Boštjan Žekš je prepričan, da je položaj manjšine v Italiji boljši, a priznava, da se pojavljajo nihanja. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Žekš je prepričan, da je položaj manjšine v Italiji boljši, a priznava, da se pojavljajo nihanja. Foto: MMC RTV SLO

Poslanec SNS-a Srečko Prijatelj je namreč v poslanskem vprašanju o položaju slovenske manjšine v Italiji dejal, da prihaja do slabšanja oz. degradacije pravic.

"Če pogledamo na daljši časovni skali - 30 let, 20 let - se njihov položaj evidentno izboljšuje," je prepričan Žekš, ki dodaja, da se položaj ne izboljšuje stabilno in enakomerno, ampak z nihanji. "Letos je prišlo do grožnje, do možnosti, da bi se financiranje slovenske manjšine v Italiji zmanjšalo, toda slovenski vladi je z raznimi akcijami, s posredovanji, pogovori, peticijami uspelo doseči, da tega zmanjšanja ni," pravi minister.

"Situacija še ni dokončno rešena"
Hkrati pa je Žekš opozoril na to, da "to še ne pomeni, da je situacija dokončno rešena". "Ampak dokončnih rešitev po mojem mnenju tako ali tako ni, če pa so, pa imajo neke vrste zlovešč prizvok," je še dodal.

Minister je v odgovoru Prijatelju omenil tudi finančne težave slovenske manjšine na Madžarskem, ki pa se bodo, tako trdi Žekš, rešile. Vendar pa so na Madžarskem težave slovenske manjšine dolgoročnejše, je menil Žekš. "Enostavno ni razpoložljivih kadrov, ki bi strokovno pokrivali recimo muzejsko dejavnost, kulturno dejavnost," je razložil minister in dodal, da bo na tej točki potrebno tudi tesnejše sodelovanje slovenskih kulturnih organizacij.

T. K.