Pravico do verske oskrbe imajo po novih pravilnikih pacienti, obsojenci in njihove bližnje osebe. Foto: EPA
Pravico do verske oskrbe imajo po novih pravilnikih pacienti, obsojenci in njihove bližnje osebe. Foto: EPA
Zapor na Igu
Duhovniki bodo lahko v zaporih obrede pripravljali tudi ob praznikih. Foto: MMC RTV SLO

Pravilnika, ki sta ju objavila odhajajoča ministra za zdravje in pravosodje Zofija Mazej Kukovič in Lovro Šturm, navajata, da lahko bolnišnica zaposli enega duhovnika na 500 hospitaliziranih pacientov, zapor enega duhovnika na 500 obsojenih oseb, onkološke in psihiatrične ustanove pa enega duhovnika na 300 bolnikov.

Zavodi bodo morali poskrbeti za primerne prostore
Ko poroča Radio Slovenija, lahko po pravilniku, oblikovanem po zakonu o verski svobodi, duhovnikom pri opravljanju duhovne oskrbe pomaga duhovni spremljevalec.

Omenjeni zavodi so dolžni s svojimi finančnimi viri zagotoviti primerne prostore za izvajanje duhovne oskrbe, v katerih bodo lahko dušni pastirji organizirali verske dejavnosti in obrede, nudili pogovore in duhovno pomoč oskrbovancem, zapornikom in njihovim bližnjim. Omogočali bodo tudi obrede ob umrlih pacientih in obsojencih.

Duhovniki zaposleni za polni ali krajši delovni čas
Vodstva bolnišnic in zaporov bodo lahko duhovnika zaposlila za polni ali krajši delovni čas, duhovnikovo plačo pa bo krila zdravstvena ustanova oz. ministrstvo za pravosodje.

Pravilnika o organizaciji in izvajanju verske duhovne oskrbe v bolnišnicah in zaporih ter drugih zavodih zaprtega tipa skladno z ustavo ne določata veroizpovedi duhovnika, temveč rešitev te nejasnosti prepuščata vodstvom bolnišnic in zaporov.

Komisija: Bolniki bodo vprašani, ali želijo duhovno oskrbo
Že v začetku tega leta je medicinska komisija za etiko na pobudo katoliških bolniških duhovnikov sprejela odločitev, da bodo bolnišnice pacientom ob sprejemu zastavile vprašanje, ali želijo duhovno oskrbo. Obenem bodo katoliškim duhovnikom priporočile, naj podrobne rešitve dorečejo s strokovnimi direktorji bolnišnic.