Usoda olimpijskih iger 2020 oziroma 2021 je še negotova. Foto: EPA
Usoda olimpijskih iger 2020 oziroma 2021 je še negotova. Foto: EPA

Tako je v intervjuju za nacionalno japonsko televizijo NHK dejal predsednik organizacijskega odbora Tokio 2020 Joširo Mori.

"Najpomembnejši dejavnik bo, ali je mogoče koronavirus spraviti pod nadzor. To velja predvsem za napredek pri razvoju cepiva ali zdravljenja," je dejal Mori in dodal, da bo končno odločitev sprejel Mednarodni olimpijski komite.

Sorodna novica Predlog za uvedbo sankcij proti Kitajski zaradi zatiranja Ujgurov

Za vnovično preložitev iger v bistvu ni prav veliko možnosti, je še dejal nekdanji japonski premier. Leta 2022 sledijo zimske olimpijske igre v Pekingu, leta 2024 so na sporedu poletne olimpijske igre v Parizu. "Ni verjetno, da bi odpovedali Pariz v korist Tokia."

Poletne olimpijske igre, ki jih zaradi novega koronavirusa na Japonskem letos ne bodo mogli izpeljati, bodo po novem prihodnje leto od 23. julija do 8. avgusta. Na njih se bodo športnice in športniki potegovali za 339 kompletov medalj, ki jih bodo podelili v 33 športih oziroma 50 olimpijskih disciplinah.

Medtem se zapleta tudi pri organizaciji zimskih olimpijskih iger v Pekingu leta 2022. Vse glasnejši so namreč pozivi k bojkotu iger zaradi kitajske represije nad Ujguri (gre za pretežno muslimansko manjšino) v avtonomni pokrajini Xinjiang na skrajnem severozahodu Kitajske. Pozivi k bojkotu iger prihajajo predvsem iz vrst konzervativnih ameriških senatorjev.