Chicago je lani v finalu Zahoda izgubil proti Detroitu. Foto: Reuters
Chicago je lani v finalu Zahoda izgubil proti Detroitu. Foto: Reuters
Roberto Luongo je sezono končal na kolenih. Foto: Reuters

V prvi tretjini sta mreži ostali nedotaknjeni, potem pa sta v razmiku 36 sekund na začetku drugega dela zadela Troy Brouwer in Kris Versteeg. V zadnji minuti druge tretjine je ob igralcu manj vodstvo povišal Dave Bolland. Nekaj upanja je Canucksom povrnil Shane O'Brien, njihovo usodo pa sta v 25 sekundah dokončno zapečatila Patrick Kane in Dustin Byfuglien.

Blackhawksi, ki se bodo v finalu pomerili s prvim nosilcem San Josejem, so v končnici na gostovanju dobili štiri od petih tekem. Na zadnjih štirih so dosegli vsaj pet golov, zato ne čudi izjava Brouwerja pred prvo tekmo v San Joseju: "Mogoče je celo bolje, da bomo začeli serijo v gosteh. Smo izjemno samozavestni, igramo dobro in nasprotniku ne ponujamo veliko priložnosti."

Chicago je preslikal scenari iz lanske sezone, ko je točno pred enim letom dobil 6. tekmo s 7:5 in izločil Vancouver z izidom 4:2. "Razočaran sem, ker smo spet izgubili proti istim fantom. Nimam odgovora, zakaj se je to zgodilo. Na domačem ledu preprosto nismo opravili svoje naloge, kar me preseneča," je povedal vratar Vancouvra Roberto Luongo, ki je zaustavil 30 strelov.

VANCOUVER (3) - CHICAGO (2)
1:5 (0:0, 0:3, 1:2)
O'Brien 44.; Brouwer 22., Versteeg 23., Bolland 40., Kane 49., Byfuglien 49.
Obrambe: Luongo 30; Niemi 29

VZHOD, polfinale
Sreda:
PHILADELPHIA (7) - BOSTON (6) 2:3
PITTSBURGH (4) - MONTREAL (8) 3:3

ZAHOD, polfinale
Vancouver (3) - CHICAGO (2) 1:5 2:4
SAN JOSE (1) - Detroit (5) 4:1

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage.