Nekdanji premier in finančni minister Anton Rop je sporočil, da verjame, da lahko prispeva h krepitvi strokovne avtonomnosti Banke Slovenije in k utrditvi njenega položaja znotraj Evropske centralne banke v korist Slovenije. Foto: BoBo
Nekdanji premier in finančni minister Anton Rop je sporočil, da verjame, da lahko prispeva h krepitvi strokovne avtonomnosti Banke Slovenije in k utrditvi njenega položaja znotraj Evropske centralne banke v korist Slovenije. Foto: BoBo

"Za guvernerja Banke Slovenije sem predlagala kandidata, ki je izmed vseh prijavljenih izkazal največ strokovnih, znanstvenih in vodstvenih izkušenj s področja bančništva, upravljanja in vodenja velikih sistemov, ki jih je pridobil v Sloveniji in v tujini, in je najprimernejši kandidat za vodenje Banke Slovenije v mandatu 2025–2031," so v sporočilu za javnost predsedničine besede povzeli v njenem kabinetu. Kot so še dodali, je Nataša Pirc Musar odločitev sprejela po proučitvi prijavne dokumentacije, poročila Urada, pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter temeljitem razmisleku.

"Počaščen in z zadovoljstvom sem sprejel predlog Velimirja Boleta in podal soglasje h kandidaturi za guvernerja Banke Slovenije. Z vso odgovornostjo in hvaležnostjo sprejemam odločitev in podporo predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, da me predlaga državnemu zboru za guvernerja Banke Slovenije," je v izjavi za javnost sporočil Anton Rop. Dodal je, da njegov optimizem izhaja tudi iz vsebine konstruktivnih in pozitivnih razgovorov, ki jih je v preteklih tednih opravil s poslanci vseh poslanskih skupin, je dodal.

DZ bo moral o predlogu za imenovanje guvernerja odločati v 30 dneh. Za izvolitev guvernerja je potrebnih najmanj 46 glasov, glasovanje pa je tajno. Doslej se je trikrat zgodilo, da kandidat, ki ga je predlagal predsednik republike, ni dobil zadostne podpore DZ-ja. Ti kandidati so bili Mitja Gaspari, ko se je potegoval za drugi mandat, Andrej Rant in Primož Dolenc. Če Rop v parlamentu ne bo potrjen, mora predsednica republike DZ-ju v 14 dneh sporočiti svojo odločitev o nadaljnjem postopku.

V koaliciji podpirali Sašo Jazbec, nad izbiro predsednice so presenečeni

Parlamentarna koalicija, ki ima v DZ-ju skupno 52 poslanskih glasov, je sicer svojo podporo izrazila kandidatki Saši Jazbec, za njeno imenovanje se je zavzel tudi premier Robert Golob. Iz največje poslanske skupine, Gibanja Svoboda, so v odzivu sporočili, da jih je "odločitev predsednice republike presenetila, saj so tako kot največja poslanska skupina in tudi koalicija svojo podporo jasno in javno izrazili kandidatki Saši Jazbec".

Da je bila podpora Saši Jazbec koalicijsko usklajena in da so jo kot najboljšo izbiro po pogovorih z vsemi kandidati videli tudi v SD-ju, pa je v izjavi za medije povedal poslanec te stranke Jani Prednik. "Predsednica republike je v DZ poslala ime Toneta Ropa, to nas je presenetilo, vendar ostajamo pri izbiri, ki smo jo sporočili predsednici in za katero smo tudi javno komunicirali v preteklih tednih. Naša izbira je bila Saša Jazbec," je dejal.

Predsedničin predlog je presenetil tudi Levico. "Konsenzualna odločitev koalicije je bila, da kot primerno kandidatko predsednici predlagamo Sašo Jazbec, in to je koalicija tudi storila," je v izjavi v DZ-ju povedala poslanka Levice Nataša Sukič in dodala, da bodo zdaj v poslanski skupini in stranki opravili še en krog pogovorov, pričakuje pa, da bodo o tem pogovarjali tudi v okviru koalicije.

Hočevar o tem, da predsednica države predlaga Antona Ropa

V opoziciji poudarjajo, da mora biti kandidat predvsem strokoven

V opozicijski stranki SDS so v odzivu dejali, da je predsednica republike ob predlogu poudarila, da so ključna merila za izbiro funkcionarjev za najvišje vodstvene funkcije v državi profesionalna strokovnost, vodstvene sposobnosti in osebna integriteta. Po mnenju poslanske skupine SDS vsa ta merila od prijavljenih kandidatov in kandidatke v največji meri izpolnjuje sedanji guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

"To je dokazal s svojim delom v zadnjem petletnem mandatu vodenja Banke Slovenije in merila, po katerih se je tudi predsednica republike ravnala, so bila razlog, da smo v poslanski skupini SDS podprli njegovo kandidaturo za nadaljevanje mandata," je v izjavi v DZ-ju dejal poslanec SDS-a Zvonko Černač. Ob tem je dejal, da je, če glede dosedanje podpore koalicije ne bi prišlo do sprememb, velika verjetnost, da v tem poskusu novi guverner Banke Slovenije ne bo izbran, kar pomeni, da bo treba postopek ponoviti.

Za NSi pa je predlog glede na to, da je imela Saša Jazbec napovedano podporo koalicije, presenečenje. A na drugi strani verjetno za strokovno javnost ta predlog ni tako veliko presenečenje, je izjavila poslanka NSi-ja Vida Čadonič Špelič. "Predlog mora dobiti 46 glasov, in to bo na koncu pokazalo, ali je bila ta odločitev prava ali ne," je povedala in dodala, da osebno podpira stroko pred politiko, posebno če je govor o takšnem delovnem mestu, kot je guverner Banke Slovenije. "Ne bi nič ugibala. Do glasovanja je še nekaj časa, glasovanje je tajno. Verjetno so mogoča vsa presenečenja," je dejala.

Predsednica prejela sedem predlogov potencialnih kandidatov

V uradu predsednice imen ostalih kandidatov niso razkrili. Sporočili so le, da je na poziv prispelo sedem predlogov in da so s prijavljenimi kandidati opravili pogovore, pri postopku pa sta po njihovih navedbah sodelovala še nekdanja guvernerja France Arhar in Mitja Gaspari.

Vnovično kandidaturo je sicer javno razkril sedanji guverner Boštjan Vasle, ki se mu bo mandat iztekel 8. januarja. Med kandidati so se ob Antonu Ropu, sicer nekdanjem premierju in finančnem ministru, omenjali še Miha Mihič iz Delavske hranilnice, nekdanji predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, viceguverner Banke Slovenije Milan M. Cvikl in že omenjena državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec.

Iz urada predsednice so sporočili le, da je na poziv prispelo sedem predlogov, urad je s prijavljenimi kandidati opravil pogovore, pri postopku pa sta po navedbah predsedničinega urada sodelovala še nekdanja guvernerja France Arhar in Mitja Gaspari.

Predsednica republike predlaga Antona Ropa