Janja Garnbret blesti na evropskem prvenstvu v Münchnu. Foto: EPA
Janja Garnbret blesti na evropskem prvenstvu v Münchnu. Foto: EPA

V nasprotju s težavnostnim plezanjem je v balvanskem letos pred Münchnom tekmovala le na uvodni tekmi aprila v Meiringenu. Vendar pa se štirimesečni balvanski tekmovalni post ni poznal. "Ne bi rekla, da sem bila nervozna, ampak sem bila sproščeno osredotočena, kar je najboljše stanje, v katerem si lahko," je po kvalifikacijah balvanskega plezanja v mešani coni prizorišča na Kraljevem trgu (Königsplatz) povedala olimpijska šampionka.

"Dobro sem začela, nato pa sem se narobe lotila tretjega balvana, ki pa sem ga v tretjem poskusu splezala do vrha, zadnjega pa nisem splezala do vrha, želela bi si, da bi imela še en poizkus, ker sem bila res blizu. To je bil sicer moj najljubši balvan, v katerem si moral malce razmišljati, kar mi je všeč, ter zato, ker je zahteval znanje v plezanju 'plat'," je dejala.

Zgoščeni spored EP-ja tekmovalcem in tekmovalkam, ki se potegujejo za nastop v olimpijski kombinaciji balvani-težavnost, prinaša štiri zaporedne tekmovalne dneve. V soboto bosta sledila polfinale in finalni boj za odličja v težavnostnem plezanju za ženske, v nedeljo pa še v balvanskem plezanju. Oboje bo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

"V bistvu nič posebnega, tudi na OI sem morala menjati med disciplinami, tako da mi to ne predstavlja prevelike težave, kar se tiče glave, kako se pripraviti. Razlika je samo v ogrevanju, vendar pa imam za sabo leta izkušenj. Običajno treniram po tri dni zaporedoma. Drugače veliko manj plezaš na tekmi kot na treningu, predvsem te izčrpa to, ker moraš biti na tekmi ves čas mentalno osredotočen," je še dodala najboljša slovenska plezalka.

Od štirih Slovenk v kvalifikacijah balvanskega plezanja so si polfinale priborile tri. Vita Lukan je bila s tremi vrhovi in dvema conama tretja, Katja Debevec z dvema vrhovoma in eno cono 11., Mia Krampl, ki je v kvalifikacijah težavnosti na drugem mestu zaostala le za Garnbret, je polfinale kot 21. zgrešila za eno mesto. "Bilo je malo preveč poskusov, v četrtem bolderju sem naredila veliko napako, bi morala osvojiti vrh te smeri, da bi rekla, da je bila tekma dobra," je pristavila Lukan, šesta po kvalifikacijah težavnostnega plezanja, ki tako kot Garnbret meri tudi na nastop med osmerico v novem olimpijskem formatu balvani-težavnost ob koncu EP-ja v Münchnu.

Potočar, Škofic in Preskar v polfinalu težavnosti

Skozi kvalifikacijsko sito v moškem težavnostnem plezanju so se prebili trije Slovenci Luka Potočar, Domen Škofic in Milan Preskar. Polfinale težavnosti bo na sporedu v nedeljo.

Potočar, ki ima v svoji zbirki že osvojeno srebro z lanskega svetovnega prvenstva v težavnosti v Moskvi, je petkove kvalifikacije končal kot četrti. "Sem zadovoljen s kvalifikacijami težavnosti, mogoče kakšna napaka preveč v prvi smeri, za drugo smer pa sem vesel, da mi je uspel tisti zadnji gib, ki je bil res nekaj posebnega. Občutki so dobri, mislim, da sem pripravljen, tako kot sem bil na vseh tekmah pred evropskim prvenstvom. Se veselim polfinala," je dejal.

Boljši od Potočarja so bili le trije favorizirani tekmovalci, predstavnik domačinov Alexander Megos, Čeh Adam Ondra in še en Nemec Yannick Flohe. Vsi štirje vključno z 20-letnim Jeseničanom so osvojili vrh druge kvalifikacijske smeri. Škofic je bil sedmi z višinama 42+ in 48+, Preskar pa je s 25. mestom ujel predzadnjo vstopnico z višinama 34 in 39+.

Janja Garnbret spet pometla s konkurenco