Tudi zobozdravniki opozarjajo, da so pogosto tarče nezadovoljnih pacientov, ki niso dovolj seznanjeni s pravicami, ki jih v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja dejansko imajo. Foto: EPA
Tudi zobozdravniki opozarjajo, da so pogosto tarče nezadovoljnih pacientov, ki niso dovolj seznanjeni s pravicami, ki jih v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja dejansko imajo. Foto: EPA
Dežurna zobozdravstvena ambulanta na Metelkovi
Kletne prostore ZD Center, v katerih je nočna zobozdravstvene ambulanta, bosta po novem nadzorovala dva varnostnika. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski zobozdravniki dejanja nasilja v ordinacijah pripisujejo tudi razkoraku med dejanskimi in obljubljenimi pravicami pacientov.

V izjavi za javnost so zapisali, da mnogi pacienti šele ob obisku ordinacije spoznajo, da njihove pravice niso takšne kot jih obljubljata država in ZZZS. Pacienti namreč ordinacijo obiščejo prepričani, da jim neka storitev pripada kot pravica iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja, vendar pa na podlagi predpisov ni tako.

Za vse so krivi zobozdravniki
Krivdo najpogosteje pripišejo zobozdravnikom in zdravnikov, ki so tako tarča verbalnih, psihičnih pa tudi fizičnih izbruhov pacientov, so zapisali zobozdravniki, ki so izrazili tudi zgroženost in veliko pretresenost zaradi umora zobozdravnice v Ljubljani.

Na težave ob izvajanju zobozdravstvenih storitev naj bi že večkrat opozorili ministrstvo za zdravje in ZZZS, vendar pogosto niso bili slišani in upoštevani.

Odbor za zobozdravstvo bo na seji, ki bo tudi žalna, skušal sprejeti ukrepe, ki bi preprečili nasilje v ordinacijah zobozdravnikov in zdravnikov.

Na nasilje nad zdravniki opozarjali že dlje časa
Kot je znano, je konec preteklega tedna pacient sredi dneva umoril zobozdravnico v zobozdravstveni ambulanti na Kotnikovi v Ljubljani. Umor je v ospredje postavil vprašanje varnosti zdravniškega osebja, ki je na nasilje v ordinacijah pristojne opozarjali že dlje časa.

Zobozdravniki so v izjavi za javnost zapisali, da so v prav v Zdravstvenem domu Ljubljana, v okviru katerega je delala tudi umorjena zobozdravnica, na različne oblike nasilja opozarjali tako vodstvo zdravtvenega doma kot občinske oblasti, ki pa njihovih opozoril niso dovolj upoštevali. Po umoru so sprejeli dodaten varovalni ukrep, saj bo ponoči prostore Zdravstvenega doma Center, ki je zaradi zobozdravstvene ordinacije za nujne primere odprt do 4. zjutraj, nadzoroval dodaten varnostnik.