Žekš odslej med manjšinskimi organizacijami pričakuje več enotnosti. Kot je pojasnil, se bodo takoj sestali predstavniki različnih organizacij na avstrijskem Koroškem in poskušali uskladiti stališča. Foto: MMC RTV SLO
Žekš odslej med manjšinskimi organizacijami pričakuje več enotnosti. Kot je pojasnil, se bodo takoj sestali predstavniki različnih organizacij na avstrijskem Koroškem in poskušali uskladiti stališča. Foto: MMC RTV SLO
Na skupni seji so se pogovarjali tudi o poenotenju manjšin oziroma enotnem sodelovanju in nastopih manjšinskih organizacij, kar pa ne pomeni združevanja, temveč le usklajeno nastopanje. Foto: MMC RTV SLO

Člani sveta vlade za Slovence v zamejstvu so predstavili svoje težave v posameznih državah, začeli pa so razpravljati tudi o najpomembnejših aktivnostih za manjšine, trenutno se jim zdita najpomembnejši področji šolstva in kulture. "Potem so tu še vprašanja gospodarskega sodelovanja in mladih, do vprašanja dvojezičnih tabel, ki naj bi se predvidoma rešilo letos," je pojasnil minister.

Na skupni seji so se pogovarjali tudi o poenotenju manjšin oziroma enotnem sodelovanju in nastopih manjšinskih organizacij. To po Žekševih besedah ne pomeni, da se bodo manjšinske organizacije združevale, temveč da se bodo med seboj pogovarjale in nastopile proti Sloveniji in proti matični državi z usklajenimi stališči.

Žekš pričakuje več enotnosti
Žekš odslej med manjšinskimi organizacijami pričakuje več enotnosti. Kot je pojasnil, se bodo takoj sestali predstavniki različnih organizacij na avstrijskem Koroškem in poskušali uskladiti stališča. Žekš je prepričan, da je to dober znak.

Na opozorila, da si manjšina v Avstriji ob kršitvah njenih pravic želi odločnejšega glasu iz Slovenije, pa Žekš odgovarja, da manjšine že zdaj sliši odločen glas iz Slovenije, bo pa ta glas še odločnejši, če bo manjšina imela enoten glas.

Govor tudi o odnosih med matico in sosednjimi državami
Člani sveta za Slovence v zamejstvu so sicer začeli razpravo o novih izzivih na področju odnosov med matico in slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah. Seje se je udeležil tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki pa jo je po eni uri zapustil.

Svet za Slovence v zamejstvu je stalno posvetovalno telo vlade, ki ga je vlada v skladu s krovnim zakonom o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja ustanovila julija 2006.