Veselje Pierra Gaslyja s svojim moštvom po veliki zmagi na dirki za VN Italije. To je za AlphaTauri (nekdanji Toro Rosso) druga zmaga v formuli ena. Tudi prvo so dosegli v Monzi, leta 2008 je deževno dirko dobil Sebastian Vettel. Foto: Reuters
Veselje Pierra Gaslyja s svojim moštvom po veliki zmagi na dirki za VN Italije. To je za AlphaTauri (nekdanji Toro Rosso) druga zmaga v formuli ena. Tudi prvo so dosegli v Monzi, leta 2008 je deževno dirko dobil Sebastian Vettel. Foto: Reuters

Gasly si je pot do zmage tlakoval po vnovičnem štartu dirke, potem ko je bila ta zaradi hude nesreče Charlesa Leclerca prekinjena v 27. krogu. Izstrelil se je za Hamiltona, ki je naslednji krog odslužil kazen 10-sekundnega postanka zaradi uvoza v bokse, ko je bil ta zaprt.

Prednost je ohranil do konca, v zadnjem krogu je moral krčevito odbijati Sainzeve napade, a je zdržal. Postal je 109. različni zmagovalec dirke za svetovno prvenstvo v formuli ena. S tem pa je tudi poskrbel, da je še drugo leto zapored v Monzi slavilo domače moštvo. Lani Ferrari, letos AlphaTauri s sedežem v Faenzi.

Katastrofalen začetek Bottasa
Največji osmoljenec štarta v Monzi je bil Bottas, ki je zamudil na štartu, že takoj je mimo njega švignil Sainz, kmalu zatem ga je napadel še drugi mclaren, Lando Norris, ki je pred Finca švignil v sklopu zavojev Roggia. S tem katastrofalnega uvodnega kroga za dirkača Mercedesa še ni bilo konec, do začetka drugega kroga sta ga prehitela še Sergio Perez in Daniel Ricciardo. Vodilni položaj je z brezhibnim štartom sicer zadržal Hamilton, ki je že takoj odpeljal najhitrejši krog.

Vettlove agonije konec v 7. krogu
Od štarta so po slabih kvalifikacijah vsekakor več pričakovali pri Ferrariju. Charles Leclerc je dirko začel s 13., Sebastian Vettel s 17. mesta, tam sta po uvodnem krogu tudi ostala. Za nameček je Nemec, štirikratni svetovni prvak, italijansko preizkušnjo sklenil v 7. krogu, potem ko mu je ob koncu štartno-ciljne ravnine 6. kroga odpovedal zavorni sistem. Zapeljal je v izletno območje ob sklopu zavojev Rettifilo, zbil ovire iz polistirenske pene in počasi zapeljal v garažo. Njegova četrta točkovna ničla v letošnji sezoni. Ko ima hudič mlade, jih ima res veliko.

Hamilton in Bottas, dve različni zgodbi
Zgodba dirkačev Mercedesa v naslednjih krogih ne bi mogla biti bolj različna. Medtem ko je Hamilton s serijo najhitreje odpeljanih krogov pridno večal prednost pred Sainzem, je imel Bottas na šestem mestu bistveno več težav. Vseskozi mu je za ovratnik dihal Verstappen, nikakor ni uspel izničiti zaostanka za Ricciardom. Po radijski zvezi se je večkrat pritožil ekipi nad nastavitvami pogonskega sklopa, pregrevale so se mu tudi zavore.

Kazen za Hamiltona in Giovinazzija
V 21. krogu je nato na stezo zapeljal varnostni avtomobil, potem ko je Kevin Magnussen svojega haasa parkiral na travi ob notranjem delu parabolice. V bokse sta po nov komplet gum zapeljala Hamilton in Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), preostali so ostali zunaj, saj je bil uvoz v bokse zaprt. Čez čas so lahko vsi opravili menjavo gum, na stezi je ostal zgolj Lance Stroll (Racing Point), ki je napredoval na 2. mesto. Hamilton in Giovinazzi sta bila pozneje kaznovana z 10-sekundnim postankom.

Lewis Hamilton je bil na dobri poti, da doseže rekordno šesto zmago v Monzi, a se mu je dirka sfižila, potem ko je ob zaprtem uvozu v bokse spregledal rdečo luč in se vseeno namenil po svež komplet gum. Kazen 10-sekundnega postanka je bila dovolj, da ga je pahnila na začelje kolone. Vseeno je Britanec za silo rešil kožo, dirko končal na 7. mestu in si z najhitrejšim krogom na italijanski preizkušnji prislužil še dodatno točko v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je bil na dobri poti, da doseže rekordno šesto zmago v Monzi, a se mu je dirka sfižila, potem ko je ob zaprtem uvozu v bokse spregledal rdečo luč in se vseeno namenil po svež komplet gum. Kazen 10-sekundnega postanka je bila dovolj, da ga je pahnila na začelje kolone. Vseeno je Britanec za silo rešil kožo, dirko končal na 7. mestu in si z najhitrejšim krogom na italijanski preizkušnji prislužil še dodatno točko v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. Foto: Reuters
Sorodna novica VN Italije – Ferrari lani v ekstazi, letos močno prestrašen

Grda nesreča Leclerca in prekinitev dirke
Kmalu po odhodu varnostnega avtomobila s steze je svoj dirkalnik razbil Leclerc in poskrbel, da so dirko nekaj trenutkov pozneje prekinili. Monačan je sredi zloglasne parabolice izgubil nadzor nad dirkalnikom in z veliko hitrostjo več kot 200 km/h trčil v zaščitno ogrado. Ker so morali to pravilno zakrpati, se je vodstvo dirke odločilo za prekinitev italijanske preizkušnje, prvo prekinitev dirke formule ena v treh letih.

Sorodna novica Hamilton najhitrejši tudi v Monzi

Stroll s prekinitvijo pridobil največ
Ob prekinitvi je v najboljši deseterici vodil Hamilton pred Strollom, Pierrom Gaslyjem (AlphaTauri), Kimijem Räikkönenom, Giovinazzijem (oba Alfa Romeo), Sainzem, Norrisom (oba McLaren), Bottasom, Nicholasom Latifijem (Williams) in Ricciardom (Renault). Največ sreče sta imela ob prekinitvi predvsem dva dirkača. Leclerc, ki je razbit ferrari zapustil brez praske, in Stroll. Namreč, zaradi prekinitve dirke Kanadčanu za menjavo gum ni bilo treba opraviti postanka, nov komplet so mu na racing point namestili med prekinitvijo.

Sorodna novica Hamilton odpeljal najhitrejši krog v zgodovini formule ena

Gasly prevzel vodstvo
Ob 16.20 se je dirka nadaljevala z vnovičnim štartom, prvi je iz uvodnega zavoja 28. kroga zapeljal Hamilton, za njim pa Gasly, Räikkönen in Giovinazzi. Stroll je s slabim štartom izgubil ogromno, kmalu zatem je tudi zapeljal s steze. Krog pozneje je Hamilton zapeljal v bokse in odslužil 10-sekundno kazen, na stezo se je vrnil na začelje kolone. Vodstvo je prevzel Gasly!

Hamilton z najhitrejšim krogom do dodatne točke
Do konca dirke je Gasly bolj ali manj dirkal brez napake, v zadnjem krogu je moral odbijati poskuse Sainza, ciljno črto je prečkal štiri desetinke pred Špancem. Tretje mesto je osvojil Stroll, ki je po obupnem ponovnem štartu dirke vendarle našel pot do stopničk. Hamilton je z začelja kolone napredoval na 7. mesto, z najhitrejšim krogom si je zagotovil še dodatno točko v skupnem seštevku.

Gasly presenetljiv zmagovalec v Monzi

Dirka za VN Italije, Monza

#DirkačMoštvoČas
1Pierre GaslyAlphaTauri1:47:06,056
2Carlos Sainz ml.McLaren+0,415
3Lance StrollRacing Point3,358
4Lando NorrisMcLaren6,000
5Valtteri BottasMercedes7,108
6Daniel RicciardoRenault8,391
7Lewis HamiltonMercedes17,245
8Esteban OconRenault18,691
9Daniil KvjatAlphaTauri22,208
10Sergio PerezRacing Point23,224
11Nicholas LatifiWilliams32,876
12Romain GrosjeanHaas35,164
13Kimi RäikkönenAlfa Romeo36,312
14George RussellWilliams36,593
15Alexander AlbonRed Bull37,533
16Antonio GiovinazziAlfa Romeo55,199
Odstop: Sebastian Vettel (Ferrari), Kevin Magnussen (Haas), Charles Leclerc (Ferrari), Max Verstappen (Red Bull)
Najhitrejši krog: Lewis Hamilton (1:22,746)

Skupni vrstni red 2020, dirkači (8/17):

#DirkačMoštvoTočke
1Lewis HamiltonMercedes164 (3)
2Valtteri BottasMercedes117 (1)
3Max VerstappenRed Bull110 (1)
4Lance StrollRacing Point57
5Lando NorrisMcLaren57 (1)
6Alexander AlbonRed Bull48
7Charles LeclercFerrari45
8Pierre GaslyAlphaTauri43
9Carlos Sainz ml.McLaren41 (1)
10Daniel RicciardoRenault41 (1)
11Sergio PerezRacing Point34
12Esteban OconRenault30
13Sebastian VettelFerrari16
14Nico HülkenbergRacing Point6
15Daniil KvjatAlphaTauri4
16Antonio GiovinazziAlfa Romeo2
17Kevin MagnussenHaas1
18Kimi RäikkönenAlfa Romeo0
19Nicholas LatifiWilliams0
20Romain GrosjeanHaas0
21George RussellWilliams0

Opomba: V oklepajih je število dodatnih točk za najhitrejši krog.


Skupni vrstni red 2020, konstruktorji (8/17):

#MoštvoDirkaška zasedbaTočke
1MercedesHamilton, Bottas281
2Red BullVerstappen, Albon158
3McLarenSainz, Norris98
4Racing PointPerez, Stroll, Hülkenberg82
5RenaultRicciardo, Ocon71
6FerrariVettel, Leclerc61
7AlphaTauriKvjat, Gasly47
8Alfa RomeoRäikkönen, Giovinazzi2
9HaasGrosjean, Magnussen1
10WilliamsRussell, Latifi0