Ob vsem tem WikiLeaks razkriva senčno stran slovenske zunanje politike. Menimo tudi, da bi se minister Samuel Žbogar moral pridružiti pobudi šestih kolegov iz nekdanjih komunističnih držav, ki so predlagali, da naj postanejo javno odobravanje, zanikanje ali podcenjevanje totalitarnih zločinov kazniva dejanja," so zapisali in ocenili, da je delo MZZ-ja nezadostno.

Minister je povedal, da je delovanje zunanjega ministrstva podrejeno trem načelom: načelu ambiciozne, relevantne in globalne zunanje politike, načelu tihe, učinkovite in uravnotežene zunanje politike ter načelni zunanji politiki.

Pravniki, ki nas bodo zastopali pred arbitražnim sodiščem, že izbrani
Kot enega izmed uspehov slovenske zunanje politike v času njegovega ministrovanja je izpostavil urejanje odnosov s sosedi. Dejal je, da ga veseli, da so ljudje na referendumu potrdili arbitražni sporazum, ob tem pa je poudaril tudi, da se Slovenija v nobenem primeru ne bo odrekla svojim interesom. Po podpisu arbitražnega sporazuma so odnosi med državama prešli na višjo raven, je prepričan.

Povedal je tudi, da so že izbrani pravniki, ki bodo Slovenijo zastopali pred arbitražnim sodiščem, naša država pa še nima arbitra in agenta pred sodiščem.

Slovenci v Avstriji še čakajo odgovore
Prav tako je po njegovem mnenju napredek viden tudi v odnosih z drugimi sosedami. Rešitev glede vprašanj, povezanih z avstrijsko manjšino, sicer še ni bilo, a so bili storjeni koraki v pravo smer, zato pričakujemo še uspešnejše prihodnje leto, je povedal. Napredek je po njegovih besedah sledil tudi, kar zadeva položaj slovenske manjšine v Italiji, ki si v prihodnje lahko obeta tudi sogovornika v obliki posebnega instituta, na katerega se bo lahko obračala.

Žbogar je izpostavil tudi regionalno sodelovanje na področjih Zahodnega Balkana, Sredozemlja in srednje Evrope. Zlasti je bila Slovenija po njegovem mnenju dejavna na Zahodnem Balkanu, kjer ji je uspelo doseči vizumsko liberalizacijo, ki je državljanom teh držav olajšala pot v EU.

EU potrebuje strateški koncept zunanje politike
Povedal je tudi, da je pred kratkim pisal visoki zunanji predstavnici Evropske unije Catherine Ashton in ji predlagal, kako bi bilo mogoče organizirati EU, da bi se ta potrdil kot svetovni igralec. Na vprašanje, kako komentira besede predsednika Danila Türka, da EU nima jasne zunanje politike oziroma ali Slovenija pripravlja kakšen odmik glede nanjo, pa je odgovoril, da mora naša država delovati znotraj EU-ja, čeprav ima lahko ponekod svoje nianse v pogledih na zunanjo politiko. Želel pa bi si, da bi EU pripravil svoj strateški koncept zunanje politike, je dodal.

Slovenija je v času mandata te vlade nadaljevala kandidaturo za nestalni sedež v Varnostnem svetu v letih 2012 in 2013, že letos pa je bila sprejeta v najelitnejši klub držav, v OECD, je še opozoril. Prav tako je naši državi uspelo pridobiti sedež agencije Acer.

Vse več sredstev za razvojno pomoč
Kot eno pomembnih tem, kjer se Slovenija oglaša v mednarodnih forumih, je Žbogar izpostavil tudi človekove pravice. Po njegovih besedah je naša država sklenila članstvo v svetu za človekove pravice, kjer smo zagovarjali predvsem zaščito žensk in otrok v oboroženih konfliktih. Izpostavljali smo tudi vprašanje razorožitve, tudi jedrske, vse več sredstev pa naša država namenja za razvojno pomoč, saj je delež teh sredstev povečala na 0,15 odstotka bruto nacionalnega proizvoda.

Med pomembnimi dosežki je minister izpostavil tudi utrditev gospodarske diplomacije. Po njegovih besedah je sledil miselni premik v delovanju ministrstva in veleposlanikov, ki imajo delovanje v korist slovenskega gospodarstva za eno svojih pomembnejših nalog.

Fizično majhna država ni nujno mala država. Slovenija igra veliko vlogo v mednarodni skupnosti in jo želi igrati še naprej.

Samuel Žbogar