Jure Košir nikoli ni slovel kot hiter tekač in tudi v nedeljo naj bi bil nekje v zlati sredini, če bo tekel med 1:45 in 1:55. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Košir nikoli ni slovel kot hiter tekač in tudi v nedeljo naj bi bil nekje v zlati sredini, če bo tekel med 1:45 in 1:55. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nekdanji vrhunski alpski smučar, dobitnik bronaste olimpijske medalje v Lillehammerju leta 1994, bo v nedeljo eden od sedem tisoč tekačev, ki bodo na 16. Ljubljanskem maratonu tekli na 21 kilometrov, medtem ko je za pravi maraton prijavljenih več kot 1400 tekačev in tekačic.

Smučarji nimajo tekaške postave
Košir, ki bo naslednje leto star 40 let, je dobro pripravljen na izziv, priznava pa, da ni posebej hiter. "Zadnje čase se redno ukvarjam s športom in sem dobro pripravljen, čeprav nisem prav hiter. Na polmaratonu računam na izid med 1:45 in 1:55. Morate vedeti, da sem v kategoriji nad 90 kg, poleg tega nikoli nisem slovel kot hiter tekač. Gre bolj za udeležbo in za osebni izziv. V najboljših časih bi zmogel razdaljo preteči 10 do 15 minut hitreje, ampak smučarji smo imeli vedno malo preveč mišične mase. Nismo ravno aerobni tip športnika."

Modne smernice niso pomembne
Ker je smučanje šport, pri katerem je, vsaj za nekatere, pomembna tudi oprema, nas je zanimalo, ali je tudi pri teku tako, da je treba "paziti" na proizvajalce in modo. "Tečem zato, da se sprostim, prav nič pa nisem obremenjen z modo. Izbiram stvari, ki so preverjene in funkcionalne, ne gledam na barvne kombinacije. Predvsem se moraš dobro počutiti v obleki in obutvi."

Naj pomanjkanje časa ne bo izgovor
Pogost izgovor rekreativnih športnikov, da ne gredo na trening, je pomanjkanje časa. "To je včasih res problem, toda če hočeš, se vedno najde čas. Lahko opraviš zgolj 20-minutni intervalni tek, pa to že pomeni trening. Treba se je organizirati. Kaj pa pomeni pol ure v 24 ur dolgem dnevu? Če lahko toliko časa sediš na kavi in se pogovarjaš, mora biti čas tudi za rekreacijo."