Matic Osovnikar je bil na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Osaki senzacionalno med elitno osmerico teka na 100 metrov. Osvojil je sedmo mesto. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matic Osovnikar je bil na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Osaki senzacionalno med elitno osmerico teka na 100 metrov. Osvojil je sedmo mesto. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matic Osovnikar
Letos je ob premočnem vetru tekel 10,04, toda takrat je bil na stezi "sam", saj ni bilo prave konkurence. V boju s hitrejšimi tekmeci se Osovnikar boji, da njegov tek v Osako ne bo več tehnično dovršen. Foto: Marko Kovič
Usain Bolt
"Usain Bolt je zunajserijski in pričakujem, da bo zmagal in tekel svetovni rekord." Foto: Reuters
Osovnikar stavi na Bolta

Zadnji veliki tekmovanji sta se ponesrečili, zadnja uradna teka pa vlivata veliko spodbude. Najhitrejši Slovenec, z 10,13 lastnik državnega rekorda, je pred dvema letoma v Osaki tekel v finalu šprinta. Ko se je zdelo, da se mu na velikih tekmovanjih ne more nič zalomiti, je lani razočaral v Pekingu, želenega uspeha pa ni bilo niti letos na evropskem dvoranskem prvenstvu.

Toda pred odhodom na letošnje svetovno prvenstvo v Berlin je Škofjeločan optimističen, saj je na zadnjih dveh tekmah dobil dober občutek. V Wolfsbergu je, resda z izdatno pomočjo vetra, celo tekel 10,04. Da je elita na čelu z Boltom in Gayjem daleč pred njim, se ne obremenjuje. Z mislimi je le pri svojem teku. Glede na letošnje dosežke bi bil uspeh že uvrstitev v polfinale, vseeno pa si želi popraviti svoj rekord.


Na SP-je imate lepe spomine, je bila Osaka 2007 in finalni nastop vrhunec kariere?
Finale 'stotke' na svetovnih prvenstvih ali olimpijskih igrah je velik dosežek in pred dvema letoma mi je to uspelo na svetovnem prvenstvu. Po takšnem uspehu je težko oditi na naslednjo veliko tekmo, ker zgleda, kot da si postavljaš manjše cilje, če rečem, da bi bil zdaj srečen ob uvrstitvi v polfinale. Ampak tako je, konkurenca je močna. Želim si popraviti rekord 10,13, bomo videli, kako daleč me bo to poneslo.

Takrat ste postavili tudi državni rekord 10,13, letos ste uradno daleč od tega časa, 10,34 je izid sezone. Ker pa ste mož za velike tekme, bi znali tudi presenetiti. Morda vseeno sanjate o finalu?
Težje je iti na takšno tekmo, če nimaš rezultatov in letos mi res ni šlo najbolje. Sem pa zadnji tekmi odtekel mnogo bolje, 10,04 in 10,22, a obakrat s premočnim vetrom, kar ne šteje prav veliko. Je težje, ni tiste avtomatike v teku, kot je, če imaš nekaj takšnih rezultatov za seboj.

Ko ste s pomočjo vetra tekli 10,04, kakšen je bil občutek. Ste tudi sami čutili, kako hitri ste?
Res, že med tekom čutiš, da je to prava hitrost, takšna, kot si jo želiš. Dober občutek je bil. Je pa lažje, ker je bil to manjši miting in sem bil hitro pred drugimi. Tečeš lahko svoj tek. Zdaj bodo zraven hitrejši tekmeci in se je težje držati svoje tehnike. Hitro se zakrčiš, če so hitrejši zraven. To bo glavni tehnični cilj - da poskušam teči podobno kot pri 10,04.

Letos ste presenetljivo doživeli domači poraz. Enkrat vas je premagal Gregor Kokalovič. Vas takšni porazi podrejo ali vlijejo še več volje za treninge?
Odvisno, kako ob porazih tečem. Če tečem dobro in me kdo premaga, sem vesel, da imam dobro konkurenco. Če pa delam takšne napake, kot sem jih delal na začetku sezone, ko sem tudi doživel ta poraz, je seveda drugače. Poskušam pa na naslednjih tekmah to popraviti. A na treningu to hitro popraviš in urediš, na tekmah je težje in sem potreboval dlje časa, da sem prišel do pravega teka, ki pa so še zdaj iz tekme v tekmo različno. To me skrbi - da v Berlinu ne bo tekov z napakami.

Na zadnjih dveh velikih tekmah vam ni šlo. Lani se niste prebili v polfinale v Pekingu, letos na dvoranskem evropskem dvoranskem prvenstvu tudi ni bilo uspeha. Lahko to negativno vpliva na vašo psihološko pripravo?
Zdi se mi, da na tekmi ne razmišljaš o tem, kaj se je dogajalo v prejšnjih letih. Gotovo mi je bilo lažje, ker sem vedno dobro tekmoval na velikih tekmah, ampak mislim, da na prvenstvu ne bom razmišljal o preteklosti, ampak misli usmeril le k novemu teku.

Na koga stavite v finalu? Bo zmagal Usain Bolt ali Tyson Gay?
Na Bolta, res je zunajserijski. Občudujem pa oba. To bo izjemen dvoboj.

Pričakujete svetovni rekord?
Ja, pričakujem, da bo zmagovalec tekel rekord.

Zakaj sta se drug drugega letos izogibala?
Stopnjujeta napetost pred prvenstvom. Nočeta tvegati, da bi jima morebiten poraz uničil priprave na prvenstvo, zato sta se drug drugega izogibala. Tudi v tem je čar, to stopnjevanje napetosti.

Osovnikar stavi na Bolta