Oscar Pistorius bo v petek v Rimu pod posebnim povečalom tako svetovne javnosti kot treh videokamer. Foto: EPA
Oscar Pistorius bo v petek v Rimu pod posebnim povečalom tako svetovne javnosti kot treh videokamer. Foto: EPA
Drugačen, a neverjetno hiter

20-letni Južnoafričan, ki se je rodil brez mečnic in teče s protezami iz karbonskih vlaken, bo nastopil v teku na 400 metrov z neinvalidnimi športniki. Njegov nastop že dviguje veliko prahu. Pomembnejši kot športni vidik bo v ospredju znanstveni.

Karbonske proteze za hitrejši tek?
Skupina strokovnjakov Mednarodne atletske zveze bo podrobno analizirala Pistoriusev tek in ugotavljala, ali karbonske proteze pripomorejo k hitrejšemu teku, ki presega njegove naravne sposobnosti. Njihovi zaključki bodo odločilni. Dobili bomo odgovor, ali se bo Pistorius lahko potegoval za nastop na olimpijskih igrah ali ne. "Resnično moramo preveriti, ali njegov "tehnološki pripomoček" pomeni prednost ali ne," pravi Elio Locatelli, ki bo vodil videoanalizo.

Le sekundo počasnejši od slovenskega rekorda
Pistorius je nosil proteze še preden se je naučil hoditi. Z atletiko se je začel ukvarjati leta 2003, potem ko ga je njegov trener po poškodbi prepričal, da pusti ragbi. Ima rekorde na 100 (10,91), 200 (21,58) in 400 metrov (46,56). Osem let star rekord Matije Šestaka na 400 metrov je denimo 45,43. Pistorius se je letos že pomeril z neinvalidnimi tekači na južnoafriškem prvenstvu in osvojil drugo mesto. Olimpijska norma na 400 metrov je 45,9, Pistorius pa je prepričan, da jo bo izpolnil še letos.

Zgodbo že zavohal Hollywood
Za Pistoriusa so se začeli zanimati tudi v Holywoodu. "Tom Hanks naj bi bil le eden izmed tistih, ki se zanima za mojo zgodbo," pravi Pistorius. Nenavaden atlet je v središču pozornosti kjer koli se pojavi. Njegov trener trdi: "V svetu nima nobene konkurence. Tako bo vsaj še 10 ali 20 let."

Nadzor s tremi videokamerami
Na njegovih protezah se kopja vse bolj lomijo. Ta teden je Pistorius Mednarodno atletsko zvezo obtožil diskriminacije. "Mnogi so začeli dvomiti o meni in paraolimpijskih športih nasploh. Zaradi komentarjev IIAF je naš šport utrpel veliko škode," pravi Pistorius. Njegov tek bodo nadzirale tri videokamere. Še posebej se bodo osredotočili na dolžino njegovega koraka (ali je predolg glede na ostale tekače) in ali je njegova proteza pri teku dlje na tleh kot noga drugih tekačev.

Pistorius je pred nastopom v Rimu in v nedeljo v Sheffieldu razumljivo živčen: "Seveda sem. Toda za to sem delal tri sezone in pol. Samo upam, da me bo tekma z atleti, ki so hitrejši od mene, spodbudila k še boljšemu času."

Drugačen, a neverjetno hiter