Caster Semenya se v medijih ne pojavlja toliko kot ostali svetovni prvaki iz Berlina. Foto: EPA
Caster Semenya se v medijih ne pojavlja toliko kot ostali svetovni prvaki iz Berlina. Foto: EPA
Markus Bauer
Pred prostori Mednarodne atletske zveze v Lozani so v preteklem letu večkrat protestirali zoper vmešavanje zveze v zasebno življenje atleta oziroma atletinje. Foto: EPA

"Položaj je za Caster zelo težak," je poudaril Seme. Nadaljeval je: "Če pogledamo drugod, lahko opazimo, da se obrazi svetovnih prvakov vseskozi pojavljajo na velikih oglasnih panojih, na televizijah, v časopisih in revijah ... Pri Caster tega ni."

Finančno pomaga le Nike
Potem ko je morala po lanskem svetovnem prvenstvu v Berlinu zaradi domnevne genetske napake opraviti test spola, se je po krajši odsotnosti vrnila na atletske steze. Toda sama ne uživa takšne finančne podpore, kot bi jo želela. Seme je še pojasnil: "Caster sicer prejema manjša plačila podjetja Nike, prav tako ji pomaga tudi Univerza v Pretorii, kjer študira, toda denarja ni veliko." Na koncu je še dodal: "Če želi novo opremo, ne more kar iti v trgovino in jo zahtevati, tako kot recimo drugi svetovni prvaki."

Doma jo imajo vsi radi
V Južni Afriki ima atletinja veliko podporo, zato so se ob novici, da ima finančne težave, njeni najzvestejši navijači odločili zbrati nekaj denarja. Do konca decembra želijo zbrati milijon randov, kar znaša okoli 144 tisoč ameriških dolarjev. "Ljudje jo imajo radi," je dejal vodja kampanje Thobeka Magcai. Sklenil je: "Pri teh letih (stara je 19 let, op. a.) je pretrpela že ogromno in želimo ji izraziti brezpogojno podporo. Želimo si jo spet videti na svetovni atletski sceni, kjer bo osvajala nove medalje."

Muči jo poškodba hrbta
Semenya je načrtovala nastop na igrah Commonwealtha v Indiji, a je v zadnjem trenutku nastop zaradi poškodbe hrbta odpovedala. "Caster okreva dobro. Pravkar je začela lažje treninge. Okrevanje bo počasno, saj želimo, da se poškodba ne bo ponovila," je sklenil Seme.