Sonja Roman je po šestih letih dobila srebrno medaljo. Foto: Atletska zveza Slovenije
Sonja Roman je po šestih letih dobila srebrno medaljo. Foto: Atletska zveza Slovenije

Sonja Roman je takrat v cilj pritekla na tretjem mestu, eno mesto pa je pridobila zaradi Rusinje Ane Alminove, ki je bila suspendirana zaradi jemanja poživil. Mednarodna atletska zveza je Rusinjo kaznovala, ker so bile v njenem biološkem potnem listu velika odstopanja od normalnih vrednosti. Zaradi dopinga so bili črtani vsi njeni dosežki od 16. februarja 2009.

Evropska atletska zveza ji je zato odvzela zlato medaljo, ki jo je osvojila leta 2009 v Torinu. Naslov je pripadel Španki Natalii Rodriguez, bron pa Irki Roisin McGettigan.

"Do te srebrne medalje nimam nobenega čustvenega odnosa. Po pravici povedano mi je kar malo hudo, da moram zamenjati bronasto medaljo, ker se je okrog nje vse dogajalo. Ni mi tako hudo, kot je verjetno Španki, ki na tekmi ni slišala državne himne, ali Irki, ki sploh ni bila na zmagovalnem odru. Dvomim celo, da bi se mi finančno kaj poznalo, če bi osvojila srebrno medaljo. Nisem pa si nikoli mislila, da bom to doživela," je na slovesnosti v Ljubljani, kjer je prejela medaljo, povedala Romanova.