Lani je na Ljubljanskem maratonu zmagal Kenijec Evans Ruto z izidom 2:10:17, kar je bilo pet sekund slabše od predlanskega rekorda proge. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lani je na Ljubljanskem maratonu zmagal Kenijec Evans Ruto z izidom 2:10:17, kar je bilo pet sekund slabše od predlanskega rekorda proge. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Štartno številko 1 bo nosil lanski zmagovalec Kenijec Evans Ruto, ki si želi izboljšati rekordno znamko. Nastopilo bo še 14 njegovih rojakov, izkušenih tekačev na maratonih po vsem svetu. Od tega ima osem od 11 vabljenih tekmovalcev prijavljen čas pod dve uri in deset minut, trije Kenijci pa bodo imeli vlogo "zajčka" oziroma spodbujevalca ritma. Na 42-kilometrski progi bo med kandidati za visoko uvrstitev podal tudi slovenski maratonec Robert Kotnik.

Tudi v ženski konkurenci bo konkurenca močna. Prijavljena je Rusinja Jelena Sokolova, ki je letos na svetovnem prvenstvu zasedla 11. mesto, prireditelji pa so povabili še pet vrhunskih tekačic. V slovenskem taboru prireditelji stavijo na Nežo Mravlje (lani je bila s petim mestom najboljša slovenska tekmovalka) in Danejo Grandovec.

V soboto bodo tekli otroci (Lumpijev tek bo na sporedu ob 16. uri), osnovnošolci in srednješolci, ob 18. uri pa bo na Trgu republike in v pasaži Maximarketa slovesno odprtje maratona. Osrednji dogodki bodo v nedeljo, 23. oktobra, ko bo najprej ob 8.30 na sporedu 10-kilometrski rekreativni tek, ob 10.30 pa bo še štart tekačev na 42 in 21 kilometrov.

Štart bo letos na Slovenski cesti, tako kot je to nekoč že bilo, cilj pa spet na Trgu republike. Vsi prireditveni šotori bo na prenovljenem Kongresnem trgu. Na štartnem prostoru bodo tekači glede na prijavljen čas razdeljeni v šest "boksov".