Newyorški maraton spada med največje na svetu. Tekači ga uvrščajo v
Newyorški maraton spada med največje na svetu. Tekači ga uvrščajo v "grand slam", kamor sodijo še Chicago, Boston, London in Berlin. Foto: EPA
Newyorški maraton tik pred zdajci odpovedan

Naposled je tudi župan mesta Michael Bloomberg spoznal, da z glavo skozi zid ne gre. Povedal je, da bi bilo le nekaj dni po orkanu Sandy tovrstno tekmovanje neprimerno. 47.000 udeležencev, med njimi tudi številni Slovenci, bo moralo za dokazovanje svoje pripravljenosti izbrati drug maraton.

Gre za denar, seveda
"Maraton je postal vzrok za polemike in razprtije. Nočem, da nad dogodkom visi temen oblak, zato smo se odločili, da ga odpovemo," je povedal Bloomberg, ki je sredi tedna sprožil številne kritike, ko je vztrajal, da maraton, ki mestu prinese veliko denarja, mora biti: "Veliko majhnih podjetij je odvisnih od dogodka. Moramo skrbeti za gospodarstvo."

Zaman prispeli v New York
Nekaterim se je zdelo nepredstavljivo, da bo mesto le nekaj dni po takšni naravni katastrofi, ki je v New Yorku zahtevala tudi 40 žrtev, priredilo maraton. Na spletu se je pojavila peticija, naj ga tekači bojkotirajo ali pa v znak protesta od štarta do cilja tečejo vzvratno. Namesto da bi takoj odpovedal prireditev, je Bloomberg čakal do zadnjega in s tem razjezil še tiste tekače, ki so z vseh koncev sveta že prispeli v New York, kar ni bilo poceni.

"Nimam besed in hudo mi je, da se je to zgodilo. Rad bi, da prireditelji denar, ki sem ga odštel za prijavo na newyorški maraton, namenijo prizadetim v orkanu," je dejal tekač iz Italije, Roberto Dell'Olmo.

Udeležba bi bila zelo kakovostna
Na nesojeni 43. izvedbi maratona so bili med prijavljenimi tudi trije prejemniki olimpijskih kolajn in trenutna svetovna prvakinja v tej disciplini - Kenijec Wilson Kipsang, bronasti iz Londona, Kenijec Moses Mosop, zmagovalec maratona v Chicagu leta 2011, in Gebre Gebremariam iz Etiopije, zmagovalec newyorškega maratona 2010. Nastopila bi tudi Tiki Gelana, ki je bila v Londonu zlata.

Newyorški maraton tik pred zdajci odpovedan