Button je potrdil primat moštva Brawn GP na začetku letošnje sezone. Foto: Reuters
Button je potrdil primat moštva Brawn GP na začetku letošnje sezone. Foto: Reuters
Sebastian Vettel, Jensen Button, Jarno Trulli
Vettel, Button in Trulli - najhitrejši trije na VN Bahrajna. Foto: EPA
Kimi Räikkönen
Ferrari je na razbeljeni stezi sredi puščave po zaslugi Räikkönena le prišel do prvih letošnjih točk. Foto: Reuters
Jensen Button
Britanec je tretjič letos visoko dvignil pokal zmagovalca in na evropski del prvenstva prihaja kot prepričljivi vodilni v skupnem seštevku. Čeprav je do konca sezone še daleč, pa je že jasno, da je 29-letnik prvi favorit, da nasledi rojaka Hamiltona kot svetovni prvak. Foto: Reuters
VN Bahrajna
Toyoti sta bili v vodstvu le na začetku dirke, nato pa popustili. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Svetovni prvak Hamilton si je s 4. mestom privozil veliko boljši rezultat od moštvenega kolega Heikkija Kovalainena, ki je z 12. mestom znova ostal brez točk. Foto: Reuters
Brawn tudi v puščavi najhitrejši

Po kvalifikacijah pred četrto letošnjo dirko je kazalo, da Britanec ne bo imel najlažjega dela na poti do četrte zmage v karieri, saj je dirko začel "šele" s četrtega mesta. Iz prve vrste sta dirko začela voznika Toyote Jarno Trulli in Timo Glock, pred Buttnom pa je bil tudi zmagovalec prejšnje dirke, VN Kitajske Sebastian Vettel (Red Bull).

Glock, ki je bil nekoliko lažji od Trullija, je bolje štartal in vodil v prvih krogih. Hamilton je s petega mesta prišel celo na drugo mesto, a ga je Trulli hitro prehitel nazaj, po koncu prvega kroga pa ga je ugnal še Button. Felipe Massa (Ferrari) se je po štartu znašel v sendviču med Rubensom Barrichellom (Brawn GP) in moštvenim kolegom Kimijem Räikkönenom, s katerim je rahlo trčil. V tretjem krogu je Brazilec zapeljal v boks na menjavo prednjega krilca in padel na 19. mesto.

Lažji toyoti prvi na postanek
Po turbulentnih prvih dveh krogih se je nato dirka nekoliko umirila. Glock je imel majhno prednost pred Trullijem le do prvega postanka v boksih. Nemec je na menjavo pnevmatik in dolivanje bencina zapeljal kot prvi od vodilnih že v 11. krogu, Trulli mu je sledil krog pozneje. V vodstvo je prišel Button. Kmalu je postalo jasno, da bo njegov glavni konkurent za zmago mladi Nemec v Red Bullu. Vettel se je znašel v vodstvu po prvem postanku vodilnega v skupnem seštevku prvenstva, ko pa je v bokse odšel še sam, se je v vodstvu znašel poskočni konjiček Räikkönena.

Vettel v zaključku hitrejši
Svetovni prvak iz leta 2007 je po postanku padel na 7. mesto, v vodstvu pa se je znova znašel Button, ki mu je vodja moštva Ross Brawn pripravil dobro taktiko - nekoliko težji dirkalnik in poznejši prvi postanek -, ki se je izkazala za zmagovito. Britanec je do konca potek dirke nadzoroval s prvega mesta na počasnejši trši različici pnevmatik in le ohranjal prednost pred Vettlom, ki je bil v zaključku sicer hitrejši, ni pa mogel ogroziti ponovne zmage moštva Brawn GP. V zadnjih krogih se je razvil boj za 6. mesto med Räikkönenom in Glockom, ki je Finca prehitel, ko se je vračal z drugega postanka, a "Ledeni mož" ga je na neogretih pnevmatikah le uspel prehiteti. Nemec je napadel še tri kroge pred koncem, rahlo sta trčila, a oba nadaljevala.

Znova razočaranje za BMW in Masso
Dirka je prinesla znova razočaranje za Masso, ki se je na koncu z Giancarlom Fisichello (Force India) boril za 14. mesto. Z dolgimi obrazi bahrajnsko puščavo zapušča tudi moštvo BMW. Bavarci so bili lani pozitivno presenečenje sezone, letos pa jim ne gre in ne gre. Robert Kubica, ki je v prvem krogu trčil s Kazukijem Nakadžimo (Williams) in moral na menjavo prednjega krilca, je s krogom zaostanka končal na 18. mestu, Nick Heidfeld pa mesto za njim.

"Prvi krog je bil zelo pomemben, saj sem vedel, da bo Vettel dolgo ostal na stezi pred prvim postankom. A uspelo mi je in do konca prvega kroga sem se povzpel na tretje mesto, zato sem bil zadovoljen. Blažen sem, da nam je uspelo slaviti v tem delu sezone," je po dirki povedal Button. "Za nami je težka dirka, nismo imeli hitrosti, ki smo jo imeli prej. Druga moštva so nas dohitela ali celo prehitela," je še dodal.

Manj zadovoljen je bil Trulli, ki je po prvem mestu na kvalifikacijah upal, da bo tudi po dirki pred vsemi. "Nekoliko sem razočaran, saj sem želel Toyoti privoziti prvo zmago. Na naslednji dirki se bomo znova bojevali," je povedal Italijan.

Naslednja dirka bo 10. maja, ko se karavana formule ena seli v Evropo, natančneje v Barcelono.

V sredo o kazni za McLaren in Hamiltona
Še pred nadaljevanjem sezone bo v sredo Fia v Parizu odločalo o morebitni kazni za Lewisa Hamiltona in njegovo moštvo McLaren Mercedes zaradi laganja komisarjem dirke na VN Avstralije po incidentu s prehitevanjem Jarna Trullija za varnostnim avtomobilom. V primeru velike (denarne) kazni Mercedes napoveduje umik iz formule ena.

VN BAHRAJNA, Sakhir                    
Končni vrstni red po 57 krogih:        
 1. J. BUTTON      Brawn GP 1:51:48,182
 2. S. VETTEL      Red Bull      +7,187
 3. J. TRULLI      Toyota         9,170
 4. L. HAMILTON    McLaren       22,096
 5. R. BARICHELLO  Brawn GP      37,779
 6. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari       42,057
 7. T. GLOCK       Toyota        42,880
 8. F. ALONSO      Renault       52,775
 9. N. ROSBERG     Williams      58,198
10. N. PIQUET      Renault     1:05,149
...                                    
14. F. MASSA       Ferrari       1 krog

Odstop: Nakadžima

SKUPNI VRSTNI RED PO 4. DIRKI (OD 17) Vozniki:
1. J. BUTTON Brawn 31 točk 2. R. BARRICHELLO Brawn 19 3. S. VETTEL Red Bull 18 4. J. TRULLI Toyota 14,5 5. T. GLOCK Toyota 12 6. M. WEBBER Red Bull 9,5 7. L. HAMILTON McLaren 9 8. F. ALONSO Renault 5 9. N. HEIDFELD BMW 4 . H. KOVALAINEN McLaren 4 Moštva: 1. BRAWN 50 točk 2. RED BULL 27,5 3. TOYOTA 26,5 4. McLAREN 13

T. V.

Brawn tudi v puščavi najhitrejši