Teja Belak. Foto: STA
Teja Belak. Foto: STA

Združena prvenstva stare celine se bodo v Münchnu začela prihodnji četrtek. Med prvimi bodo na vrsti v telovadke, ki bodo s kvalifikacijami začele prvi dan prvenstva, finali po posameznih orodjih pa bodo v nedeljo. V konkurenci 147 tekmovalk bo nastopila peterica slovenskih deklet: Teja Belak in Tjaša Kysselef v preskoku ter Lucija Hribar, Zala Trnik in Sara King v mnogoboju.

Za Tejo Belak predstavlja prvenstvo vrhunec sezone po letošnji vrnitvi v vrhunsko konkurenco po premoru zaradi rojstva sina. Prav zaradi tega ji tudi avgustovski termin tekmovanja ustreza, saj ji je dalo več časa za priprave. Čeprav je uradno zastavljen cilj uvrstitev v finale, si 28-letna telovadka vendarle želi uvrstitve na stopničke. "Seveda si želim medaljo. V karieri sem bila že petkrat v finalu, tako da mi ni treba potovati na EP za finale, v tej fazi kariere si pač želim več," je dejala.

Telovadci optimistično na evropsko prvenstvo

Bolj zadržane cilje v preskoku ima leto starejša Tjaša Kysselef, ki jo v zadnjem času ovira poškodba kolena. Zaradi tega se bo na EP osredotočila le na preskok in bo tudi tam brez prevelikih pričakovanj.

"Mučijo me močne bolečine v kolenu. Pred dvema tednoma sem prejela blokado, tako da je zdaj malo bolje, a ne želim pritiskati nase glede končne uvrstitve," je pojasnila. Na zadnjem EP-ju je s petim mestom dosegla uspeh kariere, finale v Münchnu pa bi jo močno razveselil po bolečem četrtem mestu na nedavnih sredozemskih igrah v Oranu, kjer meni, da so ji sodniki vzeli medaljo.

V mnogoboju bodo slovenska dekleta nastopila s tremi tekmovalkami. Kot izpostavlja selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič, je uvrstitev v finale mnogoboja najbrž previsok cilj, si pa ekipa želi dveh uvrstitev na SP.

Prvo ime slovenskih nastopov v mnogoboju bo Lucija Hribar: "Želim si izvesti vsa štiri orodja tako, kot jih znam, in potem upam na najboljši rezultat. Finale mnogoboja je zame trenutno še težko dosegljiv, zato je moj cilj predvsem uvrstitev na svetovno prvenstvo."

V mnogoboju se bosta predstavili še Zala Trtnik in Sara King, ki bosta s tem prvič nastopili na tem tekmovanju.

Po tekmovalnem slovesu Saša Bertonclja in Roka Klavore v lanskem letu bo Slovenija na tokratnem prvenstvu stare celine nastopila z močno pomlajeno moško člansko reprezentanco. Luka Bojanc bo Slovenijo zastopal na krogih, Nikolaj Božič pa na partnerju. Nastopi moških so na sporedu v drugem tednu prvenstva.

Selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič ob tem poudarja predvsem željo, da bi na prvenstvu pri članih preverili napredek pri razvoju novih sestav.

"Računam, da se lahko uvrstimo tam okoli 20. mesta, z nekaj sreče celo malo višje. Vendar si bolj kot rezultat želim videti predvsem napredek pri vajah, ki smo ga dosegli v tej sezoni," je novinarjem povedal Piletič.

Slovenska reprezentanca pa bo na prvenstvo potovala tudi s popolnoma moško mladinsko vrsto, ki jo bodo zastopali Anže Hribar, Kevin Buckley, Jure Podobnik, Gregor Rakovič in Tin Štros. Selektor mladincev Franci Rojc si želi vsaj eno uvrstitev v finale.