Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po izgubljenem vodilnem položaju v uvodnem zavoju dirke je Hamilton ves čas tesno sledil Verstappnu, a ga nikakor ni uspel prehiteti. Resda je prevzel vodstvo, ko je Nizozemec opravil prvi postanek, a ob Britančevem izletu v bokse je sin Josa Verstappna znova zapeljal na čelo kolone.

Hamilton je hitro stopil zaostanek in enkrat tudi napadel s sistemom DRS, vendar brez uspeha. Sledil je mrtvi tek, možnosti za uspeh so se iz kroga v krog manjšale, zato so se pri Mercedesu odločili za veliko tveganje. Tveganje, ki se jim je izdatno obrestovalo.

V 43. krogu so Hamiltonu ob drugem postanku namestili svež komplet srednje trdih gum in upali, da bo aktualni svetovni prvak Nizozemca ujel v zaključku dirke. Zaostanek je bil velik (22 sekund), a Verstappna je ujel že veliko prej.

Hamilton je bliskovito stopil 22 sekund zaostanka, šest krogov pred koncem je ob koncu štartno-ciljne ravnine prevzel vodstvo in ga suvereno zadržal do ciljne črte za 98. zmago v karieri.

Nadoknaditi 22 sekund zaostanka ni mačji kašelj
"Maxu sem ves čas dihal za ovratnik, ob tem pa nekako uspel obdržati gume pri življenju. Nadoknaditi 22 sekund zaostanka ni mačji kašelj, a tveganje se nam je izplačalo. To je bila zares dobra taktična poteza moštva," je odločitev, da v 43. krogu veliko tvega in opravi še drugi postanek, po dirki za F1tv komentiral Hamilton in dodal: "Tik pred drugim postankom sem bil dovolj blizu za napad iz zavetrja, zato sem se znašel v dilemi – ali zavijem v bokse ali ignoriram moštveni ukaz. Na koncu sem storil točno to, kar je od mene zahtevalo moštvo, saj med nami obstaja trdno zaupanje. Danes smo nalogo vsi opravili z odliko. Kakšen dan!"

Max Verstappen se je v uvodnem zavoju dirke spustil v brezkompromisen boj za vodstvo. Lewis Hamilton se je moral umakniti, sicer bi tvegal trk in morebitni odstop. Foto: Reuters
Max Verstappen se je v uvodnem zavoju dirke spustil v brezkompromisen boj za vodstvo. Lewis Hamilton se je moral umakniti, sicer bi tvegal trk in morebitni odstop. Foto: Reuters
Sorodna novica Taktična mojstrovina Hamiltonu prinesla zmago v Barceloni

Verstappen: Vedel sem, da je igre konec
Nemoč in poraz je po dirki priznal tudi Max Verstappen, ki je storil vse, da bi ob svojem 100. nastopu za Red Bull stopil na najvišjo stopničko, a po Mercedesovi strateški spremembi za uspeh ni imel prav veliko možnosti. Morda bi se dirka razpletla drugače, če bi drugi postanek opravil istočasno s Hamiltonom oziroma krog pozneje, vendar so se pri Red Bullu odločili, da ostanejo na stezi. "Z zelo obrabljenimi gumami je bil Lewis izjemno hiter. Ko je zavil v boks po svež komplet gum, sem vedel, da je igre konec. Več nismo mogli iztržiti iz te dirke," je poudaril Verstappen in nadaljeval: "Iz kroga v krog je bil bližje, počutil sem se kot lahka tarča. Tudi če bi se prej odločili za drugi postanek, nisem povsem prepričan o zmagi." Nizozemec v skupnem seštevku za SP v formuli ena za Hamiltonom zdaj zaostaja za 14 točk. "Zaenkrat še nismo tam, kjer želimo biti, a še naprej se bomo trudili. Vseeno smo v primerjavi z lansko sezono naredili velik napredek," je sklenil 23-letnik iz Hasselta.

Charles Leclerc (spredaj) je v 3. zavoju uvodnega kroga dirke prehitel Valtterija Bottasa. Foto: Reuters
Charles Leclerc (spredaj) je v 3. zavoju uvodnega kroga dirke prehitel Valtterija Bottasa. Foto: Reuters

Bottasovega boja za zmago konec v 3. zavoju
Znova je imel relativno povprečno dirko Hamiltonov moštveni kolega Valtteri Bottas, ki je že takoj po štartu izgubil tretje mesto in 'obtičal' za Charlesom Leclercom. Vodilna dvojica se je odpeljala naprej, Fincu ni preostalo drugega kot boj za tretje mesto, ki ga je sicer dobil brez večjih težav. "Dirka se mi je zapletla, ko me je v prvem krogu prehitel Charles. V 3. zavoju je izbral boljšo linijo in švignil mimo. To mi je popolnoma spremenilo potek dirke. Škoda, toda vesel sem, da se mi je znova uspelo uvrstiti na oder za zmagovalce," je povedal Bottas, ki je moral med dirko po moštvenem ukazu predse spustiti precej hitrejšega Hamiltona. Poteza, ki zagotovo ni bila lahka, a hkrati tudi poteza, ki jo svetovni prvak in Mercedes zelo cenita.

Hamiltonov moštveni kolega pri Mercedesu Valtteri Bottas je letos že vajen tretjega mesta. Prav vse dirke, ki jih je končal v letošnji sezoni – odstopil je le v Imoli, ko je vanj z williamsom trčil George Russell – je sklenil na najnižji stopnički odra za zmagovalce. Odkar je od leta 2017 član Mercedesa je 9-krat zmagal, 26-krat je bil drugi, 15-krat tretji. Foto: Reuters
Hamiltonov moštveni kolega pri Mercedesu Valtteri Bottas je letos že vajen tretjega mesta. Prav vse dirke, ki jih je končal v letošnji sezoni – odstopil je le v Imoli, ko je vanj z williamsom trčil George Russell – je sklenil na najnižji stopnički odra za zmagovalce. Odkar je od leta 2017 član Mercedesa je 9-krat zmagal, 26-krat je bil drugi, 15-krat tretji. Foto: Reuters

Leclerc že pogleduje proti Monaku
Četrto mesto je osvojil Charles Leclerc s ferrarijem. Letos se je po klavrni lanski sezoni že dvakrat uvrstil tik pod oder za zmagovalce, a razlika med Ferrarijem in Red Bullom ter Mercedesom je še vedno ogromna. Vseeno je bil z razpletom dirke zadovoljen, čeprav je upal na najnižjo stopničko, a je bil Bottas preprosto premočan. "V tretjem sektorju proge, ki je bolj tehnične narave, smo bili zelo močni, kar je morda dober obet za dirko v Monte Carlu. Od začetka sezone smo močni v počasnih zavojih, upam da tako tudi ostane. Veselim se že domače dirke. Komaj čakam, da bomo lahko dirkali pred navijači na tribunah, hkrati tudi upam, da bomo v Monaku konkurenčni," je za uradno spletno stran Ferrarija dejal Monačan, ki na uvrstitev na stopničke čaka vse od uvodne dirke lanske sezone, ko je bil drugi na VN Avstrije v Spielbergu.

Sezona formule ena se nadaljuje v Monte Carlu, kjer bo 23. maja na sporedu dirka za VN Monaka. Lani so dirko zaradi pandemije novega koronavirusa črtali s koledarja, zadnji zmagovalec je tako leta 2019 Lewis Hamilton, ki je slavil pred Sebastianom Vettlom (Ferrari) in Bottasom.

Hamilton petič zapored slavil v Barceloni

Vsi zmagovalci dirk za VN Španije:

LetoDirkačMoštvoPrizorišče
2021Lewis HamiltonMercedesBarcelona
2020Lewis HamiltonMercedes
2019Lewis HamiltonMercedes
2018Lewis HamiltonMercedes
2017Lewis HamiltonMercedes
2016Max VerstappenRed Bull
2015Nico RosbergMercedes
2014Lewis HamiltonMercedes
2013Fernando AlonsoFerrari
2012Pastor MaldonadoWilliams
2011Sebastian VettelRed Bull
2010Mark WebberRed Bull
2009Jenson ButtonBrawn
2008Kimi RäikkönenFerrari
2007Felipe MassaFerrari
2006Fernando AlonsoRenault
2005Kimi RäikkönenMcLaren
2004Michael SchumacherFerrari
2003Michael SchumacherFerrari
2002Michael SchumacherFerrari
2001Michael SchumacherFerrari
2000Mika HäkkinenMcLaren
1999Mika HäkkinenMcLaren
1998Mika HäkkinenMcLaren
1997Jacques VilleneuveWilliams
1996Michael SchumacherFerrari
1995Michael SchumacherBenetton
1994Damon HillWilliams
1993Alain ProstWilliams
1992Nigel MansellWilliams
1991Nigel MansellWilliams
1990Alain ProstFerrariJerez
1989Ayrton SennaMcLaren
1988Alain ProstMcLaren
1987Nigel MansellWilliams
1986Ayrton SennaLotus
1981Gilles VilleneuveFerrariJarama
1979Patrick DepaillerLigier
1978Mario AndrettiLotus
1977Mario AndrettiLotus
1976James HuntMcLaren
1975Jochen MassMcLarenMontjuic
1974Niki LaudaFerrariJarama
1973Emerson FittipaldiLotusMontjuic
1972Emerson FittipladiLotusJarama
1971Jackie StewartTyrellMontjuic
1970Jackie StewartMarchJarama
1969Jackie StewartMatraMontjuic
1968Graham HillLotusJarama
1954Mike HawthornFerrariPedralbes
1951Juan Manuel FangioAlfa Romeo