Foto: Reuters
Foto: Reuters

Medtem ko Lewis Hamilton ruši rekorde in bo, če bo nadaljeval formo z zadnjih dveh dirk, že letos premaknil Schumacherjev mejnik po številu zmag v kraljici motošporta, pri Ferrariju še vedno ne najdejo poti iz krize.

Mislim, da je bilo šesto mesto največ, kar smo lahko iztržili. To je naša nova realnost, boljši izid trenutno ni mogoč.

Sebastian Vettel

V zadnjih letih so (vsaj občasno) dihali za vrat serijskemu prvaku iz Brackleyja, letos pa so po treh dirkah v konstruktorskem seštevku šele na petem mestu.

Po točkovni ničli na dirki za VN Štajerske v Spielbergu se je do točk na Madžarskem dokopal le Sebastian Vettel, ki je preizkušnjo na Hungaroringu končal kot šesti.

Vettel: To je naša nova realnost
Dodatno sol na rane je Mercedes italijanskemu kolektivu vtrl s tem, da je zmagovalec Hamilton oba dirkača prehitel za krog. "Ste vi presenečeni, da nas je mercedes prehitel za krog? Jaz nisem. Že pred začetkom dirke je bilo popolnoma jasno, da nas bo prehitel za krog, zato tukaj ni nikakršnih presenečenj," je za Sky Sports dejal Vettel in dodal: "Mislim, da je bilo šesto mesto največ, kar smo lahko iztržili. To je naša nova realnost, boljši izid trenutno ni mogoč."

Charles Leclerc je med in po dirki tarnal nad svojim ferrarijem. Monačan je na dveh zaporednih dirkah ostal brez točke, kar se mu je zgodilo prvič po letu 2018, ko je na dirkah za VN Japonske in VN ZDA odstopil še kot dirkač Alfe Romea. Foto: Reuters
Charles Leclerc je med in po dirki tarnal nad svojim ferrarijem. Monačan je na dveh zaporednih dirkah ostal brez točke, kar se mu je zgodilo prvič po letu 2018, ko je na dirkah za VN Japonske in VN ZDA odstopil še kot dirkač Alfe Romea. Foto: Reuters
Sorodna novica Veličastna osmica Hamiltona na Hungaroringu

Leclercov dirkalnik "ni bil pravi"
Po dirki v Budimpešti je bil razočaran tudi Charles Leclerc, ki je po drugem mestu na uvodni dirki sezone v Spielbergu zdaj še drugič zapored ostal brez točk. Na VN Štajerske je zakuhal trk z Vettlom in dvojni odstop, tokrat je ciljno črto prečkal enajsti. "Če sem popolnoma iskren, je bilo nekaj narobe s to dirko. Nič ni bilo podobno dirkalniku s kvalifikacij in petkovih treningov. Nobenih nastavitev nismo spreminjali, zato je res čudno, da je do tega prišlo. Najprej moramo analizirati telemetrijo in ostale podatke. Lahko povem, da je bilo dirkalnik danes zelo težko voziti in nadzirati," je prav tako za Sky Sports povedal Monačan.

Na prvo dirko sezone očitno še nisem bil pripravljen. Po njej sem se zbral, zadnji dve dirki sta bili naravnost fantastični. Že drugi konec tedna zapored nismo storili niti ene samcate napake, to moramo zdaj le še nadaljevati.

Lewis Hamilton, zmagovalec dirke za VN Madžarske

Hamilton se je zbral (še) pravočasno
S Ferrarijevimi težavami se zagotovo ne ukvarjajo pri Mercedesu, s katerim je Lewis Hamilton še enkrat prikazal dominantnost. Privozil si je celo takšno prednost, da si je lahko v zaključku dirke privoščil dodatni postanek in nato na svežem kompletu najmehkejše različice gum odpeljal še najhitrejši krog za dodatno točko v skupnem seštevku. "Na prvo dirko sezone očitno še nisem bil pripravljen. Po njej sem se zbral, zadnji dve dirki sta bili naravnost fantastični. Že drugi konec tedna zapored nismo storili niti ene samcate napake, to moramo zdaj le še nadaljevati," je po dirki izjavo Martinu Brundlu za F1TV podal britanski serijski zmagovalec, ki je na Madžarskem zmagal že tretjič zapored, skupno osmič.

Tudi vodja moštva Toto Wolff je sila zadovoljen z dirkalnikom mercedes F1 W11 EQ Performance. "Dirkalnik in njegov motor sta nekakšna zver. To je tisto, kar v tem trenutku potrebujemo. To je dirkalnik, ki ustreza dirkačema, ima dobro dirkaško sposobnost, veliko moči in ustvarja veliko podtlaka," je dejal Avstrijec, alfa in omega Mercedesovega moštva.

Lewis Hamilton je na nedeljski dirki za 476 tisočink sekunde izboljšal rekord kroga (1:16,627) na Hungaroringu in dosežek speljal Maxu Verstappnu, ki je najhitrejši krog odpeljal lani. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je na nedeljski dirki za 476 tisočink sekunde izboljšal rekord kroga (1:16,627) na Hungaroringu in dosežek speljal Maxu Verstappnu, ki je najhitrejši krog odpeljal lani. Foto: Reuters

Bottas se je odzval na napačno luč(ko)
Malce manj je bil s tretjim mestom zadovoljen Hamiltonov moštveni kolega Valtteri Bottas, ki je sobotne kvalifikacije sklenil tik pod vrhom, nedeljsko dirko pa je pokvaril že na štartu. "To je bila zame precej slaba dirka. Izgubil sem jo že na štartu. Odzval sem se na lučko, ki je ugasnila na mojem zaslonu. Ne vem, kaj je bilo to, ampak odzval sem se na to in ne na štartno luč," je pojasnil Bottas, ki je tudi izgubil vodstvo v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena. Za Hamiltonom na drugem mestu zaostaja za pet točk. "Po štartu sem izgubil veliko mest, dirka je bila zelo težka. Na koncu sem se boril z Maxom, vseeno sem lahko zadovoljen z izkupičkom točk. Upam, da bo dirkalnik tako dober tudi v Silverstonu. Naslednje dirke se že veselim, od te pa se bom do naslednje preizkušnje veliko naučil," je še povedal 30-letnik iz Nastole.

Maxu Verstappnu se je v izdihljajih dirke zelo približal Bottas, a je Fincu zmanjkalo krogov za morebitni napad na drugo mesto. Foto: Reuters
Maxu Verstappnu se je v izdihljajih dirke zelo približal Bottas, a je Fincu zmanjkalo krogov za morebitni napad na drugo mesto. Foto: Reuters

Verstappen: Drugo mesto kot zmaga
55. dvojno Mercedesovo zmago v zgodovini kraljice motošporta je z drugim mestom preprečil Max Verstappen. Ta je že pred začetkom dirke razbil svoj dirkalnik v 12. zavoju, ko je na deževni stezi vozil proti štartu, a so se mehaniki izdatno izkazali in ga zakrpali, tako da je lahko začel madžarsko preizkušnjo. "Mehaniki so se res izkazali. Upam, da sem se jim oddolžil s tem drugim mestom," je po dirki dejal mladi Nizozemec in nadaljeval: "Prvi krog je bil ključen. Sprejemali smo prave odločitve, razvili smo dovolj visoko hitrost. To, da se nam je uspelo preriniti med oba mercedesa, je lahko samo dobro. Dirkalnik je bil kot nov." V zaključku dirke je njegovo drugo mesto ogrozil Bottas, ki je bil v Verstappnovih vzvratnih ogledalih vse večji, a je Fincu zmanjkal krog ali dva za napad. "Videl sem, da je vse bližje. Na tej stezi je zelo težko slediti, v zadnjem krogu sva nato naletela še na gnečo, a mi je vendarle uspelo. Z drugim mestom sem zelo zadovoljen. Glede na to, kaj vse se je dogajalo pred dirko, je to drugo mesto kot zmaga," je sklenil 22-letnik.

Sezona formule ena se nadaljuje 31. julija, ko je v Silverstonu na sporedu prvi prosti trening pred dirko za VN Velike Britanije. Lani je britansko preizkušnjo dobil Hamilton pred Bottasom in Leclercom. Tudi sicer proga v Silverstonu Hamiltonu zelo ustreza, saj je na njej dobil pet od zadnjih šestih dirk.

Hamilton v Budimpešti izenačil rekord Schumacherja

Vsi zmagovalci dirk za VN Madžarske:

LetoDirkačMoštvoPrizorišče
2020Lewis HamiltonMercedesBudimpešta
2019Lewis HamiltonMercedes
2018Lewis HamiltonMercedes
2017Sebastian VettelFerrari
2016Lewis HamiltonMercedes
2015Sebastian VettelFerrari
2014Daniel RicciardoRed Bull
2013Lewis HamiltonMercedes
2012Lewis HamiltonMcLaren
2011Jenson ButtonMcLaren
2010Mark WebberRed Bull
2009Lewis HamiltonMcLaren
2008Heikki KovalainenMcLaren
2007Lewis HamiltonMcLaren
2006Jenson ButtonHonda
2005Kimi RäikkönenMcLaren
2004Michael SchumacherFerrari
2003Fernando AlonsoRenault
2002Rubens BarrichelloFerrari
2001Michael SchumacherFerrari
2000Mika HäkkinenMcLaren
1999Mika HäkkinenMcLaren
1998Michael SchumacherFerrari
1997Jacques VilleneuveWilliams
1996Jacques VilleneuveWilliams
1995Damon HillWilliams
1994Michael SchumacherBenetton
1993Damon HillWilliams
1992Ayrton SennaMcLaren
1991Ayrton SennaMcLaren
1990Thierry BoutsenWilliams
1989Nigel MansellFerrari
1988Ayrton SennaMcLaren
1987Nelson PiquetWilliams
1986Nelson PiquetWilliams