Patrick Kane je na zadnjih sedmih tekmah zadel prav toliko golov. Na prejšnjih 36 jih je zadel le 6. Drugi junak Blackhawksov je bil vratar Corey Crawford, ki je sicer vnovič dobil gol nad lovilko, a tokrat samo enega. Foto: Reuters
Patrick Kane je na zadnjih sedmih tekmah zadel prav toliko golov. Na prejšnjih 36 jih je zadel le 6. Drugi junak Blackhawksov je bil vratar Corey Crawford, ki je sicer vnovič dobil gol nad lovilko, a tokrat samo enega. Foto: Reuters

Nova težka bitka. Odigrali smo še eno dobro tekmo in Kane je izstopal, saj je dal dva velika gola za nas.

Vratar Chicaga Corey Crawford.
Zdeno Chara in David Krejči (Boston Bruins)
Češko-slovaška naveza Krejči - Chara je poskrbela za edini gol Bostona na 5. tekmi. Foto: Reuters

Gre za življenje in smrt. Bili smo že v takšnih položajih. Smo predana skupina, ki se namerava pobrati.

Trener Bostona Claude Julien po porazu na 5. tekmi.
Kapetan Jonathan Toews (Chicago Blackhawks)
Poškodovani Jonathan Toews je zadnjo tretjino presedel na klopi in spodbujal soigralce, medtem ko je Patrice Bergeron bil prepeljan v bolnišnico na opazovanje. Foto: Reuters

Patrick Kane je bil s prvima dvema goloma Chicaga veliki junak 5. tekme, medtem ko je gostujoči kapetan Zdeno Chara z "bombo" na začetku zadnje tretjine vlil upanje Bostonu. A Bruinsi, še zlasti pa Jaromir Jagr, nikakor niso mogli še drugič ukaniti Coreyja Crawforda (24 obramb). Na drugi strani je svoje delo več kot korektno opravil Tuukka Rask (29 obramb), končni izid pa je v izpraznjena vrata ob zadnjem "jurišu" gostov postavil David Bolland.

Kane zbezal plošček v mrežo
Že v uvodnih minutah prve tretjine so bili čikaški gledalci priča trem izjemnim priložnostim, dve so zapravili gostitelji, najlepšo v 4. minuti Jonathan Toews, ki je iz neposredne bližine zadel vratnico. Boston je na svoje priložnosti čakal predvsem iz protinapadov, v prvi tretjini je proti vratom sprožil 11-krat, najnevarnejši je bil poskus Jaromirja Jagra, ki se je spretno otresel Johnnyja Oduye in ustrelil iz zapestja, a mu je prvi gol v finalu Stanleyjevega pokala po 21 letih in 21 dnevih preprečil dobro postavljeni Corey Crawford.

V 18. minuti se je mreža prvič zatresla. Oduya je sprožil proti vratom, plošček se je odbil od palice Dennisa Seidenberga in jo zlomil, v mrežo ga je iz neposredne bližine strpal Patrick Kane.

Boston pretil ob koncu tretjine
Ta je zadel tudi po petih minutah igre v drugi tretjini. Akcijo za zadetek sta z dvojno podajo na levi strani začela Toews in Bryan Bickell, ki je po lastnem strelu prišel do odbitega ploščka, s podajo izza gola je našel Kana, 24-letni igralec iz Buffala pa je hladnokrvno povišal pod prečko na 2:0. Pet minut pozneje se je iz oči v oči s Tuukko Raskom srečal še Andrew Shaw, a je Finec dobil dvoboj. Chicago je imel med drugim na voljo tudi dve igri ob številčni premoči, ki ju ni izkoristil (v finalni seriji je izkoristil zgolj 1 od 17).
Kapetan prepolovil zaostanek
Proti koncu tretjine so Kosmatinci gostitelje potisnili na njihovo tretjino, poskusila sta David Krejči in Tyler Seguin, z razdalje je pretil še Johnny Boychuk, a je ostalo pri dvojnem vodstvu Chicaga. Pobudo so gostje kronali v 4. minuti zadnje tretjine, ko je Krejči izza gola poslal na vrh levega kroga za buli, kjer je kapetan Zdeno Chara z vodenim projektilom le premagal Crawforda s strelom v sam desni zgornji kot vrat.

Jagr z izenačenjem na palici
Bruinsi so iskali izenačenje, kar je puščalo Blackhawksom prostor za protinapade, ki pa jih je uspešno krotil Rask. Na drugi strani je Crawfordu odleglo tudi zaradi nenatančnosti, posebej ob "bombah" Chare in poskusih razigranega Jagra, ki je imel dve minuti in pol pred koncem tudi najlepšo priložnost za izenačenje. Prestreženi strel Marchanda je prinesel plošček neposredno na palico legendarne št. 68, a Jagrovo idealno priložnost je Crawford ubranil.

Chicago se je v zadnjih minutah odlično branil, tako da je bil Rask z veliko težavo zamenjan za 6. napadalca. 14 sekund pred koncem je po napaki novinca Toreyja Kruga z rdeče črte v prazen gol zadel Dave Bolland in potrdil veliko zmago Chicaga.

Poškodbe prvih centrov finalistov
Tekmo sta zaznamovali poškodbi dveh najboljših obrambnih napadalcev v ligi in ključnih centrov obeh moštev. Najprej se je ob koncu 1. tretjine po naletu Michala Rozsivala resneje poškodoval Bostončan Patrice Bergeron (9+6 v končnici), ki so ga z rešilnim avtomobilom, v katerega se je sicer povzpel z lastnimi močmi, odpeljali v bližnjo bolnišnico. Na drugi strani je Boychuk pošteno pretresel Čikažana Jonathana Toewsa (podal za oba Kanova gola), ki v 3. tretjini ni odigral niti ene izmene.

Bo Boston doma izsilil 7. tekmo?
Letos so v finalni seriji na uvodnih štirih tekmah kar trikrat zmagovalca odločili podaljški, na prvi tekmi je odločitev padla šele v 113. minuti. Boston, ki je dobil drugo tekmo, si je prvi priigral brejk, a so si Blackhawksi z zmago na 4. tekmi v TD Gardnu znova priborili prednost domačega ledu.

Šesta tekma finala bo v četrtek v Bostonu, kjer bodo gostitelji igrali za izenačenje in izsiljenje 7. tekme. Chicago je zmago oddaljen od drugega naslova v štirih letih, medtem ko bi moral Boston za drugi Stanleyjev pokal v treh letih dobiti dve tekmi zapored.

Finale Lige NHL, peta tekma:
CHICAGO (1) - BOSTON (4)
3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Kane 18., 25., Bolland 60.; Chara 44.

Obrambe: Crawford 24; Rask 29.

Šesta tekma, torek ob 2.00:
BOSTON (4) - CHICAGO (1)

Morebitna sedma tekma, četrtek ob 2.00:
CHICAGO (1) - BOSTON (4)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.



Nova težka bitka. Odigrali smo še eno dobro tekmo in Kane je izstopal, saj je dal dva velika gola za nas.

Vratar Chicaga Corey Crawford.

Gre za življenje in smrt. Bili smo že v takšnih položajih. Smo predana skupina, ki se namerava pobrati.

Trener Bostona Claude Julien po porazu na 5. tekmi.