Odločitve bi morala sprejemati politika, meni Žerjav, ki pravi, da so v SLS-u načeloma proti referendumom. Foto: MMC RTV SLO
Odločitve bi morala sprejemati politika, meni Žerjav, ki pravi, da so v SLS-u načeloma proti referendumom. Foto: MMC RTV SLO

"Podprli smo le referendum o arbitražnem sporazumu, ki so ga podprle vse politične stranke, vse druge referendume, vključno z referendumom o TEŠ-u 6, pa zavračamo, saj menimo, da mora odločitve sprejemati politika," je povedal Žerjav za Dnevnikov Objektiv.

Glede referenduma o malem delu pa je dejal, da so v stranki nekako napovedovali, da bo referendum in da bo zakon verjetno padel. Zato so bili v državnem zboru proti njemu, saj menijo, da bi bil prej potreben še kakšen pogovor s sindikati in študenti. Obenem pa bi lahko vzporedno vložili zakon o štipendijah, je prepričan.

"Kje so bili sindikati v menedžerskih zgodbah?"
Pokojninsko reformo pa je SLS podprl, saj po besedah Žerjava koristi vsem. Glede nasprotovanja sindikatov pa je prepričan, da bi ti morali začeti igrati vlogo, ki jo imajo. Še več, predsednika Zveze svobodnih sindikatov Dušana Semoliča je pozval k odstopu.

"Nihče se ne vpraša, kje so bili sindikati v vseh teh menedžerskih zgodbah. Po zakonu o gospodarskih družbah so sindikalni predstavniki tretjinsko navzoči v nadzornih svetih, prisotni so v upravah. Naj mi sindikalni liderji povedo, kje so bili njihovi predstavniki v nadzornih svetih in upravah, ko posamezna podjetja niso plačevala prispevkov," je opozoril.

Glede zdravstvene reforme pa Žerjav napoveduje nasprotovanje SLS-a, če se bo dvigovala prispevna stopnja. Prepričan je namreč, da se gospodarstva ne sme več obremenjevati.