Ministrica se je z razpisom začela ukvarjati že prvi dan na novem delovnem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica se je z razpisom začela ukvarjati že prvi dan na novem delovnem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Nov razpis za prvega policista

V sredo so namreč na notranjem ministrstvu razpis za to mesto razveljavili, saj je ministrica povedala, da so jo že prvi dan, ko je prišla na ministrstvo, obvestili o nekaterih domnevnih pomanjkljivostih razpisa.

Po posvetovanju s strokovnimi službami na ministrstvu in tudi z nekaterimi zunanjimi strokovnjaki je Kresalova ugotovila, da bi eden od pogojev lahko "postavljal dvom v to, ali morda razpis ni diskriminatoren". Takšen je po njenem mnenju pogoj, da mora imeti kandidat že opravljen izpit za policijska pooblastila. Kot nepravilnost je notranja ministrica izpostavila tudi, da ni bilo pogoja, da kandidat ne sme imeti dvojnega državljanstva.

Prijavljene poziva, naj se odzovejo na nov razpis
Nov razpis bo po besedah ministrice objavljen že ta petek, kandidate, ki so se prijavili na prvega, pa poziva, naj to storijo še enkrat. Na razveljavljen razpis je namreč prišlo 11 prijav, ki pa jih niso odprli in bodo počakale na konec novega razpisa.

Na vprašanje, ali je postopek imenovanja direktorja prek javnega razpisa primeren, pa je ministrica odvrnila, da se zaveda, da so v stroki določeni pomisleki v zvezi s tem. "Tudi o tem bomo gotovo razmislili, ampak to imenovanje bo šlo še po starem," je dodala.

Romšek na čelu policije do izbire novega direktorja
Razpis za generalnega direktorja policije je razpisal še prejšnji minister za notranje zadeve Dragutin Mate. Jožetu Romšku namreč ta funkcija poteče na začetku prihodnjega leta, saj je želel, da ga prejšnja vlada predčasno razreši. Svoje delo pa bo po Kresalinih besedah Romšek opravljal vse do izbire novega direktorja policije.

A. S.

Nov razpis za prvega policista