Jolanda Čeplak ostaja slovenska reprezentantka. Foto: EPA
Jolanda Čeplak ostaja slovenska reprezentantka. Foto: EPA
Nosilke medalj teka na 800 metrov: Jolanda Jolanda Čeplak, Kelly Holmes in Hasna Benhasi.
Čeplakova si je na OI v Atenah pritekla bron. Foto: EPA

Velenjčanka se bo v Monaku pridružila številnim športnikom in drugim petičnežem, ki so se že prej odločili za ta korak. Čeplakova načrtuje, da bo v kneževini preživela zimo in zgodnjo pomlad, saj so takrat razmere za trening ugodnejše kot v Sloveniji. Kljub spremembi bivališča bo še naprej branila slovenske barve.

"Zaradi velikih davčnih prispevkov pri nas sem se, podobno kot številni športniki iz drugih evropskih držav, odločila, da bom imela poslej stalno bivališče v Monaku. Postopek je sicer dokaj zahteven. Poleg tega, da moraš biti znana osebnost, moraš imeti tudi koga, da ti pri tem koraku pomaga. Meni sta Monaška atletska zveza in moj manager Robert Wagner," je dejala Čeplakova.

"Jola" bo kot prebivalka Monaka nastopila že na mitingu v Eugenu (4. junija), kjer bo tekla na 1.500 m in skušala izboljšati svoj slovenski rekord (4:02,44), ki ga je pred dvemi leti dosegla prav v Eugenu.

Ostaja pa vprašanje, če se bo Čeplakova z bivanjem v Monaku res izognila obdavčitvi. Če bo Slovenija središče njenih ekonomskih dejavnosti in če bo v njej preživela več kot 183 dni, ji grozi dvojna obdavčitev, saj Slovenija z Monakom nima podpisanega ustreznega dvostranskega sporazuma.