Celjani so imeli veliko priložnost za senzacijo in prvi preboj v finale državnega prvenstva. Foto: Sara Ros
Celjani so imeli veliko priložnost za senzacijo in prvi preboj v finale državnega prvenstva. Foto: Sara Ros
Nardo Nagtzaam
Edini medsebojni obračun sta najboljši slovenski ekipi odigrali 1. decembra v Podmežakli. V finalu slovenskega pokala so zmagali zmaji s 4:0, blestel je vratar Olivier Roy. Foto: www.alesfevzer.com
Grahut: Klubski hokej se je dotaknil dna, zdaj gre le še navzgor
V finalu še Jesenice

po lanskem polomu napoveduje resen pristop.

V Tivoliju so v celotni sezoni Lige Ebel (27 tekem) prodali 4.380 vstopnic. To je prava številka (nekateri bralci naše četrtkove novice ste mislili, da smo se zmotili), na prenosnem računalniku nam jo je pokazal predsednik Marko Popovič. V finalu bosta pod Rožnikom zagotovo dve tekmi, obeta pa se lep obisk iz Gorenjske, kjer ljubiteljev hokeja ne manjka.

Prvi plošček v Tivoliju bo padel na velikonočni ponedeljek ob 17.30. Druga tekma v dvorani Podmežakla bo v četrtek ob 19.30.

Brez Heffernana bo precej teže
Slovenski prvaki imajo še naprej težave s poškodbami. Odločilno tekmo polfinala proti Celju (3:0) so izpustili Jure Dolinšek, Miha Pesjak, Shane Heffernan in Gašper Cerkovnik. Prva dva sta že nekaj časa tega zaključila sezono, Cerkovnik naj bi zaigral v finalu. Vprašanje je, ali bo v finalu zaigral kanadski napadalec, ki je zelo iznajdljiv pred vrati. Železarji so v polfinalu Lige INL proti Lustenauu na treh tekmah zadeli le štirikrat, njihova največja težava je slaba izvedba.

"Težko rečem, kaj je spremenilo potek te serije. Morda zadnji krik pred izpadom iz vseh lig," je poudaril kapetan železarjev Miha Brus.

Us: Proti Olimpiji ponoviti predstavo z zadnjih dveh srečanj
Junak četrtkove nočne tekme v Podmežakli je bil vratar Žan Us, ki je mrežo ohranil nedotaknjeno. "Nekaterim v državnem prvenstvu nekaj pomeni le tekma proti Olimpiji, ampak vse tri tekme proti Celjanom so bili napete. To sem tudi pričakoval. Izkušnje so bile odločilne. Po porazu na prvi tekmi smo se dogovorili za bolj disciplinirano igro. Celju nismo dopustili velikih priložnosti in to je bilo ključno," je pojasnil 19-letni Kranjčan.

"Že od malih nog sem si želel braniti za Jesenice. To je res nekaj posebnega. Proti Olimpiji bo treba igrati maksimalno disciplinirano, ponoviti je potrebno predstavo z zadnjih dveh srečanj proti Celju. Želimo presenetiti že na prvi tekmi v Tivoliju," je še dodal Us.

Rajsar: Nismo profesionalci, ampak zjutraj delamo
Sašo Rajsar je postavil končni izid na tretji tekmi polfinala. "Celje je izjemno kompaktna ekipa. Nekateri so mislili, da je to slaba ekipa, a je seveda zelo dobra. Manjka jim še izkušenj. Odigrali smo najboljšo tekmo prav v četrtek. Vse konce igre smo imeli v svojih rokah. Na prvi tekmi proti Celju smo bili preveč utrujeni, igrali smo na dva dni. Nismo profesionalci, ampak zjutraj delamo. Glava ni bila spočita in hitro izgubiš z 0:3," je v pogovoru za Val 202 razlagal 27-letni napadalec.

"Navajeni smo ostrega ritma, dve polfinalni seriji smo igrali vzporedno, zdaj pa bo lažje. Olimpija je favorit, mi bomo skušali odigrati svoj sistem igre. Naša prednost je lahko, da smo vseskozi igrali težke tekme. Olimpija je imela dolg premor, morala je igrati prijateljske tekme. Olimpija je profesionalni klub, mi pa smo še vedno amaterji. Res smo mi prvaki, vendar je Olimpija favorit. Verjetno bodo Ljubljančani igrali napadalno, mi pa ne smemo delati napak v obrambi," je poudaril Rajsar.

Veteran Terlikar še vztraja na ledu
Anže Terlikar je bil na začetku sezone pomočnik glavnega trenerja Dejana Varla, a je moral kmalu nazaj na led: "Slovenski hokej ni tako slab, vsi se trudimo. Z veseljem bi rad imel profesionalno ekipo na Jesenicah, pa bi s tribune spremljal tekme. Žal tega ni, zato se moram boriti. V hokeju sem že 34 let. Res je naporno, doma imam otroke. Vseeno pa v hokeju uživam in na mlade prenašam izkušnje."

Grahut: Odločilen poraz v Celju v podaljšku
Celjani so na drugi tekmi zapravili priložnost za senzacijo. Izgubili so v podaljšku, na odločilnem srečanju pa so popustili v zadnji tretjini.

"Odločilen je bil poraz na drugi tekmi v Celju v podaljšku. To je bil res nesrečen poraz. Vsi smo si govorili, da bomo pozabili na to srečanje, a je grenak priokus ostal. Imamo premalo izkušenj za take tekme. Jeseničani znajo igrati take tekme, lani so osvojili naslov prvaka. A mislim, da se ni bati za celjski hokej. Gledalci so stali z nami. Zdaj moramo na tekmi za tretje mesto zmagati. Upam, da pride veliko navijačev," je dejal Žiga Grahut, ki ima izkušnje tudi iz Lige Ebel.

Trener Rok Rojšek je preporodil Celjane: "Jesenice so odigrale drugače v obrambi. Niso igrale napadalno, ampak so se postavile disciplinirano. Nam je zelo težko igrati na postavljeno obrambo. Nam ugaja igra 'run and gun'."

Finale, prva tekma, ponedeljek ob 17.30:
TELEMACH OLIMPIJA - SIJ ACRONI JESENICE

Druga tekma, četrtek ob 19.30:
SIJ ACRONI JESENICE - TELEMACH OLIMPIJA

Tretja tekma, ponedeljek, 4. aprila, ob 19.15:
TELEMACH OLIMPIJA - SIJ ACRONI JESENICE

Igrajo na tri zmage.

Grahut: Klubski hokej se je dotaknil dna, zdaj gre le še navzgor
V finalu še Jesenice