Foto: BoBo
Foto: BoBo

Voditeljica Pohoda za življenje je poudarila, da je vsako življenje dragoceno. "Želimo priložnost in možnost, da bi res vsi otroci, tako rojeni kot še nerojeni, imeli možnost za življenje. Tu smo tudi v imenu vseh ostarelih, bolnih, ki jim želimo pomagati in jim biti opora na njihovi poti," je še dejala.

Pohod za življenje je tokrat prvič potekal v Mariboru. Jeseni lani so ga priredili v Ljubljani, kjer naj bi ga letos ponovili oktobra. "V prihodnjih letih si želimo, da bodo pohodi za življenje potekali v vseh večjih mestih v Sloveniji," je povedala Urša Cankar Soares.

Na Grajskem trgu se je zbralo nekaj več kot sto ljudi, med njimi so bile številne družine z otroki. Nosili so slovenske zastave in transparente, na katerih so bili napisi z navedbami o posameznih fazah razvoja ploda v maternici, pozivi proti umetni prekinitvi nosečnosti in evtanaziji.

V Sloveniji je bil prvi Pohod za življenje leta 2014, drugi leta 2020, od takrat pa ga pripravljajo vsako leto. Pohodi za življenje so se sicer začeli v ZDA, kjer je prvi potekal leta 1974 na prvo obletnico sodbe vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, ki se nanaša na pravico do umetne prekinitve nosečnosti.