Fabio Capello je na Bilićevo kritiko odgovoril z nasmeškom in s kančkom sarkazma. Foto: EPA
Fabio Capello je na Bilićevo kritiko odgovoril z nasmeškom in s kančkom sarkazma. Foto: EPA
Slaven Bilić
Bo Slavenu Biliću uspelo na Wembleyju Angleže presenetiti še drugič? Foto: MMC RTV SLO
Jermaine Defoe
Jermain Defoe se je izkazal na prijateljski tekmi s Slovenijo. Nanj pa bodo Angleži računali tudi na srečanju s Hrvaško. Foto: EPA

Potem ko je Bilić pred kratkim dejal, da je angleška reprezentanca po prihodu Fabia Capella izgubila tisto "angleškost", s katero naj bi Angleži nasprotnikom sejali strah v kosti, je italijanski strokovnjak ostal miren in se mu za izjavo lepo zahvalil.

Najboljša motivacija pred obračunom
"Rečem lahko le: 'Hvala, gospod Bilić!' Zdaj mi ni treba izgubljati časa z motiviranjem svojih varovancev. S to izjavo mi je šel hrvaški selektor res na roko, zato se mu znova lepo zahvaljujem," je na torkovi tiskovni konferenci sarkastično povedal Capello. Angleži se bodo v sredo na Wembleyju pomerili s Hrvati, zmaga pa bi jih že popeljala na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Južnoafriški republiki.

Nazadnje, ko sta se ti dve reprezentanci srečali na Wembleyju, je hrvaška izbrana vrsta slavila z 2:3 in s tem Angležem preprečila nastop na lanskem evropskem prvenstvu v Avstriji in Švici. V ciklusu kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo pa je bila uspešnejša Anglija, ki je z 1:4 v Zagrebu premagala Bilićevo moštvo. "To je zgodovina, čeprav se mi zdi, da smo kar precej napredovali od zmage nad Hrvaško z 0:4," je dejal Capello in ob pripombi, da so Angleži dejansko slavili z 1:4, dodal: "No, vidite. To je zgodovina. Rezultat sploh ni pomemben, pomembno je to, kaj se bo zgodilo v sredo!"

Modrić in Ćorluka odsotna
"Moji varovanci trenutno trenirajo zelo dobro," je priznal Capello in dodal: "Veliko bolj so motivirani kot v soboto, ko smo igrali s Slovenci. Dobili smo vseh 7 kvalifikacijskih tekem in na vsaki je bil viden napredek. Zavedamo se, da potrebujemo še eno zmago, če se želimo neposredno uvrstiti na svetovno prvenstvo, in to je trenutno najpomembneje!"

Pri "ognjenih" ne bodo morali računati na Tottenhamov dvojec Luka Modrić in Vedran Ćorluka, ki sta nedvomno dva izmed ključnih igralcev hrvaške izbrane vrste. Modrić še vedno okreva po poškodbi, Ćorluka pa na tekmi zaradi prejetega rdečega kartona proti Belorusiji ne bo smel nastopiti. Za hrvaško reprezentanco je to hud udarec, česar se zaveda tudi angleški selektor, a hkrati priznava, da je sredin nasprotnik še vedno zelo nevaren: "Čeprav ne morejo računati na dva ključna igralca, imajo še vedno zelo dobro ekipo, ki jo bo težko premagati. Njihovi napadi so zelo nevarni."

Svoje je dodal tudi kapetan John Terry: "Kot kapetanu mi je uvrstitev na svetovno prvenstvo zelo pomembna. Poraz proti Hrvatom, zaradi katerega se nam ni uspelo uvstiti na evropsko prvenstvo, še vedno boli. Usodo si bomo zdaj krojili sami in pomembno je, da kvalifikacije "sklenemo" že v sredo zvečer."

Tekma s Turčijo najtežji preizkus
Selektor reprezentance Bosne in Hercegovine Miroslav Blažević je priznal, da njegove varovance čaka izjemno težka tekma proti Turčiji: "Mislim, da v svoji karieri še nisem imel težje naloge," je dejal 74-letnik, ki je reprezentanco Hrvaške leta 1998 popeljal do 3. mesta na svetovnem prvenstvu v Franciji in dodal: "V sredo imamo priložnost doseči zgodovinsko zmago, ki bi nam zagotovila mesto v končnici. Obrambna linija je v zadnjem času malo pešala, a bo red v njej povrnil Zvjezdan Misimović, ki se vrača po prepovedi igranja."