Foto: Miha Kos/RTV Slovenija
Foto: Miha Kos/RTV Slovenija

Po malo manj kot dveh mesecih, odkar je epidemija nove koronavirusne bolezni zaprla cerkve, džamijo in druge verske ustanove, se vanje vnovič vračajo verniki, ki bodo lahko pri obredih sodelovali le, če bodo upoštevali higienske ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije novega koronavirusa.

Katoliški škofje so pripravili podrobna navodila za bogoslužja in podeljevanje zakramentov, generalni tajnik Slovenske škofovske konference Tadej Strehovec pa poudarja, da lahko pri maši sodelujejo zdravi verniki.

"V cerkev bodo lahko vstopili le z maskami, pri vstopu v cerkev si bodo morali obvezno razkužiti roke. V sami cerkvi bodo morali upoštevati varnostno razdaljo metra in pol, kar pa ne bo veljalo za družine in osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu. Prav tako imajo duhovniki oz. zakoniti zastopniki župnij dolžnost prezračevanja, čiščenja in razkuževanja prostorov," je naštel.

Pri podeljevanju zakramentov, na primer krsta, birme, poroke, bo lahko sodelovalo največ 15 ljudi. Upoštevati pa bodo morali prej omenjena navodila.

Sorodna novica Cerkev pomaga pri reševanju socialnih stisk in išče rešitve za prihodnost