Po letu dni premora tudi letos formula ena ne bo hrumela v Južni Koreji, čeprav so dirko za VN Koreje ob izteku lanskega leta uvrstili na koledar nove sezone. Foto: EPA
Po letu dni premora tudi letos formula ena ne bo hrumela v Južni Koreji, čeprav so dirko za VN Koreje ob izteku lanskega leta uvrstili na koledar nove sezone. Foto: EPA
Fernando Alonso, VN Koreje 2010
Krstno dirko za VN Koreje v Jeongamu je 24. oktobra 2010 dobil Fernando Alonso (Ferrari). Na oder za zmagovalce sta se povzpela še Lewis Hamilton (McLaren) in Alonsov moštveni kolega Felipe Massa. Foto: EPA
Vettel na poti k novemu naslovu
Vettel z zmago v Koreji v skupnem seštevku prehitel Alonsa


Ob objavi letošnjega koledarja v kraljici motošporta je marsikdo začudeno pogledal, ko je na njem zagledal VN Koreje, saj so v Jeongamu jasno in glasno povedali, da na dirko niso pripravljeni, niti je ne želijo gostiti. A vodja formule ena Bernie Ecclestone je vztrajal.

Vettlova zlata jama
Na desni strani članka si lahko ogledate reportažo z zadnjih dveh dirk za VN Koreje v Jeongamu, ki ju je dobil štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel.

Decembra lani je FIA odločila, da bo dirka za VN Koreje na sporedu 3. maja letos. Sredi meseca je Ecclestone poudaril, da mora Koreja iz pravnih razlogov gostiti dirko elitnega razreda motošporta, a, kot kaže, so načrti dokončno padli v vodo.
Pred prvo evropsko dirko trije tedni premora
To pomeni, da bodo med dirko za VN Bahrajna in uvodni dirko v Evropi - VN Španije - trije tedni premora. VN Koreje so sicer prvič izpeljali leta 2010, dobil jo je Fernando Alonso (Ferrari), ki je z zmago dve dirki pred koncem sezone tudi prevzel vodstvo v dirkaškem seštevku. To je bila zanj prva zmaga na deževni dirki, na kateri sta se red bulla, Sebatian Vettel in Mark Webber, močno opekla, oba sta odstopila. Vseeno je v naslednjih sezonah Vettel zavladal v Jeongamu, saj je dobil preostale tri korejske preizkušnje, vključno z zadnjo leta 2013, ko sta mu družbo na odru za zmagovalce delala lotusa Kimi Räikkönen in Romain Grosjean.
Nova, že 66. sezona formule ena se bo začela 15. marca v Melbournu (VN Avstralije), končala se bo 29. novembra v Jas Marini (VN Abu Dabija).


Koledar sezone 2015 v formuli ena:
15. marec: VN Avstralije, Melbourne
29. marec: VN Malezije, Kuala Lumpur
12. april: VN Kitajske, Šanghaj
19. april: VN Bahrajna, Manama
10. maj: VN Španije, Barcelona
24. maj: VN Monaka, Monte Carlo
7. junij: VN Kanade, Montreal
21. junij: VN Avstrije, Spielberg
5. julij: VN Velike Britanije, Silverstone
19. julij: VN Nemčije, Nürburg
26. julij: VN Madžarske, Budimpešta
23. avgust: VN Belgije, Spa-Francorschamps
6. september: VN Italije, Monza
20. september: VN Singapurja, Marina Bay
27. september: VN Japonske, Suzuka
11. oktober: VN Rusije, Soči
25. oktober: VN ZDA, Austin
1. november: VN Mehike, Ciudad de Mexico
15. november: VN Brazilije, Sao Paulo
29. november: VN Abu Dabija, Jas Marina

Vettel na poti k novemu naslovu
Vettel z zmago v Koreji v skupnem seštevku prehitel Alonsa