V zvezi svobodnih sindikatov so varčevalne ukrepe označili kot neprimerne. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
V zvezi svobodnih sindikatov so varčevalne ukrepe označili kot neprimerne. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
2. maj
Za ZSSS so nesprejemljivi tudi enostranski posegi v pravice delavcev, ki so predmet kolektivnih pogodb (plače, regres, delovni čas in dopust). Foto: BoBo
Sindikat vladi očitajo, da le varčuje

"Morda pa je tudi to razlog, da zakon ne vsebuje nikakršne analize predlaganih ukrepov na socialnem področju, predstavljene pa niso tudi posledice," ki bi vplivale na kakovost življenja ljudi, ugotavlja predsedstvo sindikata, ki po preučitvi predloga zakona še dodaja, da ta "ne vsebuje določb, ki bi povečevale učinkovitost pravnega varstva, pripomogle k zmanjšanju sive ekonomije, odražale učinkovito investicijsko politiko ter spodbujale razvoj gospodarstva in odpiranje novih delovnih mest".

ZSSS: Ukrepi so neprimerni
Zveza svobodnih sindikatov v izjavi, naslovljeni na poslance, ukrepe v zakonu o uravnoteženju javnih financ, ki se nanašajo na denarna nadomestila za čas brezposelnosti, na socialno in zdravstveno varstvo, starševsko varstvo in porodnice, družinsko politiko ter na socialni položaj upokojencev in na novo ureditev dela prostih dni (odprava 2. januarja in 2. maja kot dela prostih dni), ocenjuje kot neprimerne.

Vlada te dni večino prizadevanj usmerja v varčevanje. Pa bi lahko javnofinančni položaj izboljšala s še katerimi drugimi ukrepi, morda davčnimi? Davek na dodano vrednost so v obdobju krize zvišale številne članice Evropske unije; nepremičninski davek je povsem nared, a še vedno čaka v predalu; kaj je z davkom na prestiž? O vsem tem so govorili v oddaji Radia Slovenija Studio ob 17-ih. Vabljeni!

Prepričani so, da je treba vzpostaviti sistem, ki bi povezoval področje trga dela in delovnih razmerij z davčno politiko in drugimi spodbudami za zagon gospodarstva ter odpiranja in ohranjanja obstoječih delovnih mest, ob čemer izpostavljajo, da ima pri tem pomembno vlogo "učinkovita pravna država in nova, v zeleno gospodarstvo usmerjena industrijska politika, ki bi povezovala vsa omenjena področja v celovit in enoten sistem".

Posebej opozarjajo na zniževanje višine denarnega nadomestila za čas brezposelnosti in skrajševanje obdobja njegovega prejemanja, saj so prepričani, da bo ta ukrep najbolj prizadel starejše. Vztrajajo, da se ta ureditev ohrani na takšni ravni, kot je v veljavi.

"Cene osnovnih storitev zagotovo ne bodo zamrznjene"
ZSSS se ne strinja tudi z namero zamrznitve minimalne plače, ki je podlaga za določitev višine socialnih transferjev. Prepričani so, da bi takšna zamrznitev ob že veljavni novi socialni zakonodaji "tudi z zastavo premoženja marsikaterega prejemnika pahnila v še večjo revščino". Sindikati dodajajo, da se cene elektrike, komunalnih storitev, bencina, hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin v tem obdobju zagotovo ne bodo zamrznile.

Sindikati zavračajo tudi odpravo brezplačnega varstva za drugega otroka v vrtcu, ki naj bi prizadel 150 tisoč družin, predlog znižanja ali odprave letnega dodatka za upokojence in znižanje nadomestil za nego družinskega člana.

Sindikati obljubljajo nadaljnje korake
ZSSS zato pričakuje, da bo vlada več pozornosti namenila prihodkovni strani proračuna in napoveduje, da bo po sprejemu zakona presodil, v kolikšni meri so njihovi predlogi upoštevani in se "glede na to odločili za nadaljnje korake".

Sindikat vladi očitajo, da le varčuje