Glavni del ljubljanskega maratona se bo začel ob 10.30 na Slovenski cesti. Foto: BoBo
Glavni del ljubljanskega maratona se bo začel ob 10.30 na Slovenski cesti. Foto: BoBo
Vremenoslovci za nedeljo napovedujejo temperaturo okoli ledišča. Foto: BoBo
Ljubljanski maraton pridobiva na veljavi iz leta v leto. Foto: BoBo
17. Ljubljanski maraton tokrat v zimskih razmerah

Kejžar je bil dolgoletni slovenski reprezentant v maratonu, v katerem je nastopal tudi na treh olimpijskih igrah. Rekordno znamko 2:11:50 je postavil leta 2000 v Torinu. Kejžar za nedeljo priporoča rokavice, trak za glavo in kompresijske nogavice. Pred maratonom naj tekač opravi deset minut lahkotnega teka in raztezne vaje. Zajtrk naj bo lahkoten, bolj pomembna je večerja dan pred tekmo.

Kaj konkretno naj v teh treh dneh pred maratonom počne tekač in kako naj se prehranjuje?
Tekači naj v zadnjih dneh pred tekmo ne počnejo ničesar pretirano obremenjujočega. Dan pred samim maratonom naj opravijo 15 do 20 minut teka s stopnjevanjem, da se organizem "ogreje" za nedeljski napor. Bolj pomembna je prehrana. V tednu pred maratonom naj bo čim več ogljikovih hidratov in čim manj beljakovin. Zaužiti je treba tudi čim več tekočine. Treba je napolniti glikogenske rezerve. Priporočam testenine, riž in razne močnate jedi. Če se v teh dneh zredimo za dva kilograma, smo delo uspešno opravili.

Kakšen naj bo zajtrk na dan maratona?
Predvsem brez eksperimentiranja. Predvidevam, da tekači vsak dan ne jedo slanine. Zaužijejo naj kosmiče, marmelado, med in naj se ne prenajejo. Z zadnjim zajtrkom ne naredimo nič več glede glikogenskih rezerv. Kar smo naredili, je bila zadnja večerja pred tekmo. Priporočam testenine.

Kakšna je vaša jutranja procedura na dan teka?
Vstanem kake štiri ure prej. Zajtrkujem kot po navadi, opravim zadnje priprave in se pravočasno odpravim na prizorišče, da sem tam vsaj uro prej. Pred tekmo opravim še nekaj stopnjevanj.

Kako pomembno je ogrevanje?
Kar pomembno. Priporočam deset minut lahkotnega teka in raztezne vaje pred samim nastopom.

Glede na to, da bo hladno, okoli nič stopinj Celzija, kako naj se tekač obleče?
Sam pravim, bolje 0 stopinj kot 30. Z mrazom je pri maratonu precej manj težav kot z vročino, saj se telo ob višjih temperaturah težko shladi. Tekač naj ima obvezno rokavice, dobro pa je imeti tudi trak za glavo. Priporočam kompresijske nogavice, da bodo grele noge. Tudi kakšna krema za "gretje" ni odveč.

Kako naj pride tekač oblečen na štart? Nekateri zagovarjajo, da se pride na štart v starih trenirkah, ki se ob začetku teka preprosto odvržejo.
Tudi to je možnost, lahko pa se preprosto ogrnejo v folijo, ki zadržuje toploto.

Kakšna so priporočila glede uživanja tekočine in prigrizkov?
Uživanje tekočine naj bo zmerno oziroma tako, kot si ga vajen s treninga. Eksperimentiranje ni priporočljivo. Pitje je bolj pomembno pri velikem maratonu. Tu priporočam tudi gele, v katerih sta skoncentrirana glukoza in sladkor, ki telesu povrneta energijo. Treba je vedeti, da tudi uživanje tekočine ogreje telo.

Kaj storiti, če se med tekom pojavijo bolečine oziroma mišični krči?
Če pride do krčev, pomeni, da organizmu nekaj primanjkuje. Treba je zmanjšati tempo in čim manj krčiti noge.

Kaj pa naj tekači naredijo takoj po teku?
Čim prej naj se oblečejo, zaužijejo tekočino in skušajo kar se da hitro nadomestiti ogljikove hidrate, če organizem seveda to dopušča. K hitremu okrevanju zelo pomaga tudi masaža.

Kdaj naj po maratonu spet začnemo teči?
Že dan po maratonu priporočam kakšen lahkoten tek ali pa hitro hojo. Nato si vzamemo dan, dva premora. Nadaljujemo lahkotno. Zelo priporočam tudi kolesarjenje.

17. Ljubljanski maraton tokrat v zimskih razmerah