Iga Baumgart-Witan je bila v Bruslju edina, ki je bila hitrejša od Anite Horvat. Foto: Reuters
Iga Baumgart-Witan je bila v Bruslju edina, ki je bila hitrejša od Anite Horvat. Foto: Reuters

Hitrejša je bila le 31-letna Iga Baumgart-Witan, članica srebrne poljske štafete na 4 x 400 m na lanskem svetovnem prvenstvu v Dohi, ki je tekla 52,13. Tretja je bila še ena Poljakinja, Patrycja Wyciszkiewicz (52,78).

Horvatova je tako ponovila dosežek Luke Janežiča, ki je bil avgusta v Stockholmu v isti disciplini prav tako drugi. Mimogrede, oba atleta trenira Rok Predanič.

"V nastopu sem zelo uživala. Ni bilo pritiska, čeprav sem vedela, da se lahko uvrstim visoko. Skušala sem se osredotočiti na hiter start. Nobena me tudi ni prehitela, ni šla mimo na začetku. Zadnjih 200 m pa je odvisnih od dnevnega počutja. Očitno mi je tudi to šlo na roko.

Poljakinja Baumgart-Witan je bila ves čas nekoliko pred vsemi, sem jo v zaključku dohitevala. A to ni bilo dovolj, da bi šla mimo nje. Upala sem na boljši čas, a sem sem vseeno zelo zadovoljna. Škoda, da ni bilo gledalcev. Skušali so z zvočnimi efekti to malce nadomestiti, a to ni isti občutek," je povedal Horvatova, ki jo naslednji tek na 400 metrov čaka v nedeljo v Chorzowu na Poljskem. Konkurenca bo podobna.

V teku na 100 metrov z ovirami je JonI Tomičič Prezelj z izidom 13,64 osvojila peto mesto. Zmagala je Belgijka Anne Zagre s 13,21.

Mo Farah med rekordnim tekom v Bruslju. Foto: Reuters
Mo Farah med rekordnim tekom v Bruslju. Foto: Reuters

Rekorda Faraha in Hassanove v teku na eno uro
Memorial Van Damme je sicer zaradi epidemije minil v okrnjenem sporedu, vseeno pa je prinesel nekaj presežkov. Odmevata predvsem oba svetovna rekorda v teku na eno uro. Najprej je v Etiopiji rojena Nizozemka Sifan Hassan pretekla 18,930 kilometra in tako naredila stadionski krog več kot Dire Tune leta 2008.

Sloviti Britanec Mo Farah je zmogel 21,330 km. To je 45 metrov bolje kot Haile Gebrselassie leta 2007. Ta tekaška disciplina ima sicer dolgo zgodovino, saj so bile prve tekme že ob koncu 17. stoletja.

Na 1000 metrov je Faith Kipyegon z 2:29,92 za manj kot sekundo zgrešila svetovni rekord Svetlane Masterkove.

Jakob Ingebrigtsen je s 3:30,69 zmagal v teku na 1500 metrov.