Prva sredstva bodo na voljo marca 2024.

"Kot vedno bodo prva izplačana sredstva na voljo tekmovalnemu športu, prva četrtina odobrenih sredstev predvidoma že marca naslednje leto. Najvišje zneske so športne organizacije zaprosile prav za tekmovalni šport, nato za gradnjo objektov, šport za vse, za športne prireditve in razvojne dejavnosti. Najmanjša so bila za družbeno in okoljsko odgovornost, organiziranost in šport invalidov," je povedal predsednik sveta FŠO-ja Branko Zorman.

FŠO načrtuje uvedbo elektronskega poslovanja. "Ne pričakujemo nobenih težav. V letu 2024 se bodo vse odločbe in sklepi FŠO-ja že vročali v varen elektronski predal, ki so si ga za namene e-vročanja in e-podpisovanja pogodb o sofinanciranju odprli izvajalci športnih programov. Takšen način bo za vse udeležene bistveno cenejši, hitrejši in učinkovitejši, saj izvajalcem ne bo treba hoditi po priporočene pošiljke na pošto, tudi vračanje priporočenih pošiljk po klasični pošti bo postala preteklost," je sporočil Zorman.

Povedal je, da bodo tako izvajalci v naslednjem letu zahtevke za izplačila po pogodbah o sofinanciranju že vlagali popolnoma brezpapirno in povsem digitalno preko novega informacijskega sistema FŠO, ki bo začel delovati spomladi. "To pomeni tudi hitrejšo obdelavo zahtevkov in učinkovitejšo komunikacijo ter hitrejšo realizacijo izplačil v primeru popolnih zahtevkov za izplačilo," je pojasnil Zorman.

Razpisa za sofinanciranje športnih programov in razpisa za sofinanciranje gradnje športnih objektov sta potekala od 13. oktobra do 13. novembra.

Največ denarja bo namenjenega za športne programe, skupaj 7,37 milijona, od tega dobrih šest milijonov za tekmovalni šport. V posameznih postavkah bo tako za vrhunski šport šlo 2,7 milijona, za športno vzgojo otrok in mladine, usmerjene v kakovostni in vrhunski šport 3,3 milijona, dober milijon pa za šport za vse.

Za objekte bo prihodnje leto namenjenih 3,05 milijona evrov. Za razvojne dejavnosti v športu (štipendije, statusne pravice športnikov, zavarovanje ...) bodo razdelili 1,25 milijona.
Za športne prireditve in promocijo športa bo FŠO namenila 688.500 evrov, 250.000 za organiziranost v športu, za družbeno in okoljsko odgovornost v športu 93.500, za šport invalidov pa 82.000, slednje je več kot dvakratno povečanje glede na letos.

FŠO se tako kot sestrska Fundacija za invalidske in humanitarnih organizacij (FIHO) pretežno napaja iz koncesijskih dajatev od klasičnih iger na srečo, v državi sta monopolista Športna loterija in Loterija Slovenije.

FŠO je največ sredstev doslej namenila leta 2011 (13,55 milijona) in leta 2010 (13,5 milijona), četrti najvišji razpis pa je za letošnje leto znašal 11 milijonov evrov.