Ivo Jan sploh ni želel govoriti o reprezentanci. Foto: RTV SLO
Ivo Jan sploh ni želel govoriti o reprezentanci. Foto: RTV SLO
Ivo Jan in Tomaž Vnuk
Ivo Jan je po tekmi čestital nekdanjemu soigralcu Tomažu Vnuku. Foto: RTV SLO
Ivo Jan
Bo Ivo še kdaj oblekel reprezentančni dres? Foto: RTV SLO
Ivo Jan
Jan se v Gradcu počuti odlčino, ostal bo do leta 2010, ko se bo iztekla pogodba. Foto: RTV SLO
Jan: Z Mihevcem se bova morala še srečati

Sijajni napadalec, ki je globok pečat pustil že na Jesenicah, sodeloval pa je pri skoraj vseh največjih uspehih Olimpije med letoma 1994 in 2003, se v Gradcu počuti odlično in bo tam ostal še dve leti. 32-letni Jan je v pogovoru za MMC povsem drug obraz pokazal, ko smo začeli govoriti o reprezentanci. Še vedno se ni dogovoril o vsem s predsednikom HZS-ja Damjanom Mihevcem. Ivo je bil leta 2001 najbolj zaslužen za preboj v elitno divizijo svetovnega hokeja, tudi na vseh drugih velikih tekmovanjih se je izkazal. Brez njega bi bil obstanek med elito v Kanadi precej težji.

Kako bi komentirali prvi poraz proti ZM Olimpiji v letošnji sezoni. Na prejšnjih treh tekmah z Ljubljančani ste bili dokaj suvereni, tokrat pa ni šlo. Kje vidite glavne razloge za poraz v Tivoliju?
Poraz lahko pripišemo sami sebi. Enostavno nismo prišli s pravim odnosom na tekmo. Mislili smo, da je ta tekma že kar dobljena glede na prejšnja srečanja z njimi. Olimpija nas je tokrat presenetila z agresivno igro, ni nam dopustila, da bi igrali proti njim tako kot po navadi.

Morda je bilo prisotno podcenjevanje. Je bila Olimpija na tej tekmi res v precej boljši izvedbi ali določeni vaši igralci niso bili na nivoju?
Naredili smo preveč napak. Od prvega do zadnjega igralca smo zatajili, tako v obrambi kot v napadu. Te tekme enostavno ni bilo mogoče dobiti, prejeli smo dva poceni gola. Kaj takega se nam res ne bi smelo zgoditi, a tako pač je.

Proti nekdanjemu klubu ste na prvi tekmi v Tivoliju dosegli en gol, na prvi domači tekmi dva, v nedeljo pa ste dvakrat podali. Ste še posebej motivirani na tekmah z Ljubljančani, kar nekajkrat ste bili najboljši igralec?
Zame ni pomembno, kdo je nasprotnik. Motivacija je velika proti vsem ekipam, proti nekaterim je morda lažje igrati kot proti drugim. Ne bi rekel, da so te tekme kaj posebnega.

Letos ste v ligi Ebel odigrali 21 tekem, dosegli ste osem golov in prispevali 15 podaj. Ste zadovoljni s svojimi predstavami?
Lahko bi bilo tudi boljše. Letos me je spremljala poškodba. Zdaj je končno spet vse v redu, počutim se spet zelo dobro. Upam, da se bo forma do konca samo še stopnjevala.

Še vedno ste v veliki borbi za 6. mesto, ki še vodi v končnico. Kako vidite vaše možnosti?
Sezona ni več tako dolga. Do konca rednega dela je še deset tekem. Vsako tekmo posebej bomo igrali na zmago. Potrebna bo veliko večja zbranost kot proti Olimpiji.

Kako bi ocenili obe slovenski ekipi v Ligi Ebel? Jeseničani so na izvrstnem 2. mestu (v Podmežakli ste klonili z 0:3), dobili so 12 srečanj zapored. Olimpija ima v svoji prvi sezoni več težav.
Olimpija je v drugem delu nekoliko padla, počasi se pobira z novim trenerjem. Jeseničani imajo izkušnje, zelo dobro so organizirani. Igrajo na štiri napade, kar pomeni, da tekmeci porabijo veliko moči. Doma imajo odlično publiko. Navijači jih spremljajo tudi na gostujočih tekmah, tako da jim je veliko lažje igrati. Tisti igralci, ki so dobili priložnost, so jo zelo dobro izkoristili. Lahko jim samo čestitam.

V Gradcu ste že igrali v sezoni 2001/02, zdaj ste tam znova v letošnji sezoni. Se je veliko spremenilo v klubu in sami ligi?
Vsekakor se pozna, da je liga veliko bolj močna, kot je bila prej. V vsaki ekipi igra vsaj deset tujcev. Liga Ebel je naredila res velik korak naprej.

Boste ostali v Gradcu? Imate še pogodbo do leta 2010.
Po tej sezoni imam še dveletno pogodbo v Gradcu. Sem zelo zadovoljen, tudi družina se dobro počuti.

So kakšne možnosti, da bi se kdaj vrnili? Za Olimpijo ste na 337 tekmah dosegli 222 golov in 190 podaj. Gledalci bi vas verjetno zelo radi znova videli v Tivoliju.
V naslednjih dveh letih prav gotovo ostajam v Gradcu, zaenkrat ne nameravam nikamor.

Preidimo še k reprezentanci. Na zadnjem svetovnem prvenstvu divizije I ste se poškodovali na tekmi proti Madžarski. Verjetno se veselite nastopa v Kanadi? Kakšne možnosti vidite v izjemno težki skupini s Kanado, z ZDA in Latvijo?
Kar se reprezentance tiče, ne bom nič več komentiral! Nisem se še dokončno odločil, ali bom še igral za reprezentanco ali ne! O vsem skupaj bom še razmislil po koncu sezone.

Na novinarski konferenci ob predstavitvi novega selektorja je predsednik Hokejske zveze Slovenije Damjan Mihevc dejal, da se je z vami srečal že po prejšnji tekmi v Ljubljani.
Midva sva se že srečala. Kar se tiče tiste zavarovalne pogodbe, se bomo morali še kaj dobiti, ni še vse povsem dorečeno. Zaenkrat nimam nobenega komentarja na reprezentanco!

Kako gledate na celotno sliko slovenskega hokeja? Imamo dva velika kluba, smo v skupini A. Po drugi strani se šele februarja ali marca dokončno ve, ali bodo najboljši igralci sploh nastopili na prvenstvu.
Za tako malo igralcev, kolikor jih je v Sloveniji, si več kot dva kluba enostavno ne moremo privoščiti. Liga Ebel je zares zelo dobrodošla. V njej igra večina najboljših slovenskih igralcev. Kar se tiče hokejske zveze, zaenkrat nimam nobenih komentarjev!

Aleš Golob/Toni Gruden

Jan: Z Mihevcem se bova morala še srečati