Sonja Roman je imela na državnem prvenstvu v Mariboru še vedno boleče mišice, vseeno pa je brez težav premagala Jolando Čeplak. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sonja Roman je imela na državnem prvenstvu v Mariboru še vedno boleče mišice, vseeno pa je brez težav premagala Jolando Čeplak. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sonja Roman
Na sezono na prostem se je pripravljala tudi v Južni Afriki. Foto: Atletska zveza Slovenije
Usain Bolt
Vrhunec 12. svetovnega prvenstva v atletiki bo tek na 100 metrov. Za zlato se bosta pomerila Usain Bolt in Tyson Gay. Foto: Reuters
Sonja Roman razmišlja tudi o meji 4:00

Pri 30 letih je Romanova dolgo čakala na uspeh na velikih tekmovanjih in se spraševala, če je sploh smiselno tako trdo trenirati. Bron na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torinu je pomenil veliko prelomnico in dokaz, da je na pravi poti. Simpatična srednjeprogašica, ki študira nemščino in madžarščino (je že zelo blizu pisanju diplomske naloge), je v pogovoru za MMC med drugim tudi odkrito povedala, kaj si misli o svetovnem rekordu na 1.500 metrov iz leta 1993.


Vaša zadnja tekma pred Berlinom je bilo državno prvenstvo, kjer ste na 800 metrov premagali Jolando Čeplak. Je bil ta tek zaradi tega kaj posebnega?
Vsekakor, čeprav dve leti ni tekmovala. Želela sem si odteči še en hiter tek, kar bi bil dober trening za 1.500 metrov v Berlinu. Nalašč sem tekla le na 800 in ne na 1.500 metrov. Vsekakor je bilo nekaj posebnega: teči z Jolando Čeplak in zmagati doma v Mariboru. Izziv je bil velik. Tekma je bila zame psihično celo večji zalogaj kot kakšen nastop na Zlati ligi.

Na Bjelolasici ste trdo trenirali, mišice vas najbrž ne bolijo več, so kakšne druge težave?
Res sem dobro trenirala. Poskušala sem narediti tisto 'špico' v formi. Noge me sicer še bolijo, ker je bilo naporno. Do četrtkovega odhoda v Berlin me čakata še težka treninga, tam pa, zadnjih pet dni, le še psihična priprava na tek.

V paradni disciplini, 1.500 metrov, ste letos tekli državni rekord 4:02,13. Takšen čas bi vas verjetno na SP-ju popeljal v finale?
Res je, kar za štiri sekunde sem izboljšala osebni rekord in popravila tudi državni rekord Jolande Čeplak. Sezona je že zdaj zelo uspešna, čeprav me še čaka Berlin. Ta rezultat okrog 4:02 vsekakor sodi v finale.

Mislite, da boste uspeli kdaj prebiti mejo 4:00?
Zdaj, ko sem odtekla 4:02, vsekakor. Naslednji cilj je, da se spustim pod to mejo.

Letošnji najboljši izid na svetu je 3:56.55, kar je še vedno daleč za rekordom 3:50,46 iz leta 1993. Menite, da je bilo pri kitajski atletinji takrat vse regularno, kajti izid je prav neverjeten?
Res! Kljub temu, da smo zdaj na področju farmakologije daleč spredaj, je izid neverjeten. 3:56, 3:55, to je normalno, to se še da. Očitno so morali poseči po močnih prepovedanih stvareh.

Na letošnjem dvoranskem prvenstvu ste presenetili z bronom. Takrat ste si res oddahnili, češ, končno medalja z velikega tekmovanja. Se je bilo na krilih tega uspeha lažje pripravljati na sezono na prostem?
Vsekakor. Ne le zdajšnji, tudi prejšnji trener je napovedoval, da potrebujem eno tekmo, ki bo pomenila preboj. Torino bo vedno v lepem spominu. Ne le zaradi medalje, ampak tudi zato, ker je pomenil odskočno desko za uspešno atletsko kariero.

So honorarji za nastop na velikih mitingih po tem uspehu večji?
Neke štartnine so, ampak to so smešne vsote, ki jih ni vredno omenjati. Izboljšalo se je predvsem to, da nimam težav nastopati na tekmah za Zlato ligo in super veliko nagrado. Prejšnja leta me menedžer ni uspel 'spraviti' na te tekme, zdaj pa lahko tekmujem z najboljšimi in sem na njih bolje pripravljena.

Kaj bo po vašem mnenju zaznamovalo berlinsko prvenstvo? Kateri finale si boste najraje ogledali?
Tek na 100 metrov, dvoboj med Gayjem in Boltom. Zanimiv bo tudi dvoboj med Kozmusom in Parszom. Mislim, da se bosta udarila za zlato medaljo. Vsekakor bomo navijali za Primoža! Razmišljam pa, zakaj ne bi bila še ena svetla točka v naši reprezentanci in bi jaz izboljšala državni rekord.

Sonja Roman razmišlja tudi o meji 4:00