30-letni Matic Osovnikar je bil leta 2006 bronast na evropskem prvenstvu v teku na 100 metrov. Med presežke njegove kariere sodi tudi finalni nastop na svetovnem prvenstvu v Osaki. Foto: MMC RTV SLO
30-letni Matic Osovnikar je bil leta 2006 bronast na evropskem prvenstvu v teku na 100 metrov. Med presežke njegove kariere sodi tudi finalni nastop na svetovnem prvenstvu v Osaki. Foto: MMC RTV SLO
Linford Christie
Linford Christie je leta 1992 v Barceloni osvojil naslov olimpijskega prvaka v teku na 100 metrov. Foto: EPA
Nogometaši Arsenala
Osovnikar pesti stiska za nogometaše Arsenala, ki v Premier league trenutno zasedajo tretje mesto. Foto: Reuters
Mark Lewis Francis
Mark Lewis Francis je trenutno gostitelj Matica Osovnikarja. Foto: EPA

Po več letih stagniranja je škofjeloški šprinter prekinil dologoletno sodelovanje s trenerjem Albertom Šobo in se odpravil v britansko prestolnico, kjer trenira pod mentorstvom nekdanjega olimpijskega in svetovnega prvaka Linforda Christieja. Lastnik slovenskega rekorda na 100 metrov (10,14) vadi na univerzi Brunel na zahodu Londona v skupini 15 šprinterjev, v kateri je med drugim tudi Mark Lewis Francis, srebrn z letošnjega evropskega prvenstva.

Kako so vas sprejeli v skupini?
Skupina je super, do mene so prijazni in radovedni obenem, večina pa nima pojma, kje točno je Slovenija. Vedno so mi na razpolago za nasvete tako glede treninga kot življenja v Angliji. Vzdušje na treningih je mešanica resnega dela, temperamenta, spodbujanja drug drugega, a je tudi dosti heca.

Mislite, da ni nevarnosti, da bi bili v tej skupini, v kateri je veliko vrhunskih atletov, zapostavljen?
Linford svoje pozornosti ne razporeja glede na rezultate, ampak se posveča prav vsem. Seveda se zaveda, da s preveliko skupino to ne bi šlo. To je tudi glavni razlog, da je previden pri tem, koga vse vzame v skupino. Trenutna skupina je plus v vseh pogledih.

Bi lahko rekli, da se boste zdaj profesionalno ukvarjali z atletiko, saj ste se morali začasno odpovedati zobozdravstveni karieri?
Moj pristop do športa je že precej let tako profesionalen, da bom moral morebitne vzroke za napredek iskati drugje, ne v sami selitvi v Veliko Britanijo. Je pa res, da bo zdaj bodoči poklic nekoliko trpel, ker bom odrezan od stika s prakso. Definitivno se bom ta čas trudil obnavljati in nadgrajevati znanje s strokovnimi knjigami in po spletu.

Kakšen napredek pričakujete?
Želim ponovno dosegati rekorde. Moji rekordi niso ravno slabi, zato ne smem biti nestrpen. Ker sem obrnil nov list papirja v svoji karieri, želim najprej ta "reset" občutiti na stezi. Potem, sem prepričan, bodo tudi rekordi.

Kakšni so vtisi po prvih treningih? Kaj vas je presenetilo?
Sem v četrtem tednu treninga tukaj, zdaj že kar obvladam stvari, ki jih trenutno delamo. Preseneča me, kakšne posledice pušča trening enkrat dnevno, zaradi zelo intenzivnega pristopa. Prej sem pogosto treniral dvakrat dnevno in bil ob tem mnenja, da samo en vsakodnevni trening ne more biti dovolj.

Je več poudarka na tehniki, na moči ... ?
Za zdaj sem v fazi bazičnih priprav, ki so mešanica vsega. Na čem je več poudarka, bom lahko zares ocenil šele pozneje.

Je cilj, teči pod 10 sekundami, še aktualen?
Seveda je aktualen. Ob izpostavljanju tega cilja sem vedno poudarjal, da se mora pri meni za kaj takega vse ujemati. Prvi pogoj je, da pridem v življenjsko formo.

Ste v zadnjem obdobju, ko ni bilo pravih rezultatov, izgubili samozavest? Kako se to kaže?
Samozavest lahko športnik črpa le iz dobrih rezultatov, to je gotovo. Posledica izgube zaupanja so pogoste napake. Namesto da bi tekel svoj naravni tek, sem pogosto "ustvarjal", delal napake, ki odnesejo rezultat.

Trenira vas sloviti Linford Christie, ki je kar dolgo vztrajal na atletskih stezah in najbrž ni veliko manjkalo, pa bi na kakšnem mitingu nastopali skupaj z njim ... Je še vedno v dobri formi?
Linford je ista generacija kot Merlene Ottey, ampak le ni vztrajal tako dolgo kot ona. Se pa nisva za dosti zgrešila, mogoče tri ali štiri leta. Še vedno vzdržuje formo, predvsem v utežarni, kjer še vedno preseže kar nekaj svojih atletov.

So v vaših mislih le olimpijske igre v Londonu leta 2012? Kaj pa svetovno prvenstvo naslednje leto? Navsezadnje ste bili že med finalisti na SP-ju v Osaki!
Ni res, trenutno sploh ne razmišljam o olimpijskih igrah, ampak le o letu 2011. Želim si uspešne sezone z vrhuncem na SP-ju. Dober nastop bo tudi nujno potreben kot odskočna deska za olimpijsko leto.

Ste našli stanovanje v Londonu?
Za zdaj stanujem pri Marku Lewis-Francisu, ki se je maksimalno prijazno lotil vloge gostitelja. V Veliki Britaniji je najem stanovanja za tujce dokaj komplicirana zadeva, tako da bo še nekaj časa trajalo, da bom imel svoje stanovanje. Tudi zaradi vrtoglavih najemnin bo težko najti nekaj sprejemljivega. Glede pomoči pri logističnih zadevah so zelo prijazni tudi na slovenskem veleposlaništvu.

Kaj vas je še presenetilo v Londonu oziroma Angliji?
Pričakoval sem enostavnejšo selitev, glede na to, da smo vsi člani Evropske unije. Verjetno se bom na tem področju dodobra spoznal s pregovorno angleško pedantnostjo. Za zdaj me preseneča dokaj lepo vreme. Verjetno me tisto pravo angleško šele čaka, ampak takrat se bomo zatekli v dvorano oziroma na priprave v tople kraje.

Angleži so nori na nogomet. Ste to že občutili? Ste bili morda na kakšni tekmi?
Že v hiši je stalno zbadanje, saj Mark navija za Manchester United, moj najljubši klub pa je Arsenal. Vsekakor si želim na kakšno tekmo na Emirates, saj sem Arsenal doslej v živo videl le na prijateljski tekmi v Mariboru. Ampak za to bo čas pozneje, ko se bom počutil že kot pravi Londončan ...

Linford Christie zdaj sodeluje v resničnostnem šovu I'm a Celebrity... Get Me Out of Here. Ali ga zaradi teh obveznosti ni na vaših treningih? Se s kolegi kaj šalite na ta račun?
Linford je trenutno vsak večer po televiziji in smeha na ta račun res ne manjka. Ta čas za nas skrbi Ron Roddan, njegov dolgoletni trener, ki tudi sicer sodeluje v procesu treninga.