Helena Javornik je izpolnila  veliki cilj. Foto: EPA
Helena Javornik je izpolnila veliki cilj. Foto: EPA

Javornikova je tekla dobro minuto počasneje od slovenskega rekorda (2:27,33), ki ga je dosegla 27. oktobra 2004 v Amsterdamu. Pri narekovanju ritma ji je pomagal Mitja Kosovelj, ki je tekel z njo vse do zadnjega kilometra, ko je nekoliko pospešil (2:28,14). V primeru izpolnitve tudi olimpijske norme na 10.000 m, bo na Kitajskem verjetno tekla na tej razdalji, sicer pa v maratonu.

Zdaj bo lahko precej bolj sproščena
"Sem zelo zadovoljna. Vsak čas pod dvema urama in pol je za ženske dober izid v maratonu. Proga ni bila lahka, med petnajstim in dvajsetim kilometrom je bilo precej klancev, na koncu pa je bilo za ta čas tudi precej vroče. Vendar se pred tekmo nisem obremenjevala s časom, ker sem v zadnjih štirih letih vedno tekla pod olimpijsko normo A. Čez dva tedna bom skušala doseči še drugi kriterij za v Peking. V ponedeljek bom odšla v Čateške toplice k reprezentančnemu fizioterapevtu Khalidu Nasifu, potem pa me čaka še druga priložnost za normo v ZDA, če ne bi bila uspešna že prvič. Se pa zdaj povsem sproščeno pripravljam na tekme, saj eno olimpijsko normo že imam," je bila zadovoljna Javornikova.

Čaka jo naporen urnik
"Zelo smo zadovoljni z današnjim nastopom Javornikove, saj je dosegla čas, ki smo ga načrtovali. V Carigradu bo 12. aprila nastopila na evropskem pokalu in skušala doseči olimpijsko normo tudi na 10.000 m (32:20,00). Potem načrtujemo tritedenske priprave v Kaliforniji. V Palo Altu bo 4. maja tudi tekma, kjer na 10.000 m pričakujemo močno udeležbo iz Evrope in ZDA, zato bo Javornikova skušala normo teči tedaj, če ji to ne bo uspelo že v Turčiji. Ima pa le malo časa za regeneracijo po napornem maratonu," je povedal mož in trener Javornikove Borut Podgornik.

Naslova za Bekeleja in Dibabo
Etiopijca Kenenisa Bekele in Tirunesh Dibaba sta postala svetovna prvaka na prvenstvu v krosu. Bekele je 12,1-kilometrsko dirko na Holyrood Parku v Edinburghu za svoj šesti naslov v karieri dobil v času 34:36, drugi je bil Kenijec Patrick Komon (34:41). Dibaba je
na 7,9 km osvojila tretji naslov (25:10) pred rojakinjo Mestawet Tufa.

C. R.