Lansko sezono je dež poskrbel za precej zanimivo dirko v Južni Koreji. Foto: Reuters
Lansko sezono je dež poskrbel za precej zanimivo dirko v Južni Koreji. Foto: Reuters
Bernie Ecclestone
Ecclestone večkrat pride na dan s kakšnim zanimivim predlogom, ki poskrbi, da se govori o formuli ena. Foto: EPA

Predlog prvega moža formule ena je podprl novi dobavitelj pnevmatik Pirelli. "Ecclestonov predlog se mi zdi zares zanimiv," se je odzval športni šef Pirellija Paul Hembery. Umetno zalivane steze bi ponudile več spektakla, je pokazalo testiranje v 'dežju' v Abu Dabiju v začetku leta. "Vidljivost ne bi bila nobena težava, saj ne bi bilo oblakov," meni Hembery.

"V mokrem so dirke vedno zanimive. Zakaj ne bi sredi dirke začelo 'deževati'? Dvajset minut ali pa zadnjih deset krogov. Morda z opozorilom dve minuti preden bi stezo namočili? Zabava bi bila zagotovljena," je v začetku tedna Ecclestone svoj predlog zapisal na uradni spletni strani formule ena.

Ne najbolj prefinjen način
Predlog - po mnenju nekaterih opazovalcev je Ecclestone z njim želel poskrbeti bolj za to, da bi se o formuli ena govorilo tudi kljub odpovedi dirke v Bahrajnu - je sicer naletel na precej hladen sprejem. "Ne in ne," je odgovoril dirkač Red Bulla Mark Webber na vprašanje, če formula ena res potrebuje take ukrepe.

"Lahko je bolj razburljivo, če imamo različne vremenske pogoje, to se dogaja. A le poskušajte si predstavljati Jimmyja Clarka, Jackieja Stewarta in Ayrtona Senno, mojstre vožnje v dežju. Jackie je še z nami, ostala dva pa bi se obračala v svojem grobu, če bi mislila, da bomo imeli škropilce in cevi za zalivanje napeljane okoli dirkališč. To ni najbolj prefinjen način, da bi bila formula ena bolj zabavna," pravi Avstralec.

Zabavni Bernijevi predlogi
Nič kaj bolj navdušen nad predlogom prvega moža formule ena ni niti izvršni direktor Mercedes GP-ja Nick Fry. "Mislim, da ima Bernie nekaj zabavnih predlogov, a pri formuli ena gre za boj s pogoji, ki prevladujejo v tistem trenutku. Mislim, da poigravanje s temi pogoji ni prava narava formule ena. Lepota formule ena je v tem, da obstaja velika raznolikost. Imamo nočne in dnevne dirke in dirke nekje vmes in menim, da nihče ne more reči, da je bila lanska sezona dolgočasna. Bila je izjemna in prepričan sem, da bo letošnja še boljša," meni Britanec.