Predsedstvo zveze priporoča članom in državljanom,
Predsedstvo zveze priporoča članom in državljanom, "da se referenduma udeležijo in da glasujejo za potrditev demokratično sprejetega zakona o pokojninski reformi". Foto: MMC RTV SLO

"Življenjska doba se podaljšuje, z njo pa tudi doba prejemanja pokojnine. Ta se je s 14 let in 11 mesecev v letu 2001 podaljšala že na 18 let in 10 mesecev v letu 2010," navajajo v ZZB-ju NOB-ja Slovenije.

Poudarjajo, da se veča tudi starost ob upokojitvi, ki je lani v povprečju dosegla 60 let in dva meseca. Ob tem opozarjajo, da je posledično vse večja tudi obremenjenost državnega proračuna, ki bo letos v pokojninsko blagajno prispeval že 1.329 milijonov evrov oz. kar 27,3 odstotka vseh pokojninskih izdatkov.

Z daljšo življenjsko dobo se podaljšuje tudi delovna sposobnost, kljub temu pa je za najtežja delovna mesta, npr. v rudarstvu, gradbeništvu itd., predvideno ugodnejše upokojevanje, pravijo v zvezi.

Nekaj pomembnih točk zakona
"Novi zakon ukinja sedanji 151. člen, zaradi katerega so upokojencem vsako leto znižali pokojnine v razmerju s plačami za 0,6 odstotka mesečno ali v letnem seštevku za 7,2 odstotka. Ohranjena je valorizacija pokojnin, upoštevajoč rast plač in življenjskih stroškov. V novem zakonu je pokojninska blagajna razbremenjena nepokojninskih socialnih pomoči, prepovedan je odpis, odlog ali obročno odplačevanje pokojninskih prispevkov, stimulirano je zaposlovanje mladih, normalizirane so osnove za pokojninske prispevke za zasebnike in pavšaliste itd.," so v zvezi izpostavili pomembne točke zakona.