V primeru novih dokazov ali kakšnega novega prekrška bo McLaren tri dirke spremljal le iz tovarne v Wokingu. Foto: EPA
V primeru novih dokazov ali kakšnega novega prekrška bo McLaren tri dirke spremljal le iz tovarne v Wokingu. Foto: EPA
Lewis Hamilton
Svetovni prvak Lewis Hamilton zatrjuje, da je le ubogal ukaze iz boksov. Foto: EPA
Ron Dennis in Martin Whitmarsh
15-odstotni lastnik moštva Ron Dennis se umika iz moštva, vodenje katerega je že prevzel Martin Whitmarsh. Foto: EPA
Bernie Ecclestone
Bernieju Ecclestonu zanimivih idej ne zmanjka. Foto: EPA

"Upoštevali smo odprt in pošten pristop, s katerim je McLarnov uradnik Martin Whitmarsh nagovoril svetovni svet motošporta (WMSC), in spremembo v kulturi moštva," je Fia sporočila v izjavi za javnost sorazmerno milo kazen za srebrne, ki so na uvodni dirki sezone 2009 namerno lagali komisarjem dirke, da bi si izborili tretje mesto.

"Kazen je suspenz moštva na treh dirkah svetovnega prvenstva. Kazen se bo izvršila samo, če se bodo v tem primeru pojavili novi dokazi oz. če bo v naslednjih 12 mesecih prišlo do novih kršitev pravil s strani moštva," je natančno obrazložena pogojna kazen, ki je doletela McLaren.

Kaj se je zgodilo v Avstraliji?
V Melbournu je malo pred koncem dirke na stezo prišel varnostni avto, takrat pa ni dovoljeno prehitevanje. Jarno Trulli je s Toyoto prehitel Lewisa Hamiltona, ki je nenavadno hitro zavrl. Po dirki, ki jo je Trulli končal kot tretji, so voznika Toyote suspendirali, japonsko moštvo pa se je nepričakovano odločilo, da se ne bodo pritožili na odločitev komisarjev.

Šokantno razkritje v Maleziji
Nato je sledilo novo presenečenje - Trulliju je bilo tretje mesto vrnjeno, črtan pa je bil izid Hamiltona. Po zaslišanju v Maleziji se je izkazalo, da je svetovni prvak po navodilih iz boksa namerno zavrl in takorekoč prisilil Trullija v prehitevanje. Nenavadni manever naj bi bila ideja Daveja Ryana, enega vodilnih inženirjev moštva, ki ga je moštvo pozneje suspendiralo.

Zapis pogovora McLarna in Lewisa Hamiltona med dirko v Avstraliji

McLaren: Lewis, pusti Toyoto, da gre naprej. Pusti Toyoto.
L. Hamilton: V redu.
L. Hamilton: Upočasnil je.
McLaren: OK, Lewis. Za zdaj ostani v ospredju. Ostani v ospredju. Javili se ti bomo pozneje. Zdaj se pogovarjamo s Charliejem (Whitingom, op. a.).
L. Hamilton: Sem ga že spustil naprej.
McLaren: OK, Lewis, to je v redu. To je v redu. Zadrži položaj. Zadrži položaj.
L. Hamilton:
Povejte Charlieju, da sem ga že prehitel. Sem mu kar pustil, da gre mimo.
...
L. Hamilton:
Je Charlie že dal kakšne nove napotke, ali lahko prehitim ali ne?
McLaren: Še vedno čakamo na odziv Lewis, še vedno čakamo.
...
McLaren:
V redu, Lewis, to je zadnji krog dirke. Po koncu tega kroga bo varnostni avto zapustil progo, ti pa samo pelji do konca brez prehitevanja, brez prehitevanja. Zdaj gledamo v "zadevo Trulli", ti le drži svojo uvrstitev.

Za rojstni dan prevzel krivdo nase
Whitmarsh,
ki ravno v sredo praznuje 51. rojstni dan, se je na zaslišanje na Place de Concorde pripeljal v srebrnem avtomobilu brez spremstva odvetnikov. V enournem nastopu je Angležu uspelo prepričati pristojni 26-članski svet o izključno njegovi krivdi, s čimer je McLarnu prihranil hujšo kazen in obljubil, da potekajo znotraj slovitega moštva formule ena obsežne spremembe, ki bodo preprečile nadaljnje kršitve pravil.

Izognili so se novi hudi kazni
Po razkritju laži iz tabora McLarna so nekateri člani sveta omenjali celo izključitev iz letošnjega prvenstva. Po koncu sezone 2007 je moral McLaren zaradi vohunske afere, v kateri so Angleži vohunili za Ferrarijem, plačati rekordnih 100 milijonov dolarjev kazni, izgubil pa je tudi vse točke v konstruktorskem seštevku.

Ecclestone: Temnopolta judinja bi bila fantastična
Medtem je šef formule ena Bernie Ecclestone podal zanimiv predlog za popularizacijo tega športa. "Zame ni pomembno, kdo tekmuje v formuli 1. Fantastično bi bilo, če bi imeli v svoji karavani žensko, ki bi bila temne polti in hkrati judovskega porekla," je dejal Ecclestone.

T. G.