Imamo več kot 100 tisoč prejemnikov socialnih in drugih pomoči, je dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač
Imamo več kot 100 tisoč prejemnikov socialnih in drugih pomoči, je dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač
Brezposelni
Brezposelnost za sabo potegne mnogo več kot le izgubo materialnih sredstev. Človek se lahko tudi psihično zlomi, zato veliko brezposelnih obiskuje zdravnike in prosi za pomirjevala ter uspavala, da bi blažili notranjo stisko, vedo povedati na centrih za socialno delo. Foto: BoBo
Boža Vitežnik Raj, Center za socialno delo Slovenj Gradec

Prejemnikov različnih vrst pomoči je okoli 100 tisoč, z njimi pa se ukvarja več tisoč zaposlenih, ki imajo hkrati opravka z okoli 170 tisoč poslovnimi subjekti, obseg dela na področju ukrepov za preprečevanje brezposelnosti in socialnih stisk pojasnjuje minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Število brezposelnih se je konec avgusta ustavilo pri številu 99.032, a je priliv nižji, kot je bil lani v istem obdobju, kažejo podatki zavoda za zaposlovanje, kar po njihovem mnenju kaže, da se gospodarska kriza umirja. Tako naj bi bilo stečajev, ki so veliko prispevali k povečanju brezposelnosti, za tretjino manj. Tudi primerjava nezaposlenosti s tisto v Evropski uniji je po mnenju zavoda ugodna. Kar se tiče strukture nezaposlenih, so v negativnem položaju predvsem tisti delavci, ki so starejši od 50 let in (še vedno) iskalci prve zaposlitve.

Kriza se umirja, brezposelnost pa bo narasla?
Zavod se je pohvalil tudi z izboljšanjem stanja nezaposlenosti v Prekmurju, kjer se je socialna bomba zgodila zaradi Mure, saj se je tam v tem obdobju zaposlilo okoli 1.700 brezposelnih. A optimizem bo konec leta vseeno nekoliko upadel, saj država konec leta spet pričakuje porast ljudi brez dela, kar na zavodu pojasnjujejo s tem, da se bo med iskalci zaposlitev znašlo več tistih, ki bodo v tem položaju po koncu šolanja prvič, pričakujejo pa tudi val presežnih delavcev, ki so jih nekatera večja podjetja, med njimi Gorenje, že napovedala.

Občutljivo področje skrbništva
.

Delavec, ki je bil "zaloten" pri kriminalnem dejanju, je suspendiran, zadeva pa je v rokah kriminalistov, je nepravilnosti v Centru za socialno delo Šiška komentiral minister Svetlik. Gre za primer, ko se je skrbnik osebe, ki ji je bila odvzeta poslovna sposobnost, materialno okoristil s premoženjem oskrbovanca. Direktor centra ne more sedeti za hrbtom delavca in preverjati, kaj ta dela, je o odgovornosti na višjih ravneh dejal Svetlik in dodal, da so zaradi dogodka pod drobnogledom vsi centri za socialno delo v Sloveniji. Področje skrbništva je sicer posebej občutljivo in zahtevno področje sociale. Trenutno skrbnika v Sloveniji potrebuje 1.735 ljudi, v 1.100 primerih pa je skrbnik zavod za socialno delo.

Poleg države in zavoda za zaposlovanje so za skrb za delavce, ki ostanejo brez zaposlitve in s tem osnovnih sredstev za preživetje, odgovorni tudi centri za socialno delo. Boža Vitežnik Raj, direktorica Centra za socialno delo Slovenj Gradec, ki ima na skrbi delavce iz Preventa, je povedala, da so delavci prve pomoči, ki se dodeljujejo v okviru pristojnosti centra za socialno delo, prejeli že 20. avgusta, preostanek pa so izplačali 3. avgusta.

Preventovi delavci v Boxmarku: Vlada skepticizem
Stanje na Koroškem ni tako slabo, kot je sprva kazalo, saj se je 30 delavcev v drugem slovenjgraškem podjetju zaposlilo takoj, drugi pa se zaposlujejo v Boxmarku, ki je prevzel del Preventove proizvodnje. "A ljudje so skeptični, saj gre za zaposlitev za mesec ali dva," je izpostavila Videžnik Rajeva.

Center za socialno delo Slovenije posebej izpostavlja psihološko komponento izgube službe, saj je opazen povečan obisk zdravnikov z zahtevami po pomirjevalih in uspavalih. Centri zato izvajajo številne delavnice za dvig samozavesti in ukrepanje, saj ljudje v socialni stiski pogosto zapadejo v malodušje. "Ljudje neradi govorijo, da potrebujejo pomoč," je še izpostavila Videžnik Jerajeva.

Boža Vitežnik Raj, Center za socialno delo Slovenj Gradec