V Jas Marini bomo v nedeljo po dirki za VN Abu Dabija dobili svetovnega prvaka. Foto: EPA
V Jas Marini bomo v nedeljo po dirki za VN Abu Dabija dobili svetovnega prvaka. Foto: EPA

Letos sem imel veliko vzponov in padcev, a nikoli nisem obupal. Uspelo mi je izničiti kar visok zaostanek in se vrniti v boj za prvaka. V Abu Dabiju sem sicer po navadi uspešen, lani je bila edina dirka, ki je nisem začel iz prve vrste ali pa se nisem uvrstil na oder za zmagovalce.

Lewis Hamilton
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel, ki je že uradno postal član, je leta 2009 dobil krstno dirko za VN Abu Dabija. Takole se je skupaj z Markom Webbrom na odru za zmagovalce veselil moštvenega uspeha Red Bulla. Foto: EPA
Jenson Button 2009
Premierne dirke v Abu Dabiju se zelo rad spominja tudi Jenson Button, ki je po osvojitvi naslova svetovnega prvaka na predzadnji dirki v Braziliji dirkal povsem sproščeno. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Dirkališče Yas Marina je prizorišče osvojitve prvega naslova svetovnega prvaka Sebastiana Vettla. Foto: EPA
Fernando Alonso, Lewis Hamilton in Jenson Button
Lewisa Hamiltona na Abu Dabi vežejo lepi spomini - v Jas Marini je leta 2011 stopil na najvišjo stopničko. Foto: EPA

Zmaga ali poraz, dvojne točke ali brez dvojnih točk, na letošnji dosežek sem zelo ponosen.

Nico Rosberg
Sebastian Vettel
Lansko arabsko preizkušnjo je dobil Sebastian Vettel. Foto: EPA
F1: Zgodovina bojev za naslov svetovnega prvaka
Predstavitev kroga F1 za VN Abu Dabija

Pred zadnjo dirko sezone ima Lewis Hamilton (334 točk) na vrhu dirkaškega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena 17 točk naskoka pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom (317). Na tretjem mestu sameva Daniel Ricciardo, ki je zbral 214 točk. Naslednjo skupino dirkačev ločijo zgolj tri točke: Sebastian Vettel je četrti (159), Fernando Alonso peti (157), Valtteri Bottas pa šesti (156).

VN Abu Dabija na TV SLO 3!
Sklepno dirko sezone v formuli ena, dirko za VN Abu Dabija, si boste lahko v neposrednem prenosu v nedeljo ob 14. uri izjemoma ogledali na TV Slovenija 3. Seveda bo prenos tudi na MMC-jevem portalu.

Najuspešnejši dirkač v Jas Marini je Vettel, ki je dobil tri dirke, in sicer v sezonah 2009, 2010 in 2013. Leta 2011 je slavil Hamilton, predlani se je po vrnitvi v kraljico motošporta prvič na najvišjo stopničko povzpel Kimi Räikkönen z lotusom. Med konstruktorji je najuspešnejši Red Bull, ki ima torej tri zmage, po eno imata McLaren in Lotus.

Hamilton: V Abu Dabiju sem uspešen
"Ljudje vselej govorijo, koliko časa je preteklo od mojega zadnjega naslova," je priznal Lewis Hamilton in dodal: "Vseeno se počutim, kot da se borim za svoj prvi naslov prvaka. Resda sem starejši in bolj izkušen, od leta 2008 sem se veliko naučil, a še vedno sem isti dirkač. Še vedno sem lačen uspehov, še vedno hrepenim po zmagah, iz sebe sem letos na vsaki dirki iztisnil maksimum." Britanec bo ne glede na Rosbergovo uvrstitev naslov prvaka osvojil, če bo nedeljsko preizkušnjo sklenil na prvem ali drugem mestu. Če bo Rosberg drugi, mora biti Hamilton vsaj peti. Če bo Rosberg tretji, mora biti Hamilton vsaj šesti ... . "Letos sem imel veliko vzponov in padcev, a nikoli nisem obupal. Uspelo mi je izničiti kar visok zaostanek in se vrniti v boj za prvaka. V Abu Dabiju sem sicer po navadi uspešen, lani je bila edina dirka, ki je nisem začel iz prve vrste ali pa se nisem uvrstil na oder za zmagovalce," je še povedal.


Rosberg bo upal do ciljne črte

Hamiltonov glavni tekmec Nico Rosberg je z zmago v Braziliji pridobil na načeti samozavesti. Po petih zaporednih zmagah Britanca je vendarle uspel ciljno črto prečkati prvi. "Po razočaranju v Austinu sem dobil nov zalet z zmago v Braziliji," je priznal sin slovitega Kekeja Rosberga in nadaljeval: "Seveda zmaga ni bila dovolj, da bi znova prevzel vodstvo v dirkaškem seštevku, saj je Lewis vnovič dirkal izjemno, a zaostanek mi je uspelo nekoliko zmanjšati." Rosberg bo v nedeljo potreboval poljub sreče, še posebej bo potreboval uslugo drugih dirkačev, računa predvsem na red bulla in williamsa. "Zmaga ali poraz, dvojne točke ali brez dvojnih točk, na letošnji dosežek sem zelo ponosen. Ponosen sem, da sem bil letos del te fantastične ekipe. V ta dirkaški konec tedna se spuščam brez strahu in z vero, da lahko postanem svetovni prvak. Sezone, z njo pa tudi upov, ne bo konec, dokler še zadnjič ne zavihra kockasta zastava," je dodal.

Vettel uradno član Ferrarija
"Ko sem bil mlajši, je bil Michael Schumacher v rdečem dirkalniku moj največji idol in zdaj imam neverjetno čast, da lahko končno dirkam za to moštvo," je dejal Sebastian Vettel. Več tukaj.


Nočna dirka boljša kot v Singapurju

Proga za VN Abu Dabija je zamisel nemškega arhitekta Hermanna Tilkeja. Ima 22 zavojev, med sedmim in osmim zavojem pa poteka tudi ena najdaljših ravnin v formuli ena. Dirkališče ima kar nekaj mest, kjer je mogoče prehitevanje, leta 2009 so ga dirkači zelo dobro sprejeli. Rosberg je med drugim dejal, da je vsak zavoj nekaj posebnega, Adrian Sutil je poudaril, da je dirka v Abu Dabiju precej boljša od druge nočne dirke v Singapurju, saj meni, da je v Marina Bayu dirkališče preveč osvetljeno. V Abu Dabiju je ena izmed znamenitosti tudi pot iz boksov, ki je speljana pod progo. Krog na dirkališču v Jas Marini je dolg 5,554 km, dirkači, ki bodo vozili v nasprotni smeri urnega kazalca, jih bodo morali v nedeljo premagati 55. Najhitrejšega je leta 2009 odpeljal Vettel (1:40,279).

Leta 2009 slavila Vettel - in Button
Premierno dirko za VN Abu Dabija je 1. novembra 2009 dobil Vettel. To je bila tudi zadnja dirka sezone 2009, v kateri je naslov svetovnega prvaka osvojil Jenson Button. "Ključno je bilo, da si zagotovimo drugo mesto, kar nam je uspelo. Najlepše ob tem je, da sem še zmagal," je še ves preznojen razlagal Vettel, Button pa je dodal: "Fantastična dirka, zares sem užival. Ta dirka je bila zame prava nagrada. Sem sem prišel uživat, kar mi je uspelo." Button (95 točk) je imel ob koncu sezone 11 točk naskoka pred Vettlom, tretji je bil Britančev moštveni kolega pri Brawnu Rubens Barrichello (77). Konstruktorski naslov je odnesel Brawn.

Vettel lani izenačil rekord "Schumija"
Lani je dirko dobil stari novi svetovni prvak Vettel. Nemški zvezdnik je zmagal sedmič zapored, to je bila že njegova enajsta zmaga v sezoni. Drugo mesto je osvojil njegov moštveni kolega Mark Webber, tretji je bil Rosberg. Štirikratni svetovni prvak je s sedmo zaporedno zmago - neporažen je bil vse od belgijske dirke v Spa-Francorschampsu konec avgusta - izenačil rekord rojaka Michaela Schumacherja po številu zmag v neprekinjenem nizu. V skupnem seštevku, kjer je Nemec naslov prvaka slavil že na prejšnji dirki v Indiji, je imel že 347 točk. V boju za skupno drugo mesto je Alonso (Ferrari) s petim mestom povečal prednost pred Räikkönenom (Lotus), ki dirke ni končal. Alonso je imel 217 točk, Räikkönen je ostal pri 183.

Stavnica za VN Abu Dabija:
1. Lewis Hamilton (1,83)
2. Nico Rosberg (2,20)
3. Valtteri Bottas (19,00)
4. Daniel Ricciardo (21,00)
5. Felipe Massa (26,00)
6. Sebastian Vettel (34,00)
7. Fernando Alonso (51,00)
8. Jenson Button (67,00)
9. Kevin Magnussen (101,00)
10. Kimi Räikkönen (201,00)

Dirkači bodo v Abu Dabiju v petek ob 10.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11.00, ob 14.00 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 3 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Abu Dabija, Jas Marina

Petek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00 :
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TV SLO 3/MMC):
DIRKA

Letos sem imel veliko vzponov in padcev, a nikoli nisem obupal. Uspelo mi je izničiti kar visok zaostanek in se vrniti v boj za prvaka. V Abu Dabiju sem sicer po navadi uspešen, lani je bila edina dirka, ki je nisem začel iz prve vrste ali pa se nisem uvrstil na oder za zmagovalce.

Lewis Hamilton

Zmaga ali poraz, dvojne točke ali brez dvojnih točk, na letošnji dosežek sem zelo ponosen.

Nico Rosberg
F1: Zgodovina bojev za naslov svetovnega prvaka
Predstavitev kroga F1 za VN Abu Dabija