Trenutek, ki je Justinu Gatlinu skorajda onemogočil, da v Helsinkih postane svetovni prvak na 100 metrov. Foto: Reuters
Trenutek, ki je Justinu Gatlinu skorajda onemogočil, da v Helsinkih postane svetovni prvak na 100 metrov. Foto: Reuters

Gatlin je v predteku napačno štartal in bil diskvalificiran. Po pritožbi so ga vendarle uvrstili v polfinale, ki bo (tako kot tudi finale) na sporedu v soboto.

Tim Montgomery ni nastopil. Njegova forma naj bi bila sicer dobra, vendar se ne more dobro osredotočiti na atletiko, ker ga preveč ovirajo dogodki zunaj stez, predvsem dopinške obtožbe.

Nekoč nepremagljiva šprinterka Marion Jones ima podobne težave, v Carsonu pa je odpovedala nastop na 100 metrov zaradi poškodbe. Opravila je sicer več kot polurno ogrevanje, v štartne bloke pa ni stopila. Na steze naj bi se spet vrnila avgusta. Njen trener je že zanikal govorice o koncu kariere: "Marion se ne bo upokojila do olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu."

Najboljši izid je v petek na ameriškem prvenstvu sicer uspel Allenu Johnsonu, ki je v teku na 110 metrov z ovirami (12,99) prvi letos tekel pod mejo 13 sekund.

V Kazanu blestele tekmice Čeplakove
Najboljši letošnji izid na 800 metrov pa je na atletskem mitingu za veliko nagrado druge kategorije v Kazanu dosegla Rusinja Svetlana Čerkasova (1:56,93). Pod prejšnjim najboljšim časom Jamajčanke Kenie Sinclair (1:59,10) so tekle še štiri druge tekmovalke: Kubanka Zulia Catalayud (1:58,07) ter Rusinje Larisa Čežao (1:58,35), Tatjana Andrijanova (1:58,46) in Natalija Lavčuk (1:58,72).