Nemec Čiu Dang se je po porazu v prvem nizu pobral in postal evropski prvak. Foto: Reuters
Nemec Čiu Dang se je po porazu v prvem nizu pobral in postal evropski prvak. Foto: Reuters
Sorodna novica Jorgić po predaji Karlssona v velikem finalu

Darko Jorgić je v dramatičnem sobotnem sporedu najprej v četrtfinalu na razliko v sedmem nizu strl odpor Tiaga Apolonie, nato pa v izjemno izenačenem polfinalu še Kristiana Karlssona, ki si je poškodoval roko in ni mogel nadaljevati petega niza.

Darko Jorgić se je Nemcu po prvem nizu dobro upiral, na koncu pa moral priznati premoč. Foto: Reuters
Darko Jorgić se je Nemcu po prvem nizu dobro upiral, na koncu pa moral priznati premoč. Foto: Reuters

S tem je poskrbel za največji uspeh slovenskega namiznega tenisa, ki ima v svoji zbirki pet bronastih medalj na evropskih prvenstvih, z Jorgićem pa je zdaj osvojil medaljo še žlahtnejšega leska – srebrnega.

V prvem nizu je Jorgić veliko točk začel na bekhend strani nemškega nasprotnika. Hitro je sicer padel v zaostanek s 4:0 in 5:1, a se je pobral, izid izenačil, prvič povedel z 8:7 in si v nadaljevanju priigral tri zaključne žogice. Izkoristil je tretjo za zmago v 12:10.

V drugem nizu je slovenski as vodil že z 9:6, a je Dangu dovolil vrnitev. Domačin si je priigral kar nekaj zaključnih žogic, a se je Jorgić vsakič znova rešil s silovitim forehandom. Vseeno se na koncu ni izšlo, Dang je izenačil izid na 1:1 (-10).

Jorgić je z naslovom evropskega podprvaka dosegel uspeh kariere. Foto: Reuters
Jorgić je z naslovom evropskega podprvaka dosegel uspeh kariere. Foto: Reuters

V tretjem nizu je bil nazadnje izid izenačen pri 5:5, nato pa je Dang Jorgiću pobegnil, povedel z 10:6 in si priigral vrsto zaključnih žogic. Oživeli so tudi navijači v areni, Dang je izkoristil tretjo zaključno žogico za zmago v nizu z 11:8.

V prvem nizu je kazalo, da je bekhend stran nasprotnika šibkejša, v nadaljevanju obratna zgodba. Dang je z bekhendom igral vrhunsko, na cedilu ga ni pustil niti močan forehand. Vseeno se Jorgić ni predal, vselej je bil blizu, v samem zaključku niza si je Dang vzel minuto odmora, po kateri je storil dovolj, da je niz dobil z 11:8 in povedel s 3:1.

V petem nizu je imel domačin odgovor na vse Jorgićeve udarce, z osmimi zaporednimi točkami je povedel z 8:1, možnosti za vrnitev v dvoboj so bile praktično nične. Dang je storil dovolj, da je ubranil nabrano visoko prednost, po 49 minutah dvoboja se je lahko razveselil naslova evropskega prvaka.

Jorgić je tako osvojil srebrno kolajno. Zadnji Slovenec, ki je osvojil kolajno na evropskih prvenstvih, je Bojan Tokić. Na prvenstvu v Gdansku leta 2011 je osvojil bron.

Jorgić: Dangu čestitam za zasluženo zmago
"Po odigranem finalu je srebrna kolajna nekoliko grenkega priokusa, ampak če potegnem črto čez celotni turnir, sem presrečen. Verjetno bi, če bi mi kdo ponudil srebrno kolajno pred začetkom prvenstva, bi takoj podpisal. Nimam si česa očitati, Dang Qui je res prikazal odlično igro, celo vodil sem z 1:0 v nizih in 8:4 v drugem in imel vse pod kontrolo. Ko je dobil ta niz, je začel igrati boljše, jaz sem padel v igro in to je to. Morda je imel pri 8:4 malce sreče na njegovi strani, če bi bilo 9:4, bi se dvoboj lahko drugače odvijal, toda včeraj se v tesnem dvoboju poškodoval Karlssonom, tako da bi samo čestital Dangu za zasluženo zmago," je po finalnem obračunu za Televizijo Slovenija dejal Jorgić.

"Po finalu je vedno tako, da je grenak priokus, ko izgubiš. A če potegnem črto čez turnir, potem sem se znova vpisal v zgodovino slovenskega namiznega tenisa in se s to srebrno medaljo počutim vrhunsko in sem zelo zadovoljen," je po dvoboju še dejal Jorgić.

Jorgić po imenitnem začetku v finalu popustil, a je lahko ponosen na srebro
Podelitev medalj najboljšim igralcem namiznega tenisa v Evropi

Evropsko prvenstvo v namiznem tenisu

Finale:
DANG (NEM/4) – JORGIĆ (SLO/2)
4:1 (-10, 12, 8, 9, 2)

Polfinale:
DANG (NEM/4) – FALCK (ŠVE/15)
4:1 (6, 8, 8, -4, 9)
JORGIĆ (SLO/2) – KARLSSON (ŠVE/8)
2:2 (-9, 5, 3, -6) – predaja Karlssona

Intervju z Darkom Jorgićem