Primož Kozmus bo konec avgusta v Južni Koreji branil naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Primož Kozmus bo konec avgusta v Južni Koreji branil naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Primož Kozmus in Marjan Ogorevc
Marjan Ogorevc je pravi, da je Primož Kozmus po enoletnem premoru v boljšem stanju, kot je pričakoval. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kozmus z jasnimi in racionalnimi načrti

31-letni Kozmus se bo slovenski javnosti tekmovalno prvič predstavil 29. maja v Slovenski Bistrici, sezono pa bo končal 7. septembra v Brežicah. "Vrhunec načrtujem na SP v Daeguju, kjer si želim nastopiti v finalu. Ta cilj bo najtežji, drugi letošnji pa bo lažje uresničljiv. To je met okrog 78 metrov. Na prvi tekmi v Slovenski Bistrici si želim doseči 75 metrov. Vem, da je to nizek izid, vendar realen, ker na treningih trenutno dosegam take daljave. Upam si napovedati, da bom potem iz tekme v tekmo izboljševal izide," je povedal Brežičan, ki je slovenski rekord 82,58 metra dosegel 2. septembra pred dvema letoma v Celju.

Motivacijo mi daje London
"Delamo dobro in sem zadovoljivo pripravljen. Poudarek je na splošni moči in tudi na tehniki. Predvsem pri moči po enoletni prekinitvi kariere najbolj zaostajam. Toda treningi so spodbudni, posebej včerajšnji je bil tak, da sem lahko zelo zadovoljen. Včasih me je sicer strah, ali mi bo uspelo. Toda moje telo se na vadbo odziva zelo dobro, zato se lahko nadejam ponovnega preboja v svetovni vrh. Po letošnji sezoni pa si želim, da bi v Londonu ubranil olimpijsko zlato, kar bi bilo v slovenskem športu edinstveno. To mi daje dodatno motivacijo," je pojasnil Kozmus, ki je vrnitev k atletiki napovedal 25. oktobra.

Ogorevc zadovoljen z napredkom
Trenira ga Marjan Ogorevc, sam nekdaj rekorder v metu kladiva in trener Vladimirja Keva, ki je Kozmusa popeljal na svetovni vrh. "Kevo je postavil zelo dobro izhodišče za nadaljevanje kariere, bistveno boljše, kot sem pričakoval. Zato nismo veliko spremenili metodologije treninga, saj je bil med drugim po teoriji in metodologiji Rusa Anatolija Bondarščuka dosežen svetovni rekord. Nisem pričakoval, da bo Kozmus tako hitro napredoval in 'padel' v popoln trening; 25. aprila sva začela zadnji ciklus priprav, ki bo trajal do SP-ja. Treningov ne bova 'spuščala', zato ne bo nastopal na tekmovanjih, kjer bi lahko kaj zaslužil, ampak bodo tekme služile kot pokazatelj pripravljenosti med polnim treningom," je napovedal Ogorevc, ki je kot bioterapevt sodeloval tudi v prejšnji strokovni ekipi Kozmusa.

Kozmus z jasnimi in racionalnimi načrti