Tekma v polni dvorani Zetra je navdušila hokejiste obeh moštev. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Tekma v polni dvorani Zetra je navdušila hokejiste obeh moštev. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Rodney Coleman Jarrett je že v uvodnih štirih minutah Beljaku priigral lepo prednost. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Ernest Aljančič
Ernest Aljančič, nekdanji prvi mož hokejske zveze, zdaj pa v mednarodni organizaciji odgovoren za razvoj hokeja na Balkanu, je bil med govorniki pred tekmo v Zetri. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Tomaž Langerholz in Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää je po koncu tekme strnil vtise o rednem delu sezone. Foto: MMC RTV SLO
Hokejska pravljica v olimpijskem Sarajevu
Zmaji v Zetri ostali praznih rok

Hokejisti Telemacha Olimpije so veliki dogodek v glavnem mestu Bosne in Hercegovine začeli zelo slabo, Rodney Coleman Jarrett je že v štirih minutah dvakrat matiral Jerryja Kuhna. Vse do konca srečanja so zmaji neuspešno lovili zaostanek in na koncu izgubili s 5:6. Izid srečanja za obe ekipi ni bil ključnega pomena, saj bodo Ljubljančani drugi del začeli v spodnjem domu brez točk, Beljak pa si je že zagotovil končnico.
Bosanski mediji so zelo oglaševali spektakel v Zetri, šli so že čez vse meje dobrega okusa, saj to res ni bil spopad moštev iz najboljše lige v Evropi. Predsednik bosanske hokejske zveze Senad Zaimović je imel zelo ganljiv govor pred začetkom srečanja. "IceFest je za nas izjemnega pomena. Sarajevu resda manjka veliko, zdaj pa upamo, da bo ta dogodek prinesel preporod olimpijskega duha," je povedal Zaimović, ki je vse prisotne pozdravil tudi v slovenskem in nemškem jeziku. Župan Sarajeva Ivo Komšić in Ernest Aljančič sta prav tako nagovorila občinstvo, kjer ni manjkal legendarni nogometni trener Ivica Osim.

Gledalci so večkrat izvedli mehiški val, zabavali so se ob enajstih zadetkih. Za nostalgike so vrteli stare jugoslovanske hite, čevapčiče pa lahko dobiš skoraj na vsakem koraku.

Ograjenšek: Jan ima pravi sistem
Prva dva zadetka za Olimpijo je prispeval Ken Ograjenšek: "Tekme zares nismo začeli pametno, nismo upoštevali navodil Iva Jana. Vsi se zavedamo, da ima Beljak udaren prvi napad, ki izkoristi vsako ponujeno priložnost. Ko smo se približali, nismo odigrali dovolj disciplinirano, na vsak način smo hoteli doseči še en zadetek in tako izkušena ekipa to zna kaznovati."

"V petek se začenja drugi del, ko lahko še rešimo sezono. Lahko premagamo vse ekipe v spodnjem delu, potrebovali bomo tudi nekaj sreče. Imamo zelo mlado ekipo, ki se v ključnih trenutkih ne znajde. Ko dobimo en zadetek, nam pade koncentracija, in dobimo še enega. Nekaj minut je lahko že usodnih za celotno tekmo. Mi sploh ne igramo slabo, Jan je vnesel pravi sistem. Malenkosti nas pokopljejo, izkušene ekipe izkoristijo naše napake," je še dodal Ograjenšek, ki se je v letošnji sezoni izkazal z 12 zadetki in 14 podajami.

MacAulay: Manjka nam pravi strelec
Kenneth MacAulay
je minuto in pol pred koncem znižal na 5:6, a tudi igra brez vratarja Kuhna v zadnji minuti ni pomagala do izenačenja. "Beljak je hitro zabil dva gola, vseskozi smo jih lovili, na koncu pa nam ni uspelo. V rednem delu sezone smo imeli številne težave, končali smo na zadnjem mestu. Naslednji petek se vse skupaj začenja znova. Imamo še vedno možnosti za preboj v končnico. Tekme bo treba precej bolje začeti, ne smemo si privoščiti zaostanka. Tej ekipi res manjka pravi strelec, ki bi pomenil jeziček na tehtnici v ključnih trenutkih. Ogromno tekem smo izgubili za en gol."

MacAulay je sezono začel pri Medveščaku, ki je na poti v končnico Lige KHL: "V Zagrebu nisem dobil dovolj priložnosti za igranje, ekipi gre vse po načrtih. Želel sem si večjo mi na ledu, zelo sem zadovoljen v Ljubljani. Pravilno sem se odločil, tudi če se ne bomo prebili v končnico Lige Ebel."

Järvenpää vendarle dočakal zmago v Sarajevu
Trener Beljaka Hannu Järvenpää je pred tekmo obiskal frizerja. S kratko pričesko je bil glede zmage zelo razpoložen. "Igralcem sem obljubil, da se bom postrigel, če se bomo uvrstili med najboljših šest v rednem delu. Uspelo nam je že pred nekaj časa, a želel sem se ostriči v Sarajevu, saj se bom vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, pri frizerju sem bil namreč že v dvanajstih različnih mestih," je v svojem šaljivem slogu razlagal finski strateg, ki se je v Beljaku odlično znašel.

Järvenpää je bil leta 1984 zadnji igralec, ki je odpadel s spiska finske ekipe za olimpijske igre v Sarajevu. "Pa sem se le veselil zmage v Sarajevu, čeprav 30 let pozneje. Olimpija je odigrala zelo dobro tekmo, KAC bo imel težav v nedeljo. Trenutno imamo največ težav v obrambi, Gerhard Unterluggauer in Mario Altmann sta pomemben del našega moštva. Zelo ju pogrešam. Izgubili smo tri tekme zapored, zato nam je ta zmaga prišla zelo prav. Seveda sem videl veliko slabih stvari na tej tekmi, a po zmagi nam bo veliko lažje na dolgi poti domov," je razlagal Finec, ki je tokrat pogrešal prvega vratarja Jeana-Philippa Lamoureuxa, ki s soprogo v kratkem pričakuje naraščaj.

Popolnoma sproščeno v drugi del
Beljak sta odlikovala izjemna napadalca Derek Ryan in John Hughes (skupaj sta prispevala neverjetnih 140 točk). Ekipa je bila dolgo v igri za prvo mesto po rednem delu, potem pa je po nizu treh porazov ostala brez dodatnih točk za drugi del.
"Dolgo smo bili v igri za prva mesta, zdaj pa bomo drugi del začeli brez točk, a to me ne moti preveč. V končnici je treba igrati najboljši hokej v sezoni, drugače je nemogoče priti daleč. Mi se lahko kosamo z vsemi moštvi, če smo v pravi formi. Tudi proti Salzburgu bi imeli možnosti, če bi nas oni izbrali. Sploh se ne obremenjujem s tem, da bi po drugem delu imeli pravico izbiranja tekmeca," je pogled naprej usmeril Järvenpää.

Finec pohvalil trenerja Jana
Olimpija je bila v sezoni 2011/12 na tretjem mestu v Ligi Ebel, osvojila pa je tudi naslov državnih prvakov pod vodstvom Järvenpääja. Manj kot dve leti je stanje popolnoma drugače, zeleno-beli so prikovani na zadnje mesto. "Pred dvema sezonama je imela Olimpija popolnoma drugačno ekipo. Imeli smo kar nekaj igralcev, ki so bili zelo nevarni pred vrati, to zdaj manjka tej ekipi. To se je lepo videlo, ko je imela Olimpija številne prednosti enega ali celo dveh igralcev več v zaporedju, pa je dosegla le en gol. Ogledal sem si posnetke njihovih tekem, pod vodstvom Iva Jana so zelo napredovali. Prvi dve tekmi v letošnji sezoni smo zlahka dobili (8:0 in 7:1), na zadnjih dveh pa je bila razlika le en zadetek," je še dodal nekdanji uspešni trener v Tivoliju.
Grozote v Srebrenici so ga pretresle
Vojne grozote, ki so še vedno vidne v števnih krajih po BiH-u, so se zelo dotaknile tudi finskega strokovnjaka. "Tudi moja hči je prišla v Sarajevo, nihče od naju še ni bil v tem mestu. Obiskali smo tudi Srebrenico, celotna zgodba me je pretresla. Kar nekaj časa sem razmišljal o vsem skupaj. Tudi Sarajevo me je navdušilo, poleti načrtujem obisk mesta z družino. V Bosni in Hercegovini sem si že z avtobusa lahko ogledal posledice vojne. Vesel sem, da so gledalci danes uživali, izvedli so številne mehiške vale, vzdušje je bilo res izjemno."
Pretnar odpeljal soigralce na čevapčiče
Srečali smo tudi branilca Klemna Pretnarja, ki je prispeval podajo za četrti gol Beljaka: "Ta tekma je bila nekaj posebnega. Vsi v naši ekipi smo bili navdušeni nad gostoljubnostjo v Sarajevu, navijači so pošteno navijali celo tekmo. Ta tekma je bila odlična za promocijo hokeja v BiH-u. Hitro smo povedli z 2:0, nato pa smo imeli preveč izključitev. Kar nekaj smo jih uspešno obranili, celo z dvema igralcema manj. To se v končnici ne sme več dogajati. Treba bo popraviti igro v obrambi, saj smo znova prejeli kar pet golov. S soigralci smo poskusili tudi čevapčiče. S fizioterapevtom sva jih odpeljala v mesto, vsi so jih hvalili."
V naslednjem tednu zelo verjetno dve tekmi proti Celovčanom
V nedeljo prihaja v Zetro KAC, ki potrebuje zmago za potrditev 7. mesta. Celovčani želijo drugi del začeti s štirimi točkami. Če jim bo to uspelo, bi nato Olimpijo gostili v petek na začetku drugega dela.
Iz Sarajeva Aleš Golob

Hokejska pravljica v olimpijskem Sarajevu
Zmaji v Zetri ostali praznih rok