Ženske v Sloveniji še vedno zaslužijo manj od svojih moških kolegov, vendar je brezposelnih med ženskami manj kot med moškimi. Foto: EPA
Ženske v Sloveniji še vedno zaslužijo manj od svojih moških kolegov, vendar je brezposelnih med ženskami manj kot med moškimi. Foto: EPA
Vojakinji
V Slovenski vojski je med vsemi vojaki 15,5 odstotka žensk. Foto: Reuters
Državni zbor
V državnem zboru sedi 78 poslancev in le 12 poslank. Foto: DZ
Študentke
Čeprav je študentk več kot študentov, pa jih je vseeno manj na profesorskih položajih v primerjavi s svojimi moškimi kolegi. Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih Statističnega urada je Slovenija po razporejenosti moči med spoloma na 15. mestu med državami EU-ja in na 34. mestu v svetovnem merilu. Bolj kot to pa je glede enakosti zgovornejši podatek, da plače žensk v provprečju še vedno za 110 evrov bruto ostajajo nižje od plač, ki jih prejemajo moški. Leta 2008 je povprečna bruto plača žensk namreč znašala 1.369 evrov, medtem ko so njihovi moški kolegi dobili 1.481 evrov.

Največje razlike med moškimi in ženskami so v finančnih in zavarovalniških dejavnostih ter zdravstvu in socialnem varstvu, saj so plače tam tudi za tretjino nižje, medtem ko je najmanj razlik v dejavnostih prometa in skladiščenja. Da bi se to razmerje nekoliko popravilo, se bo Slovenija letos pridružila kampanji Evropske komisije "Odpravimo razliko v plačilu". Komisija namerava ozaveščati delodajalce, spodbujati pobude za uveljavljanje enakosti spolov in podpirati razvoj orodij za merjenje razlike v plačilu med spoloma, po potrebi pa sprejeti tudi nove pravne akte. Sicer pa vsaj za Slovenijo drži podatek, da je brezposelnost nižja med ženskami kot med moškimi.

POBUDA ZA PRAZNOVANJE DNEVA ŽENA PRED NATANČNO STO LETI
Pobudo za praznovanje dneva, posvečenega ženskam, je pred natanko sto leti podala Clara Zetkin na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk. Prvič so ga zaznamovali leto pozneje, in sicer v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, vendar ob različnih dnevih. Ker se je dan žena praznoval v spomin na 8. marec 1957, ko so ženske, zaposlene v tekstilni industrji v New Yorku, protestirale zaradi nečloveških delovnih razmer, so Združeni narodi začeli ta dan praznovati kot mednarodni dan žensk leta 1975. Dve leti pozneje je Generalna skupščina OZN to potrdila še s posebno resolucijo.

Problematična nizka politična zastopanost
Kot težavo bi lahko izpostavili tudi nizko politično zastopanost žensk. Na zadnjih državnozborskih volitvah je bilo namreč izvoljenih 78 poslancev in le 12 poslank, kar znaša 13,3 odstotka. Tudi županj je zelo malo - sedem. S takimi številkami se Slovenija uvršča pod svetovno in evropsko povprečje in zaseda 82. mesto na lestvici politične zastopanosti, celo za Burkino Faso, Zimbabvejem, Gabonom in Severno Korejo. Nekoliko višja je zastopanost žensk v Slovenski vojski. V začetku tega leta je bilo vojakinj 1.181, oziroma 15,5 odstotka vseh.

Stanje je nekoliko boljše med direktoricami in menedžerkami. Med 41.423 osebami, ki so konec leta 2008 opravljale oba navedena poklica, je bilo 12.687 žensk, kar znaša skoraj tretjino.

NEKAJ STATISTIKE
- Sredi leta 2009 je Slovenija imela 2.042.335 prebivalcev, od tega je bilo žensk 1.030.568, moških pa 1.011.767. V mlajši populaciji je moških več, žensk pa je več v starostni skupini po 60. letu.
- Za žensko, ki se je v Sloveniji rodila leta 2008, je pričakovana življenjska doba 82,3 leta, za moške pa 75,4.
- Dobra četrtina žensk v Sloveniji je upokojenk.
- Mame so vse starejše. Ob prvem rojstvu znaša starost ženske danes 28,4 leta, povprečna starost ob rojstvu otroka pa 30,1 leta.
- Žensk, ki prvič rodijo pri starosti, nižji od 25 let, je le še dobra petina.
- 62 odstotkov Evropejcev meni, da je neenakost med spoloma še vedno občutna.


Študentk je 60 odstotkov
Precej drugačni pa so podatki glede izobraževanja. Če je bilo v petdesetih letih prejšnjega stoletja študentk manj kot tretjina, pa je bilo v študijskem letu 2007/2008 v tercirano izobraževanje vključenih kar 60 odstotkov žensk. Pred 35 leti je tako višje- ali visokošolsko izobrazbo imela vsaka 50. ženska, danes pa vsaka peta. Kljub večjemu številu študentk v primerjavi s študenti, pa je profesorjev v terciranem izobraževanju več med moškimi - žensk je 40 odstotkov, vendar delež narašča.

Hendikepirane ženske bolj izpostavljene zlorabam
V nezavidljivem položaju pa so posebno hendikepirane ženske. Iz Evropske mreže za neodvisno življenje so opozorili na pomanjkanje slišnosti in pozornosti svoboščin ter nenehnih krivic, ki se dogajajo mnogim hendikepiranim ženskam. Po njihovih podatkih je verjetnost hendikepiranih žensk, da bodo doživele zlorabo, dvakrat višja kot pri nehendikepiranih ženskah, navajajo pa celo podatke študij, ki ocenjujejo, da je ta nevarnost tudi do desetkrat višja.